Jurga ir Paulius Jurkevičiai: „Nepatikėsite, kaip glaudžiai mada susijusi su virtuve“
Žinomi žurnalistai, „15min“ portalo korespondentai Italijoje, gastronominių knygų autoriai, sveiko maisto propaguotojai, mados žinovai Jurga ir Paulius Jurkevičiai rugpjūčio pradžioje ketina Vėžaičiuose surengti edukacinį renginį apie maistą ir madą. Paprašėme jų papasakoti apie save, savo darbą, mėgstamą veiklą, gyvenimą Italijoje.
Teisingai suprasti maistą – sudėtinga
Kaip susidomėjote sveiku maistu ir kaip gimė idėja rengti Lietuvoje degustacinius aliejaus, sveiko maisto propagavimo renginius?
Paulius Jurkevičius (toliau – P. J.). – Prieš dešimt metų, kai pradėjome savo edukacinę veiklą, Lietuva norėjo gyventi gražiai: namas, sodas, automobilis, kelionės. Dabar – kitokie prioritetai. Žmonės nori gyventi sveikai. Nori suprasti maistą. Pastebėjote – žiniasklaidoje maždaug ketvirtadalis visų straipsnių – apie mitybą. Ir jų vis daugėja. Ar žinote kodėl? Pasistatyti namą, susitaupyti atostogoms yra žymiai paprasčiau nei išmokti teisingai suprasti maistą.
Jurga Jurkevičienė (toliau – J. J.) – Lemtingas mūsų gyvenimo posūkis įvyko prieš 22 metus, kai išvykome į Italiją. Ten supratome: tai, ką žmogus kasdien įsideda į burną, yra ne šiaip degalai, varantys organizmą į priekį, bet labai sudėtingas veiksmas. Jeigu veiksmas nevyksta kasdien tuo pačiu laiku, tai jau yra pirmas kelias į ligą. O jeigu mes dar ir nežinome, ką dedame sau į burną, ir kad tai, deja, turi kainuoti brangiai, vadinasi, menkai patys save vertiname.
Gastronomijos principai – iš patirties
Informacijos apie sveiką maistą labai daug. Kuo jūs esate išskirtiniai?
J. J. – Taip, informacijos Lietuvoje yra daug. Bet mes stengiamės neišradinėti dviračio. Mes remiamės tos valstybės, kurios gastronomijos principus įsisavinome, patirtimi. Prieš išvykdami į Italiją patys buvome gerokai jaunesni, tačiau – nuolatiniai medikų pacientai. Šio to išmokome ir stengiamės pasidalinti savo žiniomis apie produktus ir jų teisingą vartojimą.
P. J. – Pastebėjau, jog kalbos ir straipsniai apie sveiką maistą labai supanašėjo. Dažniausiai kalbama apie tai, ko negalima, kas kenkia, nuo ko mirsime. Visa tai nusibodo… Prieš keletą metų aš parašiau knygą, kuri tapo gastronominiu bestseleriu – „Staltiesės ritmas“. Manau, reikia ne tik gąsdinti arba plūstis, reikia suprantamai ir įtaigiai pasakoti apie maistą.
Maistas – tai ir malonumas
Skeptikai gali pasakyti, jog tokiam maitinimosi būdui neturi pakankamai pinigų – čia ne Italija. Ką jūs į tai galėtumėte atsakyti?
P. J. – Matote, maistas yra ne tik sveikata. Tai yra gyvenimo malonumas, bendravimo džiaugsmas. Kiekvieną rytą Romoje susitinku mūsų kaimynę – jai 92 metai. Ji eina į barą, geria espreso kavą, pusryčiauja. Kartais pamačiusi mano rūškaną veidą subara: „Ar jums kas nors negerai? Eikite ir išgerkite puodelį espreso – gyvenimas prašviesės.“
J. J. – Skeptikams galiu atsakyti: pinigų vaistams visada atsiranda, paskui dar reikia susimokėti už įvairius tyrimus, iškęsti skausmingas procedūras ir gaišti laiką prie medikų kabineto. Daug maloniau yra bendrauti su Jurga ir Pauliumi, mokytis sveiko, malonaus maisto paslapčių. Mes stengiamės, kad Italija atsirastų Lietuvoje, kurioje yra puikių daržovių, mėsos, žuvies ir grybų, tik mes jų nemokame valgyti.
