Ką turėtumėte valgyti vartojant antibiotikus ir vėliau

Probiotikų vartojimas po antibiotikų kurso gali padėti palaikyti normalų virškinimą ir sumažinti šalutinį poveikį. Šalutinį antibiotikų poveikį taip pat gali padėti sumažinti daug skaidulų ir prebiotikų turinčio maisto vartojimas.
Antibiotikai yra galinga gynybos priemonė nuo bakterinių infekcijų, tačiau kartais jie gali sukelti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, viduriavimą ar kepenų pažeidimus.
Kai kurie maisto produktai gali sumažinti šį šalutinį poveikį, o kiti – jį pabloginti. Šiame straipsnyje paaiškinama, ką turėtumėte ir ko neturėtumėte valgyti antibiotikų vartojimo metu ir vėliau.
Kas yra antibiotikai?
Antibiotikai yra tam tikros rūšies vaistai, vartojami bakterinėms infekcijoms gydyti. Jie veikia sustabdydami infekciją arba neleisdami jai plisti.
Yra daug skirtingų antibiotikų rūšių. Kai kurie yra plataus veikimo spektro, t. y. jie veikia įvairias ligas sukeliančias bakterijas. Kiti skirti tam tikroms bakterijų rūšims naikinti.
Vis dėlto antibiotikai gali turėti tam tikrą šalutinį poveikį, įskaitant neigiamą poveikį žarnyno mikrobiomai.
Kaip atkurti gerąsias bakterijas po antibiotikų vartojimo?
Vartojant antibiotikus, bei pabaigus antibiotikų kursą rekomenduojama vartoti probiotikus.
Tyrimai rodo, kad probiotikų vartojimas gali padėti išsaugoti žarnyno bakterijų įvairovę. Taip pat gali sumažinti atsparių antibiotikams genų kiekį jūsų žarnyne.
Valgykite fermentuotus maisto produktus
Tam tikri maisto produktai taip pat gali padėti atkurti antibiotikų pažeistą žarnyno mikrobiotą.
Rauginti maisto produktai, tokie kaip jogurtas, sūris, rauginti kopūstai, kombučia ir kimči yra puikūs probiotikų šaltiniai, kuriuose yra daug gerųjų bakterijų rūšių, pavyzdžiui, laktobacilų, kurios gali padėti atkurti sveiką žarnyno mikrobiotos būklę po antibiotikų vartojimo.
Todėl fermentuotų maisto produktų vartojimas gali padėti pagerinti žarnyno sveikatą po antibiotikų vartojimo.
Valgykite daug skaidulinių medžiagų turinčius maisto produktus
Daug skaidulinių medžiagų turintis maistas gali padėti atkurti sveikas žarnyno bakterijas po antibiotikų kurso. Vis dėlto geriausia daug skaidulų turinčio maisto valgyti baigus antibiotikų kursą, nes skaidulos gali sumažinti antibiotikų įsisavinimą.
Valgykite prebiotikų turinčius maisto produktus
Skirtingai nuo probiotikų, kurie yra gyvi mikrobai, prebiotikai yra maisto produktai, kurie maitina gerąsias žarnyno bakterijas.
Kai kuriuose maisto produktuose nėra daug skaidulų, tačiau jie veikia kaip prebiotikai, nes padeda augti sveikoms bakterijoms, pvz., Bifidobakterijoms.
Pavyzdžiui, raudonajame vyne yra antioksidantų polifenolių, kurių žmogaus ląstelės nesuvirškina, tačiau juos virškina žarnyno bakterijos.
Panašiai ir kakavoje yra antioksidacinių polifenolių, kurie turi teigiamą prebiotikų poveikį žarnyno mikrobiotai.
Taigi prebiotikų vartojimas po antibiotikų kurso gali padėti naudingųjų žarnyno bakterijų, kurioms pakenkė antibiotikai, augimui.
Venkite maisto produktų, kurie mažina antibiotikų veiksmingumą
Nors daugelis maisto produktų yra naudingi antibiotikų vartojimo metu ir vėliau, kai kurių reikėtų vengti.
Pavyzdžiui, turėtumėte vengti valgyti greipfrutų, nes tai gali trukdyti organizmui tinkamai suskaidyti vaistus.
Tyrimai rodo, kad greipfrutų sultys taip pat gali turėti įtakos kai kurių antibiotikų veiksmingumui.
Maisto produktai, papildyti kalciu, pavyzdžiui, kalciu praturtintos apelsinų sultys, taip pat kalcio papildai gali sumažinti kai kurių antibiotikų įsisavinimą.
Užsak.