vėžaitiške mokslininke dr. Monika Vilkiene

Erdvioje, modernioje savo namų virtuvėje jaunoji mokslininkė Monika, grįžusi po darbo Vėžaičių filiale, stengiasi kuo trumpiau užgaišti. Abu su vyru įsitikinę, kad yra kur kas prasmingesnių užsiėmimų nei valgių ruošimas. Tačiau šeima neabejinga kokybiškam maistui.

Įkvėpimas gaminti valgį M. Vilkienę pagauna savaitgaliais, kai sulaukia sesės ar kitų svečių. Šiais kūrybiniais momentais ji stengiasi pagaminti ką nors neįprasto ir nustebinti.

„Niekada nepavyksta paruošti taip pat – vis kitaip išeina. Gal dėl to, kad vadovaujuosi nuojauta, ne receptu“, – šypsojosi Monika. Svečiams ji visada iškepa pyragą. Kai pirmą kartą šokoladiniu avinžirnių pyragu pavaišino savo mamą, uošvį, nė vienas neatspėjo, iš ko jis iškeptas. Jaunoji mokslininkė linksmai pasakojo, kad šio gardėsio idėją parsinešusi iš mokslinės laboratorijos, kur atlieka tyrimus su pupiniais augalais. „Jie tinka ne tik dirvožemiui gerinti“, – šypsojosi Monika.

Ji pasakojo, kad avinžirniai kadaise buvo auginami Lietuvoje, tačiau ilgainiui pamiršti.

Avinžirnių pyrago, kurio skonis maloniai įdomus, receptą aptikusi internete.

Pasak Monikos, šis pyragas tinka sveikuoliams, nes be miltų, gliuteno, kurio dabar baiminamasi, nors šimtmečius žmonija valgo duoną, keptą iš miltų. Avinžirnių pyrage nėra riebalų, tačiau daug baltymų. Ir svarbiausia jį iškepti nereikia daug laiko. Žinoma, nepamiršus iš vakaro pamerkti avinžirnius. Monika patikino, jog galima kepti ir iš paprastų maistinių žirnių, auginamų mūsų šalyje.


Šokoladinis avinžirnių pyragas

  • Reikia 200 g išmirkytų avinžirnių (mirkyti apie parą), 2 kiaušinių, po 1 šaukštelį kepimo miltelių ir vanilės, 2 šaukštelių kakavos, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, gabalėlio juodojo šokolado.

    Visus produktus, išskyrus šokoladą, sudėjus į indą, elektriniu smulkintuvu sutrinti iki vientisos masės. Įmaišyti sutrupintą šokoladą, pagal skonį įdėti šaldytų ar šviežių uogų, vaisių.

    Masę sukrėsti į kepimo formą ir kepti iki 200 oC temperatūros įkaitintoje orkaitėje (ventiliacijos režimas) 20–25 min. Atvėsinus apibarstyti cukraus pudra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių