„Kranto“ pagrindinės mokyklos direktoriumi Egidijumi Žiedu

Gargždų „Kranto“ pagrindinei mokyklai jau 25 metus vadovaujantis Egidijus Žiedas nesijaučia esąs nei virtuvės šefas, nei turįs tam talentą ar bent potraukį. Tačiau puikiai gaminančiai žmonai Raimondai mielai padeda virtuvėje, o jeigu reikia, gali nustebinti artimuosius vienu kitu paties pagamintu patiekalu. Rubrikos svečio nuomone, kiekvienas turi daryti tai, ką sugeba geriausiai. O geriausiai Egidijui laisvalaikiu sekasi kūryba. Jis jau išleido vieną prozos knygą suaugusiesiems, dvi eilėraščių ir dvi vaikiškas knygas.

„Apsišniojęs ruduo − man ne brolis / ir surūgus kava − ne sesuo / nuolat šlampančiais batais ir kojom / kiauram skrandy riaumoja rėmuo“, – tai prieš gerą dešimt­metį parašyto eilėraščio pirmasis posmas. Ir prisiminiau jį ne todėl, kad labai norėčiau pademonstruoti neprastai mokąs eiliuotame tekste žaisti aliteracijomis. Jame, šiame ketureilyje, glausta forma užkoduota visa (ne)maitinimosi programa: ne kiaulienai, aštriems patiekalams, visokiems padažams ir kitokiems jautraus skrandžio priešams. Tačiau nieko blogo neturiu prieš pasmaližiavimą“, – poetiškai ir šmaikščiai apie nevartojamus produktus „Bangai“ pasakojo direktorius.

Iš studijų laikų E. Žiedo atmintyje išliko ne tik gramatikos taisyklės ir literatūros klasikai. Dar iki šiol pašnekovas prisimena, kaip vienas garbus dėstytojas mėgdavo švelniai pašiepti juos, studentus, sakydamas: „Kaip jūsų vargšės galvelės gali įkąsti sunkius mokslus, jei maitinatės tik lašiniais ir keptomis bulvėmis. Smegenims reikia kitokio maisto. Juk ne akmens anglies krovikais traukinių stotyje esate ruošiami būti.“

Du sūnus užauginęs Egidijus mėgaujasi bendravimu su anūkais. Viena anūkė aplankyti atvažiuoja iš sostinės, o trys – du anūkai ir anūkė – gyvena šalia, Kulių dvarelyje. Du vyriausieji lanko „Kranto“ mokyklą. Į senelio kabinetą dažnai užbėgantys anūkai žino, kuriame stalčiuje jiems padėti saldainiai, visada gali kreiptis į direktorių, jei namuose pamiršo, pavyzdžiui, žirkles, o gal pritrūko kokio euro.


Folijoje kepta skumbrė

  • Išskrostą ir išvalytą šviežią arba atlaidintą iš šaldiklio skumbrę pagal savo skonį pasūdyti, pabarstyti citrinpipiriais ir krapais (daugelis tikrai turime jų užsišaldę). Taip paruoštą palaikyti apie 30 min. Burokine trintuve susmulkinti vieną morką (didesnės – pusę). Pakepinti svieste 1 vidutinio dydžio svogūną. Sumaišytą masę sudėti į išskrostą, įsūdytą ir prieskonių įsigėrusią žuvį, dar įdėti keletą plonų citrinos griežinėlių. Paruoštą žuvį įvynioti į foliją, dėti į kepimo skardą ir – į orkaitę. Kepti 170° C reikia apie 30 min. Iškepusią žuvį tinka patiekti su ryžiais ir daržovėmis, pavyzdžiui, pomidorais ar kitomis mėgstamomis.

Vida VALAITYTĖ-IVAKHNENKO

Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių