Paprastinama tręšimo planų rengimo tvarka

Gyvulius laikantys ūkininkai tręšimo planus rengs tik planuodami tręšti laukus daugiau negu nei 210 kg / ha azoto, įskaitant mėšlą ir tręšiamuosius produktus. Toks palengvinimas numatytas žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus pasirašytame įsakyme. Nors tręšimo plano rengimo reikalavimai keičiasi, azoto kiekis, patenkantis į dirvą iš mėšlo, negalės viršyti 170 kg / ha normos.

Taigi ūkininkams, tręšiantiems mėšlu, ženkliai sumažės administracinė našta. Iki šiol tręšimo planą privalėjo turėti ūkininkai, tręšiantys mėšlu ir (arba) srutomis 30 ha ir daugiau. Atsisakius tręšimo planų prievolės susiejimo su tręšiamu plotu (ha), planą konkrečiam laukui reikės sudaryti vadovaujantis Tręšiamųjų produktų aprašo nuostatomis

Ūkininkai, siekiantys optimizuoti bei garantuoti aukštą savo veiklos efektyvumą ir pelningumą, galės rengti tręšimo planus pasiremdami Vieninga tręšimo planų sudarymo metodika  bei Gerosios žemės ūkio praktikos kodeksu.

Atsižvelgiant į socialinių partnerių pastabas dėl kompostavimo reikalavimų, atsisakyta teorinių nuostatų, kurios praktikoje būtų sunkiai įgyvendinamos.

Kompostavimo reikalavimų apraše nebelieka kompostavimo rietuvės vartymų, kaitinimo, šiaudų pakloto bei kitų praktikoje sunkiai pritaikomų reikalavimų. Dabar tręšiamuosiuose laukuose įrengtose kompostavimo rietuvėse bus galima kompostuoti tirštąjį mėšlą su ūkyje susidarančiomis augalinės kilmės priemaišomis.

Tręšiamuosiuose laukuose įrengtose kompostavimo rietuvėse bus galima kompostuoti mišinį, sudarytą iš tirštojo mėšlo ir ūkyje susidariusiomis augalinės kilmės priemaišomis bei pūdyti laukuose 24 mėnesius. Taip bus palengvintas biologiškai skaidžių atliekų tvarkymas ne pramoniniu būdu. Ūkininkai turės didesnį pasirinkimą, kaip tvarkyti tirštąjį mėšlą su ūkiuose susidarančiomis augalinės kilmės priemaišomis.

Prievolės kompostuoti mėšlą su ūkiuose susidarančiomis augalinės kilmės priemaišomis nėra – ūkininkas pats nusprendžia dėl kompostavimo galimybių.

Šį įsakymą dar turi pasirašyti aplinkos apsaugos ministras.

Pranešimas spaudai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių