Su meile išbudintas gėlynas

Senovinį gėlyną savo erdvioje sodyboje puoselėjanti Marytė Eidėnienė iš Klaipėdos rajono Mikužių kaimo rudenį nespėjo visų darbų nudirbti, todėl skuba dabar. Reikia nulaužti daugiamečių gėlių stagarus, apkarpyti rožes ir patręšti specialiomis trąšomis, kad žiedai būtų ryškesni, gražesni.

M. Eidėnienės senovinėje sodyboje gėlynai užima nemažai arų. Šios grožio salelės išsimėčiusios didelėje erdvėje. Poetiškos sielos moteriai tai sielos atgaiva. Ji išsaugojusi daugiamečių senovinių gėlių: vilkdalgių, flioksų, žieminių jurginų, viendienių. „Kol buvo neištekėjusios dukros, žaliavo rūtos“, – linksmai ištarė Marytė. Dukros Sigutė ir Milda bei anūkė Skaistė ne tik paįvairina darželį šiuolaikiškais augalėliais, naujomis rūšimis, bet ir padeda prižiūrėti.

Šią žiemą, anot M. Eidėnienės, kaip niekad nebuvo šalčio. „Iš dalies gal ir gerai – nenušalo, sprogsta augalai. Svarbiausia, kad vėjai neatpūstų šalčio pavasarį“, – kalbėjo ji.

Marytė buvo skaičiusi, jog rudenį su viendienėmis nieko nedaryti – palikti su lapais ir stagariukais per žiemą, nes šie apsaugo nuo šalnų, šalčio. Taigi jas tvarko pavasarį. Dabar tinkamas laikas ir flioksams – patogiau nulaužti stagarus nei rudenį karpyti. Marytės džiaugsmas – ir gražių bijūnų salelė. „Vieni sako, kad juos karpyti reikia rudenį, o kiti – palikti iki pavasario. Tai aš palieku per žiemą“, – dalijosi patirtimi gėlių mylėtoja.

Bunda ir lelijos, kurioms pražydus apstulbsti nuo spalvų ir žiedų įvairovės.

Sodyboje vasarą išsiskleidžia apie 200 rožių krūmelių. Jas puoselėti padeda dukros: karpo ūglius, nupjauna prastas šakeles, išretina, patręšia specialiomis trąšomis.

Šį pavasarį neramu dėl tulpių, kurių spalvinga sala anksčiau džiugindavo. Šiemet daugelis augalėlių tik po vieną lapelį išleido, taigi jie nežydės. Anot pašnekovės, tulpėms geriau šalta žiema. Laukia ir narcizų pražystant, kurių nedaug, bet gražių yra. Rūpinimasis gėlynu skaidrina nuotaiką, nutolina slogias mintis.

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr. iš „Bangos“ archyvo

M. Eidėnienės džiaugsmas – tulpių sala.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių