Paskutiniame posėdyje – politikų išleistuvės

Paskutiniame posėdyje dalyvavo visi 7-ojo šaukimo Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nariai, Administracijos vadovai. Iš jų 17 yra išrinkti į naująją 8-ojo šaukimo Tarybą.

 

Raudonos rožės, suvenyrai ir padėkos raštai ketvirtadienį buvo išdalinti visiems Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nariams. Proga neeilinė – vyko paskutinis 7-ojo šaukimo 2011–2015 m. kadencijos Tarybos posėdis. Pastarajame apsvarstyta 50 klausimų. Nė vienas neužstrigo ilgesnių diskusijų labirinte. Tad politikai nepavėlavo į iškilmingus pietus „Trijose mylimose“.

Klaipėdos rajono savivaldybės meras V. Dačkauskas už palaikymą priimant sprendimus rajono labui dėkojo visiems Tarybos nariams, Administracijos darbuotojams, žiniasklaidai. Nuotraukoje jis kartu su vicemere R. Cirtautaite už indėlį į vietos savivaldą dėkoja Tarybos nariui A. Adomaičiui. Rinkėjai mandatą patikėjo jam ir naujoje kadencijoje.Poilsiaujantiems nustatė kainas

Patvirtintos Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro teikiamų paslaugų kainos. Jos buvo ir anksčiau, tačiau atsirado naujų pajamų šaltinių. Į kainoraštį įtrauktas plaukimas istoriniu laivu. Senovinis Kuršių marių laivas stovi Drevernos prieplaukoje. Į laivą telpa apie 30 žmonių. Vienos valandos plaukimas kainuos 52 eurus (179,55 Lt). „Šis plaukimas yra edukacinės programos „Žuvies kelias“ sudedamoji dalis. Atskirai dar galima užsisakyti ir garuojančią žuvienę, ir pamario krašto dainas“, – informavo Klaipėdos rajono turizmo informacijos centro direktorė Daiva Buivydienė. Kainoraštyje atsirado ir edukacinės programos „Jūrinis mazgas“ mokestis. „Bus mokoma, kaip susirišti jūrinį mazgą. Moksleiviams, studentams ši atrakcija kainuos 3 eurus (10,36 Lt), o suaugusiesiems – 4 eurus (13,81 Lt).

Ataskaitos – kaip sviestu pateptos

Kaip sviestu pateptos buvo patvirtintos ir Gargždų ligoninės, Gargždų, Priekulės, Paupių pirminių sveikatos priežiūros centrų (PSPC), taip pat Kretingalės ambulatorijos 2014 m. veiklos ataskaitos. Minėtų įstaigų 2014 m. veiklos finansiniai rezultatai yra teigiami. 2013 m. teigiami rodikliai buvo tik Priekulės ir Paupių PSPC. „Nors finansiniai rezultatai  yra teigiami visų minėtų įstaigų, vyriausieji gydytojai yra rizikoje, mat sutartys su ligonių kasomis yra sudaromos tik vieneriems metams, tad planuoti paslaugų apim­tis ir finansus yra sudėtinga“, – „Bangai“ sakė Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė.

Kadangi įstaigų finansiniai rezultatai yra teigiami, bus galima nustatyti vyriausiųjų gydytojų mėnesinių  atlyginimų kintamąją dalį iki 2016 m. gegužės 1 d. Siūlymus iki balandžio 10 d. dėl mėnesinės algos kintamosios dalies dydžio nustatymo turės pateikti Klaipėdos rajono savivaldybės viešųjų sveikatos priežiūros įstaigų veiklos vertinimo komisija. Pastarosios pirmininkas – Tarybos narys Pranas Norvilas.

„Tvarkiečiai“ siūlys S. Karbauską ir V. Riaukienę

Be einamųjų klausimų posėdžio užkulisiuose buvo aptarinėjami naujos Tarybos kadencijos vadovai. Klaipėdos rajono meras socialdemokratas Vaclovas Dačkauskas tądien spinduliavo teigiamą nuotaiką. Ne veltui – Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai jis vadovaus ketvirtąją kadenciją. Tad jo pozicija nesikeičia. Neabejojama, kad vadovaujančiame vicemerės poste turėtų išlikti ir dabartinė vicemerė Rūta Cirtautaitė (TS-LKD), jos bendrapartiečiui Administracijos direktoriui Česlovui Banevičiui kitoje kadencijoje tikriausiai teks eiti direktoriaus pavaduotojo pareigas. O socialdemokratė Ligita Liutikienė ateinančią kadenciją taip pat turėtų pratęsti Administracijos direktoriaus pavaduotojos darbus. Dėl pasislinksiančių socialdemokratų ir konservatorių sąrašų vietas Taryboje turėtų gauti ir Alfredas Šiaulys (TS-LKD), ir Egidijus Preibys (LSDP).

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Sigitas Karbauskas, paklaustas, ar jau aišku, ką į valdžią atsiųs „tvarkiečiai“, atvirai pasakė, kad į Administracijos direktoriaus vietą pretenduos jis pats, o vicemerės kėdė numatyta Violetai Riaukienei. Tačiau dar visai neseniai S. Karbauskas „Bangai“ sakė, jog rajono gyventojai ko gero negali tikėtis jį išvysti viename iš postų. „Nenorėjau kratytis atsakomybės. Preliminariai aišku, ką koalicijos partneriai siūlys į postus, lieka tie patys asmenys. Žinau, kuo kvėpuoja valdžia, man aiškus kiek­vienas niuansas, o naujam žmogui būtų sunku susigaudyti. Tai ir nulėmė mano kandidatūrą“, – paaiškino S. Karbauskas. Jei jis taps Administracijos direktoriumi, „tvarkiečių“ rinkimų sąrašas pasislinks ir mandatas Taryboje turėtų atitekti šeštoje pozicijoje likusiai Birutai Alšauskienei. Ji „Bangai“ telefonu sakė, jog neketina nuvilti ją išreitingavusių žmonių ir Tarybos narės posto turbūt neatsisakys.

Padėkos praeičiai – viltys ateičiai

Posėdžio pabaigoje norą pasisakyti išreiškė tie Tarybos nariai, kurie šiais metais rinkimuose nebedalyvavo. Keistas sutapimas – visi trys yra verslininkai. Jonas Dumašius teigė, kad darbas Taryboje suteikė gyvenimiškos patirties: „Tam tikrais atvejais pasimokiau, kaip reikia ir nereikia daryti. Kartais mane neramindavo tai, kad kai kurie klausimai labai „buksuodavo“, tačiau viskas užtrukdavo ir dėl galiojančių įstatymų, nustatytos tvarkos.“

Genovaitės Sinskienės nuomone, Tarybos nariai per tuos ketverius kadencijos metus augino vienas kitą. Vieni išmoko kantrybės, kiti galbūt ją prarado. Verslininkė atvirai sakė, kad nededa taško politikoje: „Niekada gyvenime negali sakyti, kad kas nors baigėsi. Manau, prasideda tiesiog kitas naujas etapas. Iš rajono neišvykstu, tad bendrausim, susitiksim.“

Pranas Norvilas savo kalbą, taip pat kaip ir kiti, prisodrino padėkos žodžių ir palinkėjo visiems Dievo palaimos, gyventi draugiškai.

Vieni ateis, kiti išeis, treti pasiliks

Iš dabartinių Tarybos narių kelialapio į 8-ojo šaukimo Klaipėdos rajono savivaldybės tarybą rinkimuose nebeiškovojo Kęstutis Cirtautas, Zigmantas Dangirdas Lingys, Gerardas Liorenšaitis, Mėčislovas Raštikis, Vida Ronkaitytė, Laimonas Strauka.

Iš dabartinių 27 Tarybos narių kitą kadenciją rinkėjų sprendimu į Klaipėdos rajono savivaldybės tarybą grįš 17 tų pačių politikų: V. Dačkauskas, Andrius Adomaitis, Jonas Dromantas, Voldimara Jasmontaitė, Albinas Klizas (LSDP); Viktoras Kura, Regina Kernagienė, Martynas Pocius, V. Riaukienė, B. Alšauskienė („Tvarka ir teisingumas“); R. Cirtautaitė, Česlovas Tarvydas, Dalija Šeporaitienė, A. Šiaulys (TS-LKD), Raimondas Simonavičius, Egidijus Skarbalius (Žemaičių partija), Algirdas Liaudanskis (Liberalų sąjūdis).

Naujai išrinktoje taryboje atsiras ir 10 naujų politinių veikėjų. Daugiausia šviežio kraujo politikų pateiks liberalai. Tai Nerijus Galvanauskas, Dainius Šatkus, Audronė Balnionienė, Aušra Norvilienė, Aivaras Vasylius. 2015–2019 m. Taryboje bus ir Egidijus Preibys (LSDP); Rasa Petrauskienė (TS-LKD); Vaclovas Macijauskas (Žemaičių partija), Bronius Markauskas (Valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Andžela Šakinienė (DP).

Daugiau apie Tarybos posėdyje priimtus sprendimus skaitykite kituose „Bangos“ nu­meriuose.


Įdomu

  • Per 2011–2015 m. Tarybos kadenciją buvo surengti 53 Tarybos posėdžiai, priimta 3 116 sprendimų.
  • 2013 m. nė vieno Tarybos posėdžio nepraleido 9 Tarybos nariai, 2014 m. – 15 politikų.
  • Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus atlikta Tarybos narių aktyvumo analizė parodė, kad posėdžiuose dažniausiai pasisakė meras V. Dačkauskas, politikai S. Karbauskas, A. Liaudanskis, R. Simonavičius, E. Skarbalius, J. Dromantas, J. Dumašius, L. Strauka, K. Cirtautas.
  • „Su šia Taryba nebuvo sudėtinga dirbti, visi buvo pareigingi, problemų nekeldavo“, – apibendrino Bendrojo skyriaus vedėja Aldona Šėmienė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių