„Gėrybės“ desertai – draugiški sveikatai

Slengiuose gyvenantys Agnė ir Raimondas ZABIELOS – prekinio ženklo „Gėrybė“ įkūrėjai. Pradžioje jie gamino desertus savo šeimai, tačiau dabar išskirtiniais gaminiais jau lepina išrankiausių smaližių gomurius ne tik visoje Lietuvoje, bet nuo gruodžio – ir užsienyje. Apie įsuktą verslą ir sveikatą tausojančius desertus sutuoktiniai sutiko papasakoti ir „Bangos“ skaitytojams.
Įkvėpė sūnus
Raimondas pasakoja, kad viskas prasidėjo nuo to, jog jų sūnus buvo alergiškas įprastiems desertams. Teko ieškoti išeities, prasidėjo įvairūs eksperimentavimai virtuvėje. „Taip desertas po deserto, keičiant miltus riešutais, sviestą ir grietinėlę – ekologišku kokoso kremu ir kakavos sviestu, įberiant uogų ir dekoruojant savo rankomis gamintu šokoladu iš vos trijų ingredientų nejučia sukūrėme „Gėrybę“. O ir sūnui Jonui labai pasisekė augti šalia mūsų natūralių gėrybių gamyklėlės, kurioje visada pasiekiami šviežiausi ir sveikiausi, tik natūraliai saldinti gardumynai, kuriuos jam valgant ir mums ramu“, – dėsto pašnekovai. Dabar jie augina jau ir metų sūnų Marijų.
Jų išskirtiniai desertai – be gliuteno, kiaušinių ir pieno produktų. „Mūsų gaminiai natūralūs, saldiname tik kokoso, obuolių arba datulių šimtaprocentiniais sirupais“, – sakė Agnė, kuri pridūrė, kad dėl tokios sudėties desertai tinkami alergiškiems žmonėms, veganams, taip pat visiems, kurie rūpinasi savo sveikata, stengiasi suvartoti kuo mažiau cukraus dienos racione.
Kadangi alergiškų žmonių vis daugėja, o sveika gyvensena tampa vis populiaresnė, Zabielų produkcija greitai užpildė šią nišą. „Pradėjome nuo tortų gamybos vaikams, tačiau šiandien turime jau labai didelį asortimentą: tortai, pyragėliai, tartaletės, patys įvairiausi saldūs užkandžiai. Produkciją pristatome visoje Lietuvoje, o nuo gruodžio – jau ir užsienyje“, – plėtra džiaugiasi pašnekovai.
Investuoja į tvarumą
Sutuoktiniai tvirtina, kad jiems rūpi ne tik, ką valgo, bet ir kokį pėdsaką palieka po savęs ateities kartoms. Todėl desertus pakuoja į žemei draugiškas, perdirbamas pakuotes, o jiems gaminti naudoja tik žaliąją energiją: „Nors esame nedideli, bet tikime, kad kartu mažais žingsneliais galime prisidėti prie sveikesnės ateities mums ir mūsų vaikams.“
Agnės ir Raimondo MB „Alkepa“ plėtrai stimulą davė ir Vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ parama. Abu džiaugiasi iš projekto lėšų įsigiję desertų pjaustymo įrenginį, kuris padeda greičiau supjaustyti visus desertus. Taip pat atsirado didelė šaldymo kamera desertams.
„Gėrybės“ desertų kūrėjai su pasididžiavimu sako, kad jau turi ir tarptautinį maisto saugos sertifikatą, kuris ypač padeda keliaujant į eksporto šalis. Jau praėjusiais metais pirmosios „Gėrybių“ paletės iškeliavo į Suomiją, dabar vyksta derybos dar su trimis šalimis. Tikimasi, kad būtent 2023-ieji bus plėtros užsienyje metai.

Vertinantiesiems kokybę
Agnė ir Raimondas prisimena, kad ilgą laiką dirbo dviese, juolab kad situacija buvo apsunkinta dėl pandemijos kone dvejus metus. Dabar, kai „Alkepa“ veikia jau beveik penkerius metus, iš viso dirba penki darbuotojai. „Tai šeimyninis verslas, kuriam labai talkina ir močiutės, kurios padeda prižiūrėti Joną ir Marijų, tiki mumis, mūsų „Gėrybės“ idėja ir produkcija“, – sako Agnė.
Pradžioje šeima gamybos patalpas nuomojo, o per pandemiją persikėlė į savas Slengiuose. Įdomu tai, kad čia gaminami „Gėrybės“ produktai ir parduodami vos už kelių šimtų metrų įsikūrusiame „Rimi“ prekybos centre. Gardėsių galima įsigyti ir sveiko maisto parduotuvėse „Livin“, parduotuvėje „Du medu“. Žinoma, išvystyta internetinė prekyba. „Labiausiai mūsų gaminius pamėgo didmiesčių, priemiesčių gyventojai, kurie investuoja į kokybę, nes žaliavos, iš kurių gaminame, yra išties kokybiškos, bet brango jau kelis kartus“, – pastebėjo pašnekovai.

KOMENTARAS
VVG „Pajūrio kraštas“ pirmininkė Raimonda DAMULIENĖ: „MB „Alkepa“ yra vienas iš projekto „Maisto laboratorija“ partnerių. Paraiškos teikėjas – ūkininkas Tadas Mockus. MB „Alkepa“ paramos dalis – 15 209 Eur. Iš paramos lėšų paramos gavėjas įsigijo naują įrangą ir ISO sertifikatą, kuris atvėrė tarptautinę rinką. Mes, kaip paramos teikėjai, labai džiaugiamės, kai parama skiriama tokiems inovatyviems, tvariems verslams.
MB „Alkepa“ įtraukėme kaip tinkamą rajono atstovą prisistatyti tarptautinėje konferencijoje, kuri vyko 2022 m. gegužės mėn. Upsaloje, Švedijoje. Konferencijoje pristatyti sveiki desertai labai sudomino ne tik švedus, bet ir visą Baltijos jūros šalių bendruomenę. „Alkepos“ verslas gali būti tvaraus verslo pavyzdys – jie gamina ne tik sveiką ir ekologišką produkciją, bet dėmesį skiria ir ekologiškai pakuotei. Mūsų nuomone, produkcija išskirtinai gera, labai šauni jauna šeima.“
Agnė ADOMAITĖ
Asm. albumo nuotr.