Judrėniškiai pasitinka išskėstom rankom, išlydi pilnu skrandžiu

Judrėniškių frikadelių sriubą šventės dalyviai išrinko sočiausia.

Šalpėniškių rūgštynių sriuba pripažinta pikantiškiausia.

Endriejaviškių bulvienę virė net dvi profesionalios virėjos.

Veiviržėniškių komanda gardžią žuvienę išvirė pirmoji.

 

Praėjusį savaitgalį judrėniškiai vėl visus pakvietė į vasaros šventę. „Judrėnų parko aidai“ tęsėsi net dvi dienas. Šeštadienį dvi dešimtys dviratininkų dalyvavo žygyje „Lakūno Stepono Dariaus vaikystės keliais“, vakare pristatytas filmas „Judrėnams – 455“. Sekmadienis prasidėjo šv. Antano atlaidų šv. Mišiomis, vėliau programa persikėlė į mokyklos parką.

Judrėniškis Petras Budvytis, šventei pasipuošęs „Bangos“ marškinėliais, laiką linksmai leido su dukra Greta. Kol susirinkusieji stebėjo sporto varžybas ir vietos kolektyvų pasirodymus, net 4 komandos ant laužo virė sriubą. Šalpėniškiai nusprendė nustebinti gardžia rūgštyniene, endriejaviškiai maišė žemaitišką bulvienę, veiviržėniškiai keturių rūšių žuvis valė žuvienei, o šeimininkai virė žirnienę su frikadelėmis. Nors šeimininkės nesitarė, kokią sriubą virs, visuose katiluose kunkuliavo skirtingos sriubos.

Veiviržėnų amatų centrui atstovavo Valė Krauleidienė su vyru Broniumi ir Vida Venckienė su vyru Vytautu. Darniai dirbanti komanda pirmoji išvirė žuvienę ir pakvietė ragauti. Ką virti, klausimų nekilo, nes Vidos tėtis žvejys, o sūnus šiuo metu Atlanto vandenyne. Šviežia vėgėlė, karpis, menkė ir jūros lydeka atsidūrė didžiuliame puode. Kaip ir dera, baigiant virti žuvienėje užgesintas rusenantis beržinis pagalys ir pagardinta degtine.

Šalpėnų kultūros namų renginių organizatorė Jovita Prižgintienė su vyru Albinu prirūgštyniavo, tad sriuba su rūkyta karka toli už parko maloniais kvapais nosį kuteno. Tai tradicinė šalpėniškių sriuba vasaros sporto šventėse. „Tik su rūkyta karka skaniausia rūgštynienė išeina“, – paslaptimi pasidalijo Jovita.

Endriejavo komandoje net dvi profesionalios virėjos Rima Lukauskienė ir Lida Kubilienė žemaitišką bulvienę virė. „Atvažiavo ne vėplos ir ne kerėplos iš Endriejavo. Į bulvynę įdėjome bulvių, kruopų ir krapų, kad mūsų putra nebūtų be kvapo. Rasite bulvynėje dar ir kresnelių, kad ji nebūtų visai be taukelių. Stiprumą teikia mūsų sriubelė, valgykite ir prisikąskite naminės duonelės“, – gardžiai pristatė savo sriubą endriejaviškės.

Šventės šeimininkai nusprendė frikadelių sriuba su žirniais ir smulkiomis kruopomis svečius vaišinti. Judrėniškių gausiai virėjų komandai vadovavo Janina Jokšienė ir Irena Ubartienė. Puodą parūpino Reda Norvaišienė.

Gardžiomis sriubomis gaspadinės vaišino visus šventės svečius nemokamai, o ragautojai balsavo. Sveikiausia išrinkta veiviržėniškių žuvienė, sočiausia – judrėniškių frikadelių sriuba, pikantiškiausia – šalpėniškių rūgštynių sriuba ir gardžiausia – endriejaviškių bulvienė.


  • Judrėnų renginių organizatoriai nuoširdžiai dėkoja šventės rėmėjams: Klaipėdos rajono savivaldybei, Seimo nariui Petrui Gražuliui, bendrovėms „Grensena“, „Du aukšti kaštonai“, „Judrės medis“, „Stoniškių žara“, gėlių salonui „Pas Virginiją“, Judrėnų ūkininkams E. Ruškiui, R. Norvilui, J. Bernotienei, V. ir R. Zabielams, D. ir V. Žemguliams, I. ir A. Ubartams, konditerijos kepyklai iš Švėkšnos, Veiviržėnų, Šalpėnų, Endriejavo ir Judrėnų kiemelių šeimininkams, Judrėnų seniūnijai, Steponio Dariaus pagrindiniai mokyklai, Stepono Dariaus muziejaus muziejininkui M. Raštikiui, Veiviržėnų kultūros centrui, informaciniams rėmėjams Klaipėdos rajono laikraščiui „Banga“ ir portalui „Mano Gargždai“.

Vida VALAITYTĖ-IVAKHNENKO

Paieška

Naujienlaiškis

Žurnalisto pastabos

Apie miestą – be kartėlio

Įvairiausi reitingai kelerius pastaruosius metus nuo pirmūnų pakylos nenukelia Klaipėdos rajono – visa Lietuva žino, kad čia geriausia gyventi. Iš…

Plačiau »

Vilija BUTKUVIENĖ

Bendraukite su mumis Facebook

Savaitės klausimas

Ar vertinate kaimynystę?