Iš atnaujintos Sveikatos centro virtuvės maistas pacientams – dar skanesnis

Iš atnaujintos virtuvės – skaniausi patiekalai pacientams.

Ko gero, dažnas esame girdėję ar skaitę atsiliepimų apie prastą ligoninių maistą, atgrasantį ne tik skoniu, bet ir išvaizda. Tai atspindi ir nuotraukos, kuriomis žmonės neretai dalinasi socialiniuose tink­luose. Tokių vaizdelių mačiusi ir Klaipėdos rajono savivaldybės sveikatos centro dietistė Ernesta Surb­lienė, patikinusi, jog jos įstaigos pacientai maistu tikrai nesiskundžia. „Stengiamės, kad mūsų ligoniai gautų kuo kokybiškesnį ir pilnavertiškesnį maistą“, – kalbėjo dietistė ir pasidžiaugė, jog, atnaujinus virtuvės įrangą, tai pasiekti dabar dar lengviau.
Nupirkta naujos įrangos
„Džiugu, kad ligoninės vadovybė skyrė nemažai dėmesio ir lėšų tam, kad Sveikatos centro virtuvė pakeistų savo „veidą“ – atsinaujintų, taptų gražesnė ir modernesnė, – kalbėjo E. Surb­lienė ir ėmė vardyti, kokią įrangą šiemet įsigijo įstaiga. – Nupirkti keli nauji šaldytuvai, konvekcinė krosnis, virimo katilas, kiaušinių dezinfekavimo aparatas, pakeistas gartraukis, įrengtas kondicionierius.“
Anot dietistės, atnaujinta įranga, žinoma, pirmiausia palengvina virtuvės darbuotojų darbą, pagerina sąlygas dirbti, tačiau esą nenuginčijama ir nauda Sveikatos centro pacientams. „Tai – didelis žingsnis į priekį“, – teigė specialistė, kuriai itin svarbu, kad kiekvienas į ligoninę patekęs žmogus gautų kuo įvairesnį ir sveikesnį maistą.
Prie to, dietistės žodžiais, labai prisideda itin funkcionali konvekcinė krosnis, todėl galima paruošti daug sveikesnius patiekalus, mat jie gaminami maksimaliai sumažinus riebalų kiekį, kadangi galima pasitelkti troškinimo, virimo garuose ar kitas funkcijas.
Valgiaraštis – įvairesnis
Pakeitus seną virtuvės įrangą nauja, pasikeitė ir valgiaraštis – jis praturtėjo ne vienu patiekalu, o ir ankstesni įgavo kitą skonį, nes keitėsi jų gaminimo būdas. „Kad ir tie patys blyneliai, apkepai ar varškėčiai, iškepti konvekcinėje krosnyje, tapo kitokie – jie skanesni ir svarbiausia – iškepti nenaudojant papildomų riebalų, – džiaugėsi E. Surblienė ir tikino, jog ir daržovės dabar ruošiamos kitaip – jos verdamos garuose, todėl išsaugo savo tekstūrą bei didesnį maistingumo kiekį. – Atnaujinus virtuvę, maistas visavertiškesnis, labiau subalansuotas, aukštesnės energinės vertės.“
Pasiteiravus apie valgiaraštį papildžiusius naujus patiekalus, dietistė išskyrė perlinių kruopų paplotėlius, kuriuos vyresni pacientai neretai sumaišo su bulviniais blynais ir giria, jog labai skanūs. Anot specialistės, kažką keičiant, įvairinant meniu, labai svarbus atgalinis ryšys, todėl labai džiugina, kai pacientai giria jiems tiekiamus patiekalus. Esą būna, kai pasako, jog čia maistas – ne prastesnis nei restoranuose.
Žinoma, pasitaiko ir ne tokių malonių atsiliepimų, tačiau, E. Surblienės žodžiais, kiekvieno žmogaus skonio receptoriai skirtingi, todėl nebūtinai tai, kas patinka vienam, turi patikti ir kitam. Svarbiausia – kad nėra masinių nusiskundimų, su kuo susiduriama kitose gydymo įstaigose.
„Savaitgaliais aš dirbu slaugytoja, tai neišduodama, jog esu būtent tas žmogus, kuris rūpinasi valgiaraščiu, pacientų išsiklausinėju, ar mūsų įstaigoje skaniai maitina. Ir taip būna smagu, kai pagiria mūsų virtuvės maistą. Dar labiau širdį glosto tuščios lėkštės, kurias, pacientams pavalgius, surenka personalas“, – džiaugėsi dietistė.

