Sveikatos apsaugos ministerija inicijuoja socialinę kampaniją „Kyšininkavimas yra žalingas įprotis“

Prasideda Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) socialinė kampanija „Kyšininkavimas yra žalingas įprotis“, kurios metu visuomenė bus kviečiama atkreipti dėmesį ir diskutuoti apie kyšininkavimą kaip apie žalingą įprotį, tokį kaip rūkymas, „skrolinimas“ ar nagų kramtymas. Prie socialinės kampanijos prisidės įvairios šalies įstaigos, o savo socialinių tinklų paskyrose kalbės žinomi visuomenės veidai.

Socialine kampanija bus siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į įsišaknijusią suvokiminės korupcijos problemą Lietuvos sveikatos priežiūros sektoriuje ir didinti žmonių sąmoningumą bei atsakomybę.

„Dažnai didelių problemų sprendimas prasideda nuo asmeninių pasirinkimų. Kiekvienas mūsų veiksmas – ar atsisakymas duoti kyšį, ar prisidėjimas prie skaidresnės sveikatos sistemos kūrimo – stiprina pasitikėjimą sveikatos priežiūros paslaugomis. Kviečiu visus prisidėti prie šio bendro tikslo“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas.

Socialinės kampanijos „Kyšininkavimas yra žalingas įprotis“ kūrybinės idėjos autoriai – agentūra „Dear problem“. Pasak šios agentūros vadovės Linos Vigraitės, galvojant kūrybinį sprendimą ieškota žinutės be prieštaros, visai komandai svarbiausia buvo atverti kelią susimąstymui ir diskusijai.

„Kyšininkavimą sulyginome su įpročiais, nes korupcija ir kyšininkavimas iš esmės ir yra žalingi visuomenės įpročiai. O visuomenė – tai kiekvienas iš mūsų su geresniais ar blogesniais įpročiais. Panašiai kaip rūkymas, nuolatinis „skrolinimas“ ar nagų kramtymas. Visi turime savo iššūkių, o pokyčiai prasideda tada, kai prisiimame atsakomybę ir kiekvienas stengiamės pasikeisti. Kyšininkavimo prilyginimas žalingam įpročiui padėjo prieiti prie didelės valstybės problemos, padarant ją įveikiamą ir kiekvieno žmogaus mažu indėliu išsprendžiamą”, – dalijasi L. Vigraitė.

Dauguma šalies gyventojų (63 proc.) mano, kad apskritai kyšis padeda spręsti problemas, o 52 proc. žmonių kaip labiausiai korumpuotas institucijas Lietuvoje įvardija gydymo įstaigas. Tokius duomenis pateikė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) inicijuotas tyrimas „Lietuvos korupcijos žemėlapis 2022/2023“, kurį atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ 2022 m. gruodžio – 2023 m. kovo mėnesiais.

Tai, kad Lietuvos visuomenėje trūksta antikorupcinio sąmoningumo, rodo ir 2023 m. spalio mėn. SAM inicijuota apklausa, kurią atliko „Spinter tyrimai“. Apklausa atskleidė, kad 37 proc. apie kyšininkavimo atvejus niekam nepraneštų; apie kyšininkavimą ar korupciją praneštų, bet tik žinodami, kad patys nenukentės, 43 proc. šalies gyventojų, o pastebėję kyšininkavimo atvejus gydymo įstaigoje apie tai bet kokiu atveju praneštų  20 proc. apklaustųjų.

Ši socialinė kampanija yra 2022–2033 m. nacionalinės darbotvarkės korupcijos prevencijos klausimais įgyvendinimo 2023–2025 m. plano dalis. Įgyvendinant plano tikslus – formuoti visuomenės antikorupcines nuostatas, plėtoti antikorupcines kompetencijas ir stiprinti gyventojų antikorupcinį sąmoningumą – numatyta daug priemonių, tarp kurių ir ši SAM organizuojama socialinė kampanija „Kyšininkavimas yra žalingas įprotis“.

SAM ragina nesitaikstyti nei su korupcija, nei su kyšininkavimu, ir jei gydymo įstaigos vadovas ar atsakingi asmenys nesureaguoja, kreiptis į STT bendru pasitikėjimo telefonu 8 5 2663333 arba elektroniniu paštu pranesk@stt.lt, į policiją bendruoju pagalbos numeriu 112. Taip pat galima kreiptis į SAM atsakingus asmenis nemokamu pasitikėjimo telefonu 8 80066004 arba elektroniniu paštu korupcija@sam.lt.

Iki 2026 m. pabaigos vyksiančios kampanijos metu vaizdine medžiaga bus dalijamasi socialinėse medijose, skaitmeninėje ir lauko reklamoje, bus platinami plakatai ir lankstinukai viešojoje erdvėje ir gydymo įstaigose.

SAM Komunikacijos skyrius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių