Rudenį – pagerinti dirvą
„Žalios stotelės“ Gargžduose pardavėja Virginija Srėbalienė sako, kad baltosios garstyčios sudygsta per savaitę, jei yra pakankamai drėgmės. O paauginti jas reikėtų iki 20–30 centimetrų.
Sodininkai, daržininkai jau baigia doroti derlių ir ruošiasi kitiems metams. Daugelis jų stengiasi pagerinti dirvą ir tam naudoja įvairius augalus. Kaip tai padaryti, pataria „Žalios stotelės“ pardavėja Virginija Srėbalienė.
Šiomis dienomis Gargžduose „Žalioje stotelėje“ dar galima nusipirkti baltųjų garstyčių sėklų, kurias daržininkai dažniausiai sėja šiltnamiuose, kai juose nebėra nei pomidorų, nei paprikų ar kitų daržovių. Šie augalai vadinami žaliąja trąša. „Jei bus šilta, garstyčios dar spės sudygti ir paaugti, bet šiaip reikėtų sėti anksčiau, kad paaugtų iki 20–30 centimetrų. Svarbu, kad augalai nesubrandintų ir neišbarstytų sėklų, nes kitais metais turėtumėte vargo ravėti. Vienam arui reikėtų skirti pusę kilogramų sėklų“, – pataria V. Srėbalienė.
Paaugusias baltąsias garstyčias geriausia nupjauti, pavytinti ir apvarpyti. Palikti šio darbo pavasariui nereikėtų, nes nušalusios garstyčios praras vertę, ir dirva neatsinaujins. Tačiau, pasak V. Srėbalienės, kasmet sėti garstyčių irgi nevertėtų. „Tokia pat nauda bus, jei nuėmę derlių, pavyzdžiui, ankstyvąsias bulves, pasėsite žiemkenčių, rugių, rapsų, aliejinių ridikų arba ankštinių augalų. Visi jie paauginami iki 20–30 centimetrų ir apariami. Tiesa, žiemkenčius galima palikti neapartus iki pavasario. Kai kuriuos augalus reikėtų pasėti gerokai anksčiau – apie rugpjūčio vidurį“, – patarimų pirkėjams negaili moteris.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Autorės nuotr.