Žemės įdirbimas: ką svarbu žinoti pradedantiesiems sodininkams?

Sodo darbai

Žemės įdirbimas yra vienas iš svarbiausių etapų sodo ar daržo priežiūroje. Teisingai paruošta žemė padeda augalams geriau augti, gausiai žydėti ir duoti džiuginantį derlių. Žemės ūkyje patyrusieji puikiai žino, kuo dera pasirūpinti sėjos sezonu, tačiau pradedantiesiems gali kilti daug klausimų – pasidomėkime, ką derėtų žinoti kiekvienam norinčiam užsiauginti savų daržovių ir praturtinti mitybą ekologiškais produktais.

Dirvožemio tipų supratimas

Pirmasis žingsnis pradedant žemės įdirbimą yra žinoti, koks dirvožemio tipas vyrauja jūsų darže. Dirvožemis gali būti skirstomas į kelias pagrindines kategorijas:

  • Molis. Šis tipas turtingas maistinėmis medžiagomis, tačiau sunkiai praleidžia vandenį ir orą;
  • Smėlis. Gerai praleidžia vandenį ir orą, tačiau greitai išdžiūsta ir yra mažai maistingas;
  • Priemolis. Bene geriausias variantas daržui, nes subalansuoja molio ir smėlio savybes, todėl yra derlingas ir gerai praleidžia vandenį bei orą;
  • Durpės. Daug organinės medžiagos turintis tipas, tačiau dažnai toks dirvožemis yra rūgščios terpės ir sunkiai įdirbamas.

Dirvožemio paruošimas

Norint paruošti dirvožemį, pirmiausia reikėtų atlikti bent keletą svarbių žingsnių. Pradėkite nuo piktžolių šalinimo – išraukite visas pašalines žoles ir jų šaknis, kad jos nekonkuruotų su jūsų sodinukais dėl maistinių medžiagų. Būtinai pasirūpinkite kruopščiu žemės sukasimu,giliai perkaskite dirvožemį, kad jis būtų purus ir gerai praleistų vandenį bei orą. Tai taip pat padeda naikinti piktžolių šaknis ir pagerina maistinių medžiagų pasiskirstymą, todėl skirkite pakankamai laiko šiam darbui. Jei ketinate sodinti didesnį daržą, verta pagalvoti apie kultivatorių – šis universalus įrankis padės greičiau, paprasčiau ir sklandžiau paruošti suplanuotą plotą sodinimui. Lytagros kultivatoriai taip pat atlieka dirvos ardymo, vėdinimo bei piktžolių šalinimo funkcijas, todėl pasitarnaus ne tik įdirbant žemę, bet ir ją efektyviai prižiūrint. Taip pat nepamirškite pasirūpinti ir dirvožemio pagerinimu – priklausomai nuo jo tipo, gali prireikti pridėti organinių medžiagų (komposto, durpių, mėšlo), smėlio arba molio, kad pagerintumėte jo struktūrą ir derlingumą.

PH lygio nustatymas ir reguliavimas

Sklandžiam augalų augimui ir derėjimui taip pat labai svarbu, kad dirvožemio pH būtų tinkamas. Dauguma daržovių ir gėlių geriausiai auga esant pH nuo 6 iki 7. Dirvožemio pH galite nustatyti specialiais testais, kurių galite įsigyti sodo prekių parduotuvėse. Jei pH per žemas (rūgštus), galite pridėti kalkių, kad jį padidintumėte. Jei pH per aukštas (šarminis), galite pridėti durpių ar sieros, kad jį sumažintumėte. pH visada taikykite pagal daržoves, kurias sodinsite savo darže – dažniausiai pH yra nurodytas ant sėklų pakuočių, todėl atkreipkite į jį dėmesį dar prieš sėdami.

Laistymas ir drenažas

Gerai sudrėkintas ir drenažu aprūpintas dirvožemis yra ne mažiau svarbus faktorius augalų augimui. Norėdami užtikrinti tinkamą drėgmės lygį, atkreipkite dėmesį į:

•           Laistymo dažnumą. Reguliariai laistykite augalus, ypač per karščius ar sausesniu laikotarpiu, tačiau venkite ir per didelio drėgmės kiekio, nes tai gali sukelti šaknų puvimą;

           Drenažą. Užtikrinkite, kad vanduo galėtų laisvai nutekėti tam, kad šaknys nepermirktų. Jei jūsų dirvožemyje vyrauja molis, gali prireikti įrengti drenažo sistemas arba pridėti smėlio, kad pagerintumėte vandens nutekėjimą.

Jeigu dirvožemis greitai išdžiūsta, puikus būdas išlaikyti drėgmę gali būti mulčiavimas. Šis taip pat sumažina piktžolių augimą ir pagerina dirvožemio struktūrą. Naudokite organinį mulčią, tokį kaip šiaudai, medžio drožlės, lapai ar kompostas. Mulčią reikia paskleisti aplink augalus, vengiant tiesioginio kontakto su stiebais – priešingu atveju gali prasidėti puvimas.

Sėjimas ir sodinimas

Teisingai įdirbus žemę, laikas sėti ar sodinti augalus. Tiesa, tam būtina pasirinkti tinkamą laiką – sėkite ar sodinkite augalus, kai dirvožemis yra pakankamai šiltas ir drėgnas. Kiekvienas augalas turi savo optimalų sėjimo laiką, todėl svarbu susipažinti su konkrečių augalų rekomendacijomis. Ne mažiau svarbi ir tinkama vieta. Įsitikinkite, kad augalai gauna pakankamai šviesos ir yra apsaugoti nuo stiprių vėjų. Dauguma daržovių reikalauja saulėtos vietos, tačiau kai kurios gali augti ir daliniame šešėlyje. Taip pat atkreipkite dėmesį į tinkamą atstumą tarp augalų, sėkite ar sodinkite augalus ant sėklų pakuočių nurodytais tarpais vienas nuo kito, kad jie turėtų pakankamai vietos augti ir vystytis. Tai padės išvengti konkurencijos dėl maistinių medžiagų ir šviesos.

Užsk.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių