Gardžiuokimės su Jono Lankučio viešosios bibliotekos bibliotekininke Vaidilute Rogiene

„Maisto gaminimas mums su sūnumi – malonumas. Viską, ką moku, stengiuosi perduoti Emilijui“, – sako Klaipėdos rajono savivaldybės J. Lankučio viešosios bibliotekos bibliotekininkė V. Rogienė, laisvalaikiu mėgstanti suktis virtuvėje ir senelių darže.

 

Pomėgis ruošti maistą, pasirodo, gali būti užkrečiamas. Nuo vaikystės pripratusi prie močiutės kaimiškų patiekalų, pamėgusi tėčio sriubas ir mamos kepinius virtuvėje improvizuojanti ir eksperimentuojanti Vaidilutė savo patirtį perduoda 10 metų sūnui Emilijui.

„Maisto gaminimas man teikia malonumą. Pirmieji mano mokytojai buvo artimiausi žmonės. Močiutės virtos kaimiškos bulvienės, kiunkės, bulvių košės su mirkalu niekaip neatsivalgau. Tėčio daržovių sriubos (jis tik­ras sriubų virtuozas!) abiem su broliu Audriumi pačios skaniausios kaip ir mamos kepiniai. Stebėdama, kaip jie ruošia, išmokau kepti ir saldumynus, ir kepsnius“, – šypsojosi Vaidilutė. Ji įsitikinusi, kad tik su meile paruoštas maistas yra skanus. Ne mažiau už gerą skonį jai svarbus maisto pateikimas – vaizdas turi žadinti apetitą, tad patiekalų puošybai negaili laiko.

Vaidilutės patiekalus pirmiausia įvertina sūnus Emilijus. Mama rami, kad ateityje jis sugebės savimi pasirūpinti. „Emilijus moka išsikepti omletą, o savaitgaliais mane palepina blynais su obuoliais ir kava, pagamina „Tinginį“. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad sūnus mokosi ruošti maistą ir jam tai patinka“, – neslėpė Vaidilutė.

Abiem smagu ir senelių darže Smilgynų kaime sėti, ravėti, auginti ir derlių nuimti. Iš čia į namus keliauja prieskoniai, daržovės, kuriomis dalijasi su gerais žmonėmis, o neretai ir įvairiais patiekalais juos pavaišina.

Ko jau ko, o obuolių kaime – į valias. Tad rudenį Gargžduose vykusiai Obuolių šventei pririnkti obuolių ir receptų, ką iš jų gaminti, Vaidilutei nebuvo vargas. Obuolių formos lapelius su receptais iš bibliotekininkų rankų šventės dalyviai sėmė saujomis – nė vieno neliko. Tiems, kuriems nekliuvo, receptų rinkėja pirmiausia siūlo išbandyti keptus obuolius su riešutais.


Kepti obuoliai su riešutais

  • Reikės graikinių riešutų, medaus ir, žinoma, obuolių.

    Iš perpjautų per pusę obuolių išėmus sėklalizdžius į jų vietą priberti susmulkintų riešutų, sumaišytų su medumi. Tada obuolių puseles reikia suvynioti į foliją ir kepti iki 150 oC laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių