Aktualija

Maisto prekių parduotuvėse trūksta tvarkos


Pirkdami maisto produktus tikimės, jog jie atitinka visus reikalavimus. Deja, kartais tenka susidurti su prekybininkų neatsakingumu. Prieš dėdami į krepšį produktus ir patys turėtumėme pasidomėti jų kokybe. Tai patvirtino ir Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vedėja – maisto produktų inspektorė Rima Slaboševičienė. Specialistė informavo, kokie pažeidimai vyrauja mūsų rajono įmonėse, užsiimančiose tokia veikla.


Tikrina sistemingai


Į prekybos įmonių sąvoką įeina mažmeninės, didmeninės ir sezoninės prekybos vietos. Klaipėdos rajone tokių yra 215, iš jų 204 yra mažmeninės prekybos. Veikia 25 kioskai, 5 parduotuvės – tik vasaros sezono metu. Taip pat trijose rajono vietose vyksta išvežiojamoji prekyba – dirba autoparduotuvės.


„Maisto prekių parduotuvių tikrinimo dažnumas priklauso nuo jų rizikos grupės. Visos parduotuvės yra mažos rizikos, išskyrus tas, kuriose vykdoma gamyba – kepama mėsa, gaminamos salotos“, – informavo R. Slaboševičienė.


Įprastai prekybos vietos patikrinamos vieną kartą metuose. Kioskai yra labai mažos rizikos subjektais, jie tikrinami kartą per dvejus metus. Jeigu sulaukiama vartotojų skundų, prekybos vietos tikrinamos papildomai. Radus pažeidimų, parduotuvės savininkas ar atsakingas darbuotojas sudaro trūkumų pašalinimo planą, nurodo konkrečius jų pašalinimo terminus ir apie tai turi informuoti kontrolės instituciją. Nustačius grubius pažeidimus, maisto inspektoriai dar kartą vykdo patikrinimą. Tada subjektas iš naujo priskiriamas mažesnės arba didesnės rizikos grupei.


„Parduotuvės tikrinamos be perspėjimo. Verslininkai labai norėtų žinoti, kada pas juos apsilankys maisto produktų inspektoriai, tačiau norime patikrinti, kaip jie dirba kasdien“, – pasakojo specialistė.


Uždrausta realizuoti 1,7 tonos gaminių


R. Slaboševičienė teigė, jog didžiąją dalį nustatytų pažeidimų sudaro produktų laikymo pažeidimai. Prekiaujama senais, blogos kokybės ar netinkamoje temperatūroje laikomais maisto produktais. Tarp jų daugiausiai tinkamumo vartoti terminų pažeidimų. Šiemet tokių atvejų jau buvo 71. Uždrausta realizuoti 150 kilogramų mėsos gaminių, pieno produktų, miltinės konditerijos.


Vasarą didžiausia problema – netinkama parduotuvių vidaus ar šaldymo įrenginių temperatūra. Prasidėjus vasaros karščiams net ir fasuotiems produktams laikyti, nesant kondicionieriaus, prekybos salėje temperatūra būna per aukšta. Produktų laikymo sąlygas nurodo gamintojas, o prekybininkas privalo juos laikyti nurodytoje temperatūroje.


Jei parduotuvė vasarą neturi kondicionierių, produktų asortimentas turėtų likti labai mažas. „Tokiu atveju nebegalima prekiauti šokoladais, padažais, vynais, alumi ir daugeliu kitų produktų. Net mineraliniam vandeniui laikyti patalpos temperatūra gali siekti tik iki 25 laipsnių“, – sakė R. Slaboševičienė.


Temperatūrą šaldymo įrenginiuose pardavėjai privalomai tikrina kartą dienoje. Ji turi būti pažymima savikontrolės žurnale. „Dažnai prekybininkai tai padaro anksti ryte, vos pradėję dirbti. Dieną temperatūra pakyla, atvykę tikrintojai jau nustato pažeidimą. Dėl netinkamų laikymo sąlygų uždrausta realizuoti 73 kg pieno ir mėsos produktų“, – sakė specialistė.


