Gardžiuokimės su… „Cyrulelio“ nare Jolanta Gustiene

Žemaičių vienybės dieną Doviluose susirinkusieji minėjo ir paskaitų klausydami, ir šokdami, ir dainuodami, ir žemaičių patiekalus kaštavodami. Tarp pusmarškonių, šilkinių ir kitokių košių, mirkalų, kastinio, bulvių su lupena ant stalo pūpsojo ir Gargždų kultūros centro folklorinio ansamblio „Cyrulelis“ narės Jolantos Gustienės mielinis pyragas, moliniame ąsotyje teliūškavo jos virtas kisielius su rabarbarais ir viliojo šmakalas.
J. Gustienė, raikydama pynele papuoštą mielinį pyragą, kurį sakė pagerinusi džiovintomis spanguolėmis, razinomis ir cinamonu, prisipažino, jog visas jos gyvenimas susijęs su maistu, kad mėgsta ir daug ką moka pagaminti, kad skaniai gamino ir mama. Skuode gimusi, Klaipėdoje ilgai gyvenusi ir prieš penkerius metus į Gargždus atsikrausčiusi moteris įvairiose maitinimo įstaigose dirbo kulinare. „Baigusi mokslus, gavau paskyrimą į „Neringos“ restoraną Klaipėdoje, o po technikumo, kur įgijau maisto ruošimo technologės profesiją, tapau čeburekinės „Rodilė“ Klaipėdoje vedėja, po 6-erių metų – IKI kulinarijos skyriaus vedėja“, po 8-erių – vienos kavinės“, – vardijo J. Gustienė, kuri nebijojo vedėjos pareigų. Moteris dirbo ir Nidoje, ir pramoginiame laive, kur ruošė banketus, o kai ten pabodo, ieškojo ramesnio darbo. Toks pasirodė esąs virėjos darbas mokykloje. „Visur buvo įdomu, man patiko, kad galėjau improvizuoti, nes esu kūrybiška. Pačioje Nepriklausomybės pradžioje, kai dirbau čeburekinėje, pradėjo atsirasti naujų produktų, tad ruošdavome parodas-pardavimus“, – linksmai pasakojo J. Gustienė.
Nors moteris gali pagaminti visiems skoniams ir pagal pageidavimus įvairių patiekalų, labiausiai mėgstanti paprastus, kaimiškus, tad šmakalas, cibulynė – ne tik išskirtinėms progoms ant šeimos stalo. „Labiausiai su vyru valgome kiaulieną su bulvėmis. Man skanu ir paprastas kotletukas, šnicelis, ne tik kepta, bet ir virta mėsa, prie kurios tinka įvairios salotos. Nesunku pagaminti ir cepelinus, tik koldūnų ir balandėlių nemėgstu nei gaminti, nei valgyti“, – pasakojo maisto gaminimo profesionalė. Kai ateina vaikai, Jolantai tenka imtis ir šiuolaikinių receptų, pavyzdžiui, sveikuoliškų užtepėlių, salotų, o jų galinti prigalvoti visokiausių. Porą salotų receptų J. Gustienė pasiūlė ir „Bangos“ skaitytojams.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Spalvotos kopūstų salotos
Reikės 200 g baltagūžio kopūsto, 200 g mėlynojo kopūsto, 100 g moliūgo arba morkų, 100 g raudonos paprikos, krapų, petražolių, 100 g aliejaus (alyvuogių arba kitokio), obuolių acto arba citrinos, druskos, cukraus arba medaus pagal skonį.
Daržoves supjaustyti šiaudeliais ir viską sudėjus gerai išmaišyti.
Žalių burokėlių salotos ilgesniam laikymui
Reikės 2 šviežių burokėlių, 0,5 kg baltagūžio kopūsto, 2 morkų, 2 skiltelių česnako (galima ir daugiau), krapų, petražolių, salierų (kas mėgsta, gali dėti svogūnų).
Marinatui reikės 1,5 stiklinės vandens, ¼ stiklinės acto, ½ valgomojo šaukšto druskos, 3 valgomųjų šaukštų cukraus arba medaus, 1/3 stiklinės aliejaus.
Daržoves sutarkuojame šiaudeliais, užspaudžiame česnako, supjaustome žalumynus. Į puodą supilame vandenį ir sudedame likusius ingredientus (jei vietoj cukraus naudosite medų, tai jį dedame tiesiai ant daržovių). Pamaišydami kaitiname iki virimo ir supilame ant daržovių. Gerai išmaišome. Atvėsusias salotas galima valgyti netrukus arba sudėti į uždaromus indus (stiklainius), dėti į šaldytuvą ir skanauti visą savaitę.