Elegantiškai balta kaimynų vakarienė
Baltai pasipuošę svečiai šeštadienį elegantiškai rinkosi į Kretingos bibliotekos kiemelyje vykusią „Vasara kvepiančią vakarienę“. Į jaukų bibliotekos kiemelį viliojo elegantiškai dekoruoti stalai, akį traukė išsipuošę miestiečiai.
Toks renginys Kretingoje vyko pirmąjį kartą. Žinoma, kretingiškius įkvėpė gražus didmiesčių pavyzdys: vakarienę baltai turi Paryžius, ji vyksta ir Vilniuje, Klaipėda vasarą renkasi į Mėlynąją vakarienę. Pasak organizatorių, paskelbus registraciją, sulaukta didžiulio norinčiųjų dalyvauti aktyvumo. Anot bibliotekininkės Ingos Tirevičiutės, kuri yra šios vakarienės Kretingoje iniciatorė, šiuolaikinė visuomenė kelia vis aukštesnius reikalavimus kultūros kokybei ir įvairovei, tad natūralu, kad nauji, pirmą kartą organizuojami renginiai sulaukia didesnio gyventojų susidomėjimo. Ji viliasi, kad „Vasara kvepianti vakarienė“ taps tradicine ir tai bus išskirtinis elegantiškas Kretingos miesto šventės renginys.
I. Tirevičiutė sako, kad idėja suorganizuoti „Vasara kvepiančią vakarienę“ gimė netikėtai: „Kai įsikūrėme naujose bibliotekos patalpose, žvelgdama į jaukų bibliotekos kiemelį įsivaizduodavau medžių apsuptyje baltomis staltiesėmis nuklotus stalus, papuoštus gėlėmis ir žvakėmis, baltais drabužiais pasipuošusius kretingiškius ir miesto svečius, gardžiai kvepiančias vaišes, muziką ir tą neapsakomą, kvapą gniaužiantį bendrystės jausmą. Tada supratau, kad noriu šią idėją įgyvendinti.“
Pirmą kartą Kretingoje vykstanti „Vasara kvepianti vakarienė“ vyko Kretingos miesto 766-ojo gimtadienio proga. Dalyvauti elegantiškoje vakarienėje buvo kviečiami visi norintys, buvo raginamos prisijungti Kretingos bendruomenės, įmonės, šeimos, kolektyvai.
Per 120 dalyvių elegantiškai vakarieniaudami ypatingai šiltai sutiko kraštietę, muzikinio projekto „Finalo ketvertas“ laimėtoją Indrę Juodeikienę. Gausiais aplodismentais buvo palydėti ir šokių studijos „Ritmas“ auklėtinių pasirodymai. Auditoriją įtraukė įvairios literatūrinės užduotys.
PRANCŪZIŠKAS PYRAGAS SU LAŠIŠA
- Reikės 250 gramų sluoksniuotos bemielės tešlos; šaldytų daržovių mišinio; 150 gramų šalto rūkymo lašišos;150 gramų grietinėlės; gabalėlio sūrio; gabalėlio sviesto; saujos miltų; 2 kiaušinių; 2 valgomųjų šaukštų grietinės; krapų ar kitų žalumynų
Pirmiausia sviestu ištepkite apvalią kepimo formą, tinkančią pyragams. Atvėsinkite sluoksniuotą tešlą, apibarstę miltais ją gerai iškočiokite ir gražiai sudėkite į kepimo formą, kad padengtų visą paviršių ir sieneles. Toliau pasiruoškite įdarą. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir grietine. Į gerai išmaišytą masę įpilkite atšilusias daržoves, smulkintus krapus bei visą įdarą supilkite į tešla išklotą formą. Lašišą supjaustykite juostelėmis ir taip pat sudėkite į vidų. Ant viršaus užtarkuokite norimą kiekį sūrio. Pašaukite pyragą į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min. Skanaus!