Dažnai pardavinėjami vaisiai ir daržovės ženklinami neteisingai. Šalia kainos turi būti nurodyta jų kilmės šalis, klasė, rūšis, dydis ir t.t. Dėl ženklinimo pažeidimų sustabdyta pusės tonos vaisių ir daržovių prekyba, o nustačius blogą tokių produktų kokybę uždrausta realizuoti 154 kg vaisių ir daržovių.


Per pirmąjį pusmetį uždrausta realizuoti 376 kg įvairių maisto produktų. 555 kg produktų realizacija sustabdyta.


Prekybos centruose tvarkos daugiau


 Nors prekybos centrai yra didesni, ten senų produktų randama mažiau negu kioskuose ar mažose parduotuvėse. R. Slaboševičienės įsitikinimu, tam įtakos turi didesnė darbuotojų kontrolė.


Per paskutiniuosius tikrinimus „Iki“ ir „Maximos“ prekybos centruose inspektoriai nerado senų produktų. „Inspektoriui neįmanoma patikrinti kiekvieno produkto. Tačiau tie, kurie dažniausiai kelia įtarimą, buvo geri“, – tikino R. Slaboševičienė.


Tiesa, prieš kurį laiką reagavus į vartotojo skundą, „Iki“ aptikta pažeidimų. Pasitvirtino, jog ten pardavinėjami suvytę agurkai.


Neseniai buvo tikrinti Sudmantų kaime esantys UAB „Sanitex“ sandėliai. Visoje parduotuvėje rasta vos vienas kilogramas senų produktų. Tai, anot R. Slaboševičienės, nėra daug.


Parduotuvėse bendri higienos pažeidimai sudaro tik 23 proc. visų pažeidimų, personalo higienos – 12 proc.


Ji sakė pastebėjusi, kad smulkesni verslininkai mano, jog jiems reikalavimai turėtų būti mažesni. „Parduodamas maistas turi būti saugus“, – patikino specialistė.


Dirba be leidimų


Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai šiemet jau rado porą itin grubių pažeidimų darančių prekybininkų.


Šiemet gautas skundas iš Priekulės seniūnijos Stragnų kaimo gyventojų, jog juos aptarnaujanti autoparduotuvė yra netvarkinga. „Patikrinus paaiškėjo, kad autoparduotuvė yra ne tik nehigieniška, bet prekiaujama senais produktais, vairuotojas dirba nepasitikrinęs sveikatos, maistas laikomas kartu su remonto įrankiais. Autoparduotuvės veikla sustabdyta, paskirta 200 litų bauda“, – sakė R. Slaboševičienė.


Radailių kaime veikiantis kioskas taip pat buvo patekęs tikrintojų nemalonėn. Sustabdžius jo veiklą, verslininkė nepaisė draudimo ir dirbo toliau. Dėl to bylos nagrinėjimas perduotas Klaipėdos rajono apylinkės teismui. Panaikinus trūkumus vėl leista vykdyti prekybą.


Medsėdžių kaime veikianti parduotuvė kurį laiką taip pat dirbo be leidimo. Už tai paskirta 260 litų bauda.


Per pirmąjį šių metų pusmetį prekybos įmonių atsakingiems darbuotojams taikytos 23 piniginės baudos, dviem atvejais apsiribota įspėjimais.


Praėjusiais metais buvo atvejų, kai dėl nuolat daromų pažeidimų taikytos baudos ir iki 500 litų.


Siūlo būti atidesniems


R. Slaboševičienė sakė, jog vartotojų skundai dažniausiai būna pagrįsti. Šiemet tokie buvo penki iš šešių.


Vis dėlto pasitaiko, jog žmonės skundžiasi ir be reikalo. „Pats pirkėjas, ypač vasarą, turėtų būti atidesnis. Jei tai savitarnos parduotuvė, reikėtų pasižiūrėti, kokį produktą renkasi, kokioje temperatūroje jis laikomas. Svarbu patiems ilgai nevaikščioti su gendančiais produktais, o kuo greičiau dėti juos į šaldytuvą“, – patarė specialistė.


R. Slaboševičienė pastebėjo, jog nedidelių maisto prekių parduotuvių nemažėja. Tokia tendencija buvo prieš keletą metų. Šiuo metu vis dar populiarios kebabinės. Jos rajone dygsta kaip grybai po lietaus.


Jolanta VENSKUTĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content