Dietistė E. Surblienė deda visas pastangas, kad Klaipėdos rajono savivaldybės sveikatos centro pacientai gautų kuo skanesnį ir pilnavertiškesnį maistą.


Svarbus vaizdas
E. Surblienės teigimu, priekaištų dėl maisto kokybės ar skonio Gargžduose esantis Sveikatos centras ir anksčiau nelabai sulaukdavo. Už tai įstaiga dėkinga savo virtuvės darbuotojoms, kurios esą gamina taip, lyg tie patiekalai keliautų ant šeimos stalo.
Be to, labai svarbu, kaip patiekalas patiekiamas lėkštėje, nes kiekvienas iš mūsų, net ir atėjęs į geriausią restoraną, pirmiausia įvertiname vaizdą ir tik po to – skonį. Todėl maistą tiekiančioms centro darbuotojoms yra griežtai prisakyta, kuo estetiškiau patiekti pacientams tiek pusryčius, tiek pietus, tiek vakarienę.
„Kitur, kaip matyti socialiniuose tinkluose publikuojamose nuotraukose, įdrėbė į lėkštę košės, ant viršaus užmetė duonos riekę ir prašau – valgyk. Atsiprašau, bet taip negalima. Taip atnešto maisto ir aš nevalgyčiau. Todėl stengiuosi, kad pas mus to nebūtų. Ne veltui labai mėgstu sakyti, kad mūsų maistas turėtų būti mūsų vaistas, o mūsų vaistai turėtų būti mūsų maistas“, – šypsojosi E. Surblienė.
Prioritetas – pacientai
Dietistė pasakojo, jog kasdien virtuvės darbuotojos paruošia vidutiniškai po 80–90 porcijų pusryčiams, pietums ir vakarienei, mat būtent tiek ligonių turima per parą. Be to, ne per seniausiai atsirado galimybė ir centro darbuotojams pietauti savo darbovietėje. Tai virėjos dirba išties išsijuosusios. Anot E. Surblienės, jos dabar patenkintos, kad pagaliau jų darbo vietoje įrengtas kondicionierius, tad nebereikia prie puodų lieti prakaito tiesiogine to žodžio prasme.
„Labai džiaugiamės visa nauja įranga, tai išties pagerino virtuvės darbuotojų darbo sąlygas bei maisto kokybę. Dabar laukiame, kada bus įsigytas naujas liftas maistui išvežioti, nes dabartinis – senas ir tratantis. Tačiau labiausiai džiugu dėl pacientų, kad jie skaniai ir sveikai valgo. Aš myliu savo ligoniukus, man svarbu, kad jie gautų kokybišką, visavertį maistą. Pacientai – mūsų prioritetas, mes dirbame dėl jų, jie yra mūsų darbdaviai“, – kalbėjo dietistė tikindama, jog dėl to labai atsakingai sudarinėja jiems skirtą valgiaraštį.
Daugiausia fantazijos ji pasitelkia, sudarinėdama pietų meniu, nes jis galimas įvairesnis. Vakarienės patiekalai – taip pat gana įvairūs, tik su pusryčiais kiek sudėtingiau, nes, pasikeitus Maisto įstatymui, teko atsisakyti kai kurių produktų, dėl to dabar dominuoja košės. „Mano, kaip dietistės, vedlys – Pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašas, juo remiuosi sudarinėdama valgiaraščius, kuriuos įgyvendinti padeda mūsų naujoji virtuvė“, – aiškino E. Surblienė, sudariusi net 21-os dienos (teoriškai priklauso daug mažesnis) valgiaraštį, kurio pietų skyriuje nesikartoja nė vienas patiekalas.
Gintarė KARMONIENĖ

Autorės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių