Pro virtuvės langą
Teisėja klausosi sąžinės balso
Mūsų pašnekovė – Klaipėdos rajono apylinkės teismo teisėja Jurgita Grigonienė. Šią savaitę Klaipėdos rajono apylinkės teismo darbuotojai su jubiliejiniu gimtadieniu pasveikino savo kolegę Jurgitą Grigonienę. Iš 6 teisėjų ji čia jauniausia. Jubiliatė džiaugėsi, kad sekasi modeliuoti savo gyvenimą: teisininkės diplomas ir žingsniai karjeros laiptais.
Beveik prieš dešimtmetį sukurta šeima ir dvi atžalos – penkiametė dukra ir dvejų metelių sūnus. Įkurtuvės Gargžduose. Bet nerimstančios sielos moteriai svarbiausia – šiltas bendravimas su žmonėmis, nuoširdūs draugai.
– Kaip jaučiatės sulaukusi pirmojo svarbesnio jubiliejaus?
– Nebijau lekiančių metų ir prisipažinti, kad man jau 30. Džiaugiuosi, kad mano gyvenime šviesos neužgožia sunkumai, kad turiu daug draugų, apsupta mylinčių artimųjų. Tikiuosi, kad šilti santykiai su žmonėmis nenutrūks ir ateityje.
– Sidabro medalis prie vidurinės mokyklos baigimo atestato buvo sėkmingos ateities ženklas?
– Žinoma, juo džiaugiausi. Tačiau nuvažiavusi į Vilniaus universiteto Teisės fakultetą stoti sužinojau, kad tarp stojančiųjų – beveik šimtas su aukso medaliais, kelis kartus daugiau – su sidabro. Bet man pasisekė.
– Karjeros pradžia – policijoje?
– Studijuodama paskutiniame kurse įsidarbinau Klaipėdos rajono policijos komisariate kvotėja, vėliau – tardytoja. Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūroje prokurore dirbau iki praėjusių metų gegužės mėnesio, kol tapau teisėja.
– Ar buvo lengva žengti šį žingsnį?
– Nelengva buvo apsispręsti, o po to reikėjo įveikti daug sunkumų. Augindama mažą sūnelį, samdžiau auklę, kad galėčiau pasiruošti teisėjo egzaminui. Jį išlaikiusi, dalyvavau keliose atrankose: komisija rinkosi iš 7 kandidatų. Ir vėl man pasisekė. Taigi bet kokie įtarinėjimai, kaip aš tapau teisėja, mane žeidžia. Kartoju – tai nebuvo lengva.
– O dabar?
– Savo darbe patiriu nuolatinį stresą. Esu ikiteisminio tyrimo teisėja, taip pat nagrinėju civilines, supaprastinto proceso baudžiamąsias ir administracines bylas. Įstatymai painūs, sudėtingi, o patirties – vos keli mėnesiai.
– Kaip reaguojate į pranešimus žiniasklaidoje, kad dabar visuomenė nepasitiki teismais, kaltina kyšininkavimu ir pan.?
– Mane skaudina, kad taip kalbama apie visus teisėjus, kurių mūsų šalyje yra apie 800. Bet aš myliu žmones ir esu tikinti. Priimdama sprendimą, klausausi sąžinės balso. Taigi esu rami dėl savo sprendimų. Aš nesu formalistė: teisėjo kėdėje sėdžiu dėl žmonių ir nenoriu, kad bendraudami su manimi jie jaustų įtampą. Juk ir taip labai sunku kreiptis į teismą.
– Užaugote Maciuičiuose, baigėte tuometę Gargždų 2-ąją vidurinę mokyklą, studijavote Vilniuje, dirbote Klaipėdoje, o prieš pusantrų metų įsikūrėte Gargžduose. Kuo save laikote?
– Bandau tapti gargždiške. Visgi savo laisvalaikį sieju su uostamiesčiu. Gargžduose trūksta pramogų – nėra naktinio klubo. Taigi su vyru važiuojame į Klaipėdą pašokti. Savaitgaliais aš nenoriu sėdėti namuose – man patinka būti tarp žmonių, linksmintis. Stebiu teatro repertuarą, domiuosi mada, lankausi meno kūrinių parodose.
– Ar tikite horoskopais?
– Netikiu, bet man linksma, kai sutampa kai kurie momentai. Esu Ožiaragis. Skaičiau, kad gimusieji po šiuo ženklu užsispyrę ir intravertiški. Stengiuosi tokia nebūti.
– Mėgstate gaminti valgį?
– Kai grįžtu namo nepavargusi, mėgstu eksperimentuoti virtuvėje. Patinka kartais padaryti staigmeną vyrui, kuris yra verslininkas ir dirba Klaipėdoje. Tačiau nesu įsipareigojusi šeimai nuolat gaminti valgį. Dabar jį ruošiu su vaikais – penkiamete Saule ir dvejų metų Liutauru. Kepant pyragą, vienas maišo tešlą, o kitas beria razinas, po to išlaižo tešlos likučius. Aš prisimenu savo močiutę, puikią kulinarę. Iš vaikystės jaučiu jos pyrago skonį, kurio receptą atkūriau iš atminties.
Pyragas pagal Jurgitą
Obuolius nuskusti, išpjauti šerdeles ir sustatyti vienas šalia kito kepimo skardoje. Biskvito tešlai reikia 6 kiaušinių, 6 šaukštų cukraus, po 3 šaukštus miltų ir krakmolo. Trynius išplakti su cukrumi, suberti miltus ir krakmolą, atsargiai sumaišyti su trimis šaukštais vandens. Tešlą užpilti ant obuolių skardoje, užpildant visus tarpelius. Kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių. Iškepus užbarstyti cukraus pudros ir cinamono. Galima patiekti su ledais.
Virginija LAPIENĖ