Nakvynės namų darbuotojais

Nakvynės namų darbuotojai E. Bukauskas, R. Strumylienė, Ž. Bantia ir direktorė D. Eringienė.

 

Šįkart pasigardžiuoti mus pakvietė Nakvynės namų darbuotojai, kurie savo patiekalą iš bulvių vadina „Zosytėmis“. „Paprastas, bet su rytietiškos virtuvės poskoniu patiekalas“, – sakė nakvynės namų darbuotojas Ernestas Bukauskas.

Darbuotojai E. Bukauskas, Žaneta Bantia ir Reda Strumylienė prisiminė, kad seniau žmonės išvirę bulves su lupenomis nesuvalgytą dalį pasilikdavo ir sugalvodavo dar ką nors pagaminti, tad „Zosytės“ ir yra improvizacija iš bulvių su lupenomis.

Nakvynės namų kolektyve gaminama dažnai. „Nesistengiame maistą ruošti sudėtingai. Viską darome iš lietuviškų produktų“, – kalbėjo E. Bukauskas. Patiekalų pagrindą dažniausiai sudaro įvairios daržovės.

„Patys nemažai užsiauginame, turime šiltnamį, darželius, kuriuos prižiūri gyventojai. Šią vasarą jiems tikrai netrūko veiklos“, – sakė Nakvynės namų direktorė Danguolė Eringienė.

Augino burokėlius, morkas, petražoles, pomidorus, agurkus. Derlius jau nuimtas ir visai neseniai gyventojai galėjo džiaugtis rezultatais – net marinuoti burokėlius. „Tokiu būdu bandome rasti bendrą kalbą“, – aiškino darbuotojai. Maisto gaminimas suburia kolektyvą, o tuo pačiu atsiranda proga ir pabendrauti bei idėjomis pasidalinti.


Bulvinės „Zosytės“

Gaminant „Zosytes“ vietoj bulvių su lupenomis galima naudoti paprastai virtas bulves, bet pastarosios blogiau sukimba, kaip ir sugrūdus, o ne sumalus.

  • 1 kg bulvių
  • 2 kiaušinių
  • Šaukšto miltų be gliuteno (pasirinktinai)
  • 200 g varškės
  • Šaukšto krakmolo
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Sviesto aptepti

Išsivirti bulves su lupenomis, jas ataušinus nulupti ir sutrinti arba sumalti. Į masę įmušti kiaušinius, įberti mėgstamus miltus (šiuo atveju naudojo kvietinius), įmaišyti varškę ir krakmolą.

Iš gautos tešlos formuoti į bandelių formą panašias „Zosytes“. Dėti į sviestiniu popieriumi išklotą skardą. Labai svarbu kiekvieną aptepti išlydytu sviestu (galima ir aliejumi), kitaip patiekalas gali iširti.

Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių ir dėti kepti apie 30–40 min. Po 15 minučių „Zosytes“ reikia apversti.

Pagardas

  • 80 g lašinukų
  • Didelio svogūno
  • 200 g mėgstamų grybų
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Lašinukus, svogūną ir grybus pakepti. Grybus pjaustyti stambiai. Viską pagardinti druska ir pipirais. „Zosytės“ tiekiamos su grybų pagardu ar grietine. Nepamirškite ir žalumynų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių