Rudens gėrybės

Sulčių spaudėjai džiaugiasi geru obuolių derliumi


Šį rudenį soduose obuolių šakos linksta nuo vaisių. Gausiu obuolių derliumi džiaugiasi ne tik sodininkai, bet ir sulčių spaudėjai. Rugsėjį prasidėjęs darbymetis jiems dar tebesitęsia. Tuo įsitikinome vieną vakarą aplankę visas tris Gargžduose įsikūrusias sulčių spaudyklas.


Užsiima 16 metų


Užsukę į Parko gatvėje įsikūrusią sulčių spaudyklą jos šeimininkus radome pačiame darbo įkarštyje. Stebėdami sulčių spaudimo procesą netrukome išsiaiškinti, kaip viskas vyksta. „Pirmiausia atvežtus obuolius nuplauname, tada beriame į smulkintuvą. Susmulkinti obuoliai supilami į specialų maišą, kuris įdedamas į didžiulį agregatą – 150 kilogramų talpos sulčiaspaudę. Ji sukdamasi spaudžia sultis. Iš jos sultys žarna subėga į indą, iš kurio pilstomos į klientų atsivežtą tarą“, – apie sulčių spaudimo ypatumus pasakojo spaudyklos šeimininkė. Ji kartu su vyru sulčių spaudimu užsiima jau šešiolikti metai. Abu jie turi nuolatinius darbus, tačiau rudenį pasiima atostogų ir kimba į sulčių spaudimo verslą. Pašnekovai tikino, kad turtų iš jo nesusikrausi, bet prisidurti papildomų lėšų galima. Už litrą išspaustų sulčių iš klientų imama po 30 ct. Pašnekovai džiaugėsi, kad šiais metais obuoliai gerai užderėjo, tad ir klientų netrūksta. Moteris pasakojo, kad daugiausia žmonės pageidauja grynų iš obuolių išspaustų sulčių, tačiau kai kurie obuolius maišo su burokėliais, morkomis, moliūgais ar vynuogėmis.


Klientų netrūksta


Prasidėjus obuolių sezonui spaudyklos šeimininkai teigė dirbantys kiekvieną dieną nuo ryto iki vakaro. Stebint prie spaudyklos atvažiuojančius pilnus obuolių maišų lengvuosius automobilius nesunku tuo patikėti. Moteris pripažino, kad šis darbas išvargina fiziškai, juk reikia ir maišus su obuoliais klientams iš mašinų padėti iškrauti, juos nuplauti, versti į sulčiaspaudę, išspaustas sultis pilstyti į tarą. Tam reikia nemažai fizinių jėgų. „Pavargstame, bet juk ne už ačiū dirbame, svarbu, kad galima kažkiek užsidirbti“, – svarstė pašnekovė.


Tvarkinga spaudykla turi nemažą nuolatinių klientų būrį, kurie sultis čia spaudžia jau ne vienerius metus iš eilės. Obuolių derlių į šią sulčių spaudyklą atgabenęs gargždiškis Romas Vaitkus sakė visada obuolius spausti atvežantis į tą pačią vietą. „Man patinka, kaip čia dirbama. Visada lieku patenkintas šioje spaudykloje išspaustomis sultimis“, – tikino vyras. Romas sultis spaudžia kasmet, nes visų užaugintų obuolių per žiemą nepavyktų suvalgyti. „Turiu kaime sodybą, didelį sodą, tad obuolių derlius būna nemažas. Dalį obuolių pasidedame žiemai, bet dažniausiai jie nelabai išsilaiko, supūva. Kad visų nelaikytume, spaudžiame sultis“, – pasakojo jis.


Dirba kasdien


J. Basanavičiaus gatvėje nuosavo namo garaže sulčių spaudimo punktą įsirengęs Saulius Jonušas sulčių spaudimu užsiima jau aštuntą sezoną. „Prasidėjus obuolių sezonui darbe pasiimu atostogų ir imuosi sulčių spaudimo. Dirbu kasdien nuo 10 val. iki 19 val.“, – pasakojo vyras. Jis sakė, kad prasidėjus obuolių derliui žmonių spaudykloje netrūksta. Obuolius sultims spausti jie atveža ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis. Vyras pripažino, kad šiemet sulčių spaudėjams vieni iš geriausių metų, nes obuolių derlius gausus, tad klientų netrūksta.


Į šią spaudyklą žmonės obuolius turi atsivežti jau nuplautus, nes vietoje jie neplaunami. O spaudimo procesas panašus kaip ir kitose – obuoliai beriami į smulkintuvą, o iš jo dedami į specialų maišą, kuris kišamas į centrifugos principu veikiančią sulčiaspaudę, kuri sukdamasi spaudžia sultis. Sulčių litras klientams čia atsieina 35 ct. Švari ir tvarkinga spaudykla turi daugybę klientų, kurie kasmet atvažiuoja būtent čia.


Apsilankę prie „Vilnelės“ parduotuvės įsikūrusioje spaudykloje jos šeimininko neradome, ten dirbo jo sūnus, kuris kalbėti nelabai norėjo. „Neturiu, ką papasakoti. Spaudžiame taip pat, kaip visi, ir tiek“, – kategoriškas buvo jaunas vaikinas. Beje, ši spaudykla yra vienintelė Gargžduose, kurioje galima palikti obuolių išspaudas. Kitose spaudyklose atliekos, likusios išspaudus obuolius, atiduodamos klientui. Spaudykloje dirbęs vaikinas teigė, kad atliekas atiduoda ūkininkams, kurie jas naudoja gyvulių pašarui.


Natūralios ir sveikos


Apsilankę visose Gargžduose įsikūrusiose sulčių spaudyklose likome maloniai nustebę, kad šiuolaikiniame pasaulyje, kai gyvenimo tempas pašėlusiai greitas, o dauguma iš mūsų paskendę kasdienybės darbuose ir rūpesčiuose, žmonės randa laisvą akimirką pasirūpinti natūraliomis sultimis. Daugelis kalbintų obuolius spausti atvežusių gargždiškių tikino sultis spaudžiantys suprasdami jų naudą. „Juk parduotuvėje niekada nenusipirksi tokio sveiko ir natūralaus produkto. Obuoliuose randama beveik visų vitaminų, tad obuolių sultys yra natūralios, sveikos ir skanios“, – kalbėjo gargždiškė Regina. Į vieną iš aplankytų spaudyklų obuolius spausti atvežusi moteris pasidalijo ir receptais. Pasak jos, obuolių sultis skanu gerti ir grynas, tačiau iš jų galima pasigaminti ir skanų obuolių gėrimą. „Jam paruošti reikės 2 stiklinių obuolių sulčių, pusės stiklinės kmynų arbatos ir medaus. Šaukštelį kmynų reikia užplikyti puse stiklinės verdančio vandens ir po 5 minučių arbatą nukošti. Tada ją sumaišyti su sultimis ir paskaninti medumi“, – detalų obuolių gėrimo gamybos receptą atskleidė ponia Regina.


Obuolių sulčių naudą pripažįsta ir medikai. Jie teigia, kad obuoliai ir jų sultys tinka sutrikus širdies ir kraujagyslių veiklai, nutukusių dietai, aterosklerozės profilaktikai, sergant mažakraujyste, podagra, šlapimtakių akmenlige, kaip šlapimą varanti priemonė, esant vidurių užkietėjimui, žarnų katarui. Jos stiprina nervų sistemą, ypač, jei žmonės dirba protinį darbą. Obuolių sultis patariama gerti užkimus, apsinuodijus sunkiaisiais metalais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content