Namuose rengia degustacines vakarienes
Ką patys namuose mėgstate gaminti, kuo vaišinate savo svečius?
J. J. – Savo namuose Romoje sukūrėme improvizuotą restoraną „Pas Jurgą ir Paulių“. Kviečiame visus jame apsilankyti (nuorodą rasite feisbuke – „Vakarienė Romoje“). Taip susipažinome su Ežaičių bendruomenės pirmininku Robertu Bartkumi. Jo žmona Asta užsakė jūros gėrybių vakarienę, jos metu kartu degustavome „Frantoio Montecchia“ alyvuogių aliejų. Kuo ypatingos mūsų vakarienės? Visus patiekalus gaminame su tyru alyvuogių aliejumi. Tiesa, jis pavojingas… Nes vieną kartą jo paragavę, be šio produkto daugiau nebepajėgsite gyventi. Teks atsisakyti kitų prioritetų. Bet kai žmonės pradeda suprasti, kad kasdien vartodami tyrą alyvuogių aliejų investuoja į save, pasaulis nušvinta kita spalva.
Vėžaičiuose mokys ragauti aliejų
Kuo nustebinsite edukaciniame renginyje Vėžaičiuose rugpjūčio pradžioje?
P. J. – Pirmiausia pasimokysime ragauti alyvuogių aliejų. Paskui aiškinsimės, kaip suprasti jo kokybę. Kalbėsime apie aliejaus kainas ir aliejaus falsifikatus.
J. J. – Vėžaičiuose bus nemažai siurprizų. Mūsų renginys dvelks Italija. Vienas siurprizų – mados šou, kurio metu žmonės įsitikins, kaip glaudžiai mada susijusi su virtuve. Jei norite būti madingi, elegantiški ir gražūs, niekaip neišeis to pasiekti, nepakeitus požiūrio į virtuvę.
Ką su kuo kepti – legendų daug
Kodėl svarbu tiek daug žinoti apie aliejų ir jo savybes? Juk dabar vėl kalbama, kad sveikiau kiaušinį kepti kiaulės taukuose, o ne aliejuje? Esą aliejus tinka išskirtinai tik šaltiems patiekalams gaminti.
P. J. – Tai vienintelis riebalų tipas, kuris neturi jokių, absoliučiai jokių kontrindikacijų. Kitas svarbus dalykas: Europos Sąjungos maisto saugumo agentūra EFSA neseniai leido rašyti ant alyvuogių aliejaus etiketės: „mažina organizmo oksidaciją“. Oksidacija – tai senėjimo procesas. Alyvmedis moka apsisaugoti nuo senatvės, – kai kurių medžių amžius siekia tūkstantį ir daugiau metų. Alyvmedžio vaisių sultys – alyvuogių aliejus ir mus saugo nuo senatvės…
J. J. – Mūsų vakarienių metu Romoje tyru „Frantoio Montecchia“ alyvuogių aliejumi gardiname karštą sriubą „minestrone“, karštą bifšteksą, karštas griliuotas daržoves. Yra daug įvairių legendų, susijusių su žodžiu „kepti“: ką su kuo galima ir ko negalima. Apie tai pakalbėsime per degustaciją Vėžaičiuose.
Kalbina mados garsenybes
Vėžaičiuose kalbėsite ne tik apie sveiką Viduržemio jūros virtuvę, bet ir apie madą. Papasakokite plačiau.
J. J. – Dvidešimt metų dirbu Milane ir Romoje mados savaitėse, kalbinu mados garsenybes ir vis klausiu, kodėl italų moterys ir vyrai – gražūs, šypsosi, myli savo artimą ir nieko sau nedraudžia. Kodėl viską valgo, neatsisako paprastų stalo malonumų ir ilgiau už mus gyvena.
Renginyje Vėžaičiuose dalyvaus ir mūsų 18-metė dukra Barbora, Romos klasikinio „Imperatoriaus Augusto“ licėjaus abiturientė. Ji dešimt metų lankė profesionalią baleto studiją ir ruošia staigmeną, kuri bus susijusi su Roma, su mada ir su mūsų bičiule žemaite iš kaimyninio Endriejavo. Daugiau smulkmenų negaliu atskleisti: ateikite – paragausite ir pamatysite.
Ačiū jums už nuoširdžius atsakymus.