Geras maistas turi ateiti į kasdienybę

Vietos veiklos grupė „Pajūrio kraštas“ praėjusį penktadienį sukvietė į konferenciją „Maistas, kurį galima valgyti“. Gargždų kino teatre „Minija“ vykusiame renginyje diskutuota apie ekologišką maistą, smulkiojo verslo galimybes inovatyvioje agromaisto ekosistemoje ir vaikų mitybą. Lauke vyko mugė, kurioje vietos ūkininkai ir gamintojai pristatė savo produkciją.
Konferencijos dalyvius pasveikino meras Bronius Markauskas ir akcentavo, kad nors daug kalbama apie ekologiško maisto svarbą, trumpąsias maisto grandines, tačiau realių galimybių kasdienybėje vartoti vietos ūkių užaugintą produkciją vis dar stinga.
VVG „Pajūrio kraštas“ valdybos pirmininkė Raimonda Damulienė konferencijoje pristatė teritorinio bendradarbiavimo projekto „Maistas, kurį galima valgyti“ rezultatus. Netikėta kliūtimi tapo pandemija ir karantinas, tačiau projektą atkakliai nusiteikus pavyko puikiai įgyvendinti.
„Ką veikėme? Vyko 30 dienų, 240 valandų mokymai ūkininkams, smulkiesiems gamintojams ir kt. Taip pat surengti mokomieji vizitai į sodininkystės ir daržininkystės institutą Babtuose, ŽŪK Pienas.LT, KTU maisto institutą. Įvairiuose ūkiuose vyko 5 Lauko dienos. Surengtos 6 konferencijos. Taip pat sukurtas visų 5 projekto partnerių teritorijų vietos išteklių žemėlapis „Ūkininkų birža“, – apie projektinę veiklą pasakojo R. Damulienė.
Minėto projekto rengėja ir koordinatorė buvo Vietos veiklos grupė „Pajūrio kraštas“, o partneriai – asociacija „Lamatos žemė“ (Šilutės r. sav.), Plungės rajono savivaldybės vietos veiklos grupė, Kretingos rajono kaimo plėtros asociacija, Šilalės rajono partnerystės vietos veiklos grupė.

VVG „Pajūrio kraštas“ vadovė R. Damulienė apibendrino projekto „Maistas, kurį galima valgyti“ siekius, kurie buvo sėkmingai įgyvendinti. Konferencijos dalyviai domėjosi, ar ateityje dar būtų įmanoma dalyvauti tokio projekto mokymuose.
„Siekėme sukurti penkių partnerių neformalią partnerystės grupę, tampant bendra jungtimi tarp vietos augintojų, perdirbėjų ir vartotojų, taip pat bendradarbiauti bei išbandyti platesnio veikimo modelį. Norėjome proveržio ir stengėmės padėti smulkiesiems ūkininkams ir perdirbėjams suvokti šiuolaikinės kooperacijos naudą. Taip pat svarbus mūsų tikslas – paskatinti potencialius pareiškėjus būti aktyvesnius, pasinaudoti parama, kuri teikiama per VVG“, – konferencijoje projekto naudą aiškino R. Damulienė.
Konferencijoje dalyvavę sveikatos, mitybos, verslo ir kitų sričių specialistai pasidalijo patirtimi apie ekologinio maisto prioritetus. Žiniomis ir praktiniais pavyzdžiais dalijosi VšĮ „AgriFood“ Lithuania DIH, UAB „Daržulis“, VšĮ „Sveikatai palankus“, darželio „Žiogelis“, VšĮ „Ekoagros“ Telšių filialo vadovai ir skirtingi gydomosios mitybos specialistai.
Vilija BUTKUVIENĖ
Autorės nuotr.