Kitąmet – išmokos aukles samdantiems tėvams. Ką reikėtų žinoti?

Kompensacijos skirtos šeimoms, kuriose dirba abu tėvai, auklė samdoma legaliai ir samdoma vaikui, kuris nelanko kitos ugdymo įstaigos. Kompensacija vienam vaikui – iki 5,2 bazinės socialinės išmokos per mėnesį (pagal dabartinius dydžius – 364 eurai). Už kelių vaikų priežiūrą kompensacija atitinkamai didinama.

Auklių darbo svarba

Didėjanti parama auklių paslaugoms  rodo, jog valstybė jau pripažįsta auklių svarbą darbo ir šeimos derinimo problemai spręsti. Mažyliams (ikidarželinukams), labai jautriems, dažnai sergantiems ar turintiems ypatingų poreikių vaikams geros auklės priežiūra gali būti vienintelis arba svarbiausias pasirinkimas. Taip pat auklė leis išeiti į darbą, jei dirbama nestandartiniu grafiku arba darbas reikalauja keliauti.
Atsiradusios kompensacijos gali ir auklių profesiją padaryti patrauklesnę, pritraukti labiau išsilavinusių ir ambicingų žmonių, tad gali didėti auklių darbo kokybė bei profesionalumas.

Auklių pasirinkimo kriterijai

Agentūra „Mama ir auklė“ jau 22 metus randa aukles, kurios tęsia tėvų darbą su vaikais. Šeimoms, galvojančioms apie auklės samdymą, agentūra pataria: pirmiausia atskirkite, kokios auklės savybės privalomos, o kokios – tik pageidautinos.

Privalomos savybės. Auklė turi tikti vaikui pagal jos psichologinį profilį: ar ji pakankamai jautri ir stabili, kad galėtų prižiūrėti dar nekalbantį mažylį? Ar gali dirbti su konkrečių poreikių vaiku/vaikais? Kokios jos reakcijos į stresinę situaciją? Kaip ji elgtųsi, jei įtampą (pvz. vaikas visą dieną neramus, neaišku, galbūt jam kažką maudžia) reiktų ištverti ilgai?

Auklė turi turėti supratimą apie tokio vaiko/vaikų poreikius bei turėti patirties su svetimais ar bent savais vaikais. Auklė turi suvokti, kaip vaiką prižiūrėti saugiai ir kokybiškai.

Auklės sveikata: negali turėti užkrečiamų ligų, svarbu pakankama fizinė būklė, sveika ir stabili psichika.

Atvykimas į darbą ir darbo laikas: ar auklė galės dirbti prisitaikydama prie tėvų darbo grafiko? Ar jai reikės pagalbos atvykti į darbo vietą, ar galės atkeliauti pati? Kadangi didžioji dauguma auklių nevairuoja, toliau nuo viešojo transporto gyvenančios šeimos dažnai susiduria su šiuo klausimu, todėl randama įvairių sprendimų.

Pageidautinos. Tai visi auklės privalumai, kuriuos tėvai gali įvardinti, apibūdindami ypač gerą ar idealią vaiko priežiūrą: specifinės žinios ar išsilavinimas, gyvenimo būdas, sutampančios vertybės, galimybė atlikti papildomas paslaugas, pavyzdžiui, mokyti muzikos, vežioti į būrelius ar mokyti jodinėti.

Pageidautinas savybes „Mama ir auklė“ rekomenduoja žinoti, tačiau nepadaryti jų būtinomis, kad nenukentėtų svarbiausieji vaiko ir šeimos poreikiai.

Ar galima pasitikėti visų auklių darbu? Kaip padaryti, kad tėvai jaustųsi užtikrinti palikdami savo vaikus? Tikrai ne kiekvienas žmogus atitinka būtinus auklės darbo kriterijus. Nuostabi vadybininkė/as gali būti nepakankamai jautri vaiko poreikiams, daugybę pedagoginės patirties turinti mokytoja/as – jausti stiprius perdegimo simptomus, tarp kurių yra ir nuotaikų kaita, greitas susierzinimas, pyktis, savikontrolės susilpnėjimas; vieni žmonės gali būti nepakankamai psichologiškai subrendę, kiti – turintys atminties, dėmesio sutrikimų. Todėl profesionali specializuota atranka iš tiesų svarbi.


Ankstyvoji vaikystė vis labiau pripažįstama kaip ypatingas laikotarpis, svarbus vaiko vystymuisi, nuo jo kokybės, manoma, priklauso būsimas vaiko gebėjimas mokytis, emocinis vystymasis ir net būsimi suaugusio žmogaus šeimos santykiai, dėl to mažam vaikui ypač svarbu gauti daug kokybiško individualaus dėmesio.

Ką reikia žinoti dėl išmokų?

Lietuvoje auklės dirba su individualia veikla. Jei anksčiau to nedariusi, auklė turės užsiregistruoti VMI ir mokėti už save mokesčius. Mokesčių dydį nesudėtinga pasitikrinti „individualios veiklos skaičiuoklėje“ internete.
Kompensacijos bus mokamos tik tuomet, jei abu tėvai bus dirbantys. Tai reiškia, kad tampant „savo vaiko auklėmis“ kompensacijų už vaiko priežiūrą gauti nepavyks. Valstybė nori investuoti į darbo rinkos problemų sprendimą, todėl kompensacija tiesiogiai susieta su vaiko priežiūra išeinant į darbą.

Šios išmokos – seniai šeimų laukta galimybė rinktis, kokia vaiko priežiūra šeimai ir vaikui yra patraukliausia.

Pranešimas spaudai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių