Tema
Kaimietis atsisako nepelningo triūso
Gyventojai, norintys maitintis ekologiškai užauginto bekono mėsa, skundžiasi nerandantys juos pardavinėjančiųjų. Mėsos perdirbėjai tikina, kad lietuviškos kiaulės brangios ir jų neužaugina tiek, kiek reikia, todėl priversti jas importuoti. Iš tiesų kaimiečiams nebeapsimoka primityviu būdu auginti šiuos gyvulius.
Trūksta bekonų
“Bangos“ laikraštyje šiemet buvo išspausdinti tik keli skelbimai apie parduodamas kiaules. Vienas skaitytojas pasakojo, jog prieš porą savaičių nupirko bekoną, už kurio gyvojo svorio kilogramą sumokėjo po 4 litus. Tačiau dabar, jo teigimu, kaina šoktelėjusi iki 5 litų.
Statistikos duomenimis, šiemet rajone auginama 7 proc. kiaulių daugiau nei ankstesniais metais. Tačiau statistinį padaugėjimą tikriausiai nulemia tai, kad gyvulininkystės įmonėje „Kontvainiai“ rekonstravus penimųjų tvartus pradėta auginti daugiau kiaulių. Tačiau jiems naudingiau bekonus išvežti į Rusiją nei parduoti šalies mėsos perdirbėjams.
Ogi dauguma kaimiečių, savo tvarteliuose penėję po kelias kiaules, suprato iš to neišgyvensią ir atsisakė šio vargo: „Kol kiaulė užauga, suėda save“, – filosofiškai aiškino kaimo gyventojas.
Statistikos duomenimis, Lietuvoje per metus tarpukary buvo užauginama 2 milijonai kiaulių, sovietmečiu – 4 milijonai, o pastaraisiais metais – apie milijoną.
Neperka paršelių
UAB „Kontvainiai“ siūlo gyventojams pirkti nujunkytus paršelius, sveriančius 5-10 kilogramų. Kilogramo kaina – 5 litai. Bet, pasak direktoriaus Česlovo Banevičiaus, pirkėjų beveik nėra. „Tai rodo, jog kaimo žmonėms neapsimoka auginti kiaules, juolab parduoti, – kalbėjo jis. – Vien dėl to, kad kiaulių supirkimo kaina nuolat svyruoja netgi apie litą“.
Č. Banevičius pasakojo, jog, esant didelei kainai, kaimiečiai įsigyja paršelių tikėdamiesi juos užauginę uždirbti. Tačiau atėjus laikui parduoti, kaina tiek nukrenta, kad augintojas patiria nuostolių.
Baičių kaime ūkininkaujantis Kostas Kojelis, šiuo metu laikantis 9 paršavedes, guodėsi nelengva padėtimi.
„Aną šeštadienį Gargždų turguje susirinkome 8 paršelių pardavėjai, – pasakojo ūkininkas. – Tačiau iš viso susirinkusiųjų būrio pavyko parduoti tik du paršelius“.
Taigi sumokėjęs 6 litus už vietą turguje, t.y. patyrę nuostolį, grįžo namo. „Vežiojami į turgų, paršeliai užauga“, – nelinksmai šypsojosi žmogus.
Jis patvirtino, jog kaimo žmonės nebenori auginti kiaulių. „Turintys darbą savo reikmėms nusiperka bekoną. Be to, žmonės linkę rinktis vištieną, kuri pigesnė už kiaulieną“, – sakė K. Kojelis.
Pigesnė, bet nekokybiška
UAB „Agrovet“ generalinio direktoriaus Augenijaus Gudžiūno teigimu, lietuviškos kiaulės brangios ir jų tiek neužauginama, kiek reikia mėsos perdirbėjams. Jo aiškinimu, šalies mėsos perdirbėjai importuoja trečdalį kiaulienos.
„Europos Sąjungos šalyse kiaulienos skerdenos kilogramas kainuoja apie 1,60 euro, – teigė jis. – Mums pigiau atsivežti“.
Pasak A. Gudžiūno, pramoniniu būdu auginant kiaules, savikaina – 2,8-3 Lt už gyvojo svorio kilogramą. „Dabar mes mokame kiaulių augintojams po 3,76 Lt, o vasarą netgi po 4 Lt“, – sakė verslininkas.
Taigi, jo manymu, kiaulių ūkis esąs pelningas ir tvirtina, kad ateityje jis bus plečiamas. Žinoma, pelno galima tikėtis tik auginant pramoniniu būdu. Kaimietis, augindamas kiaules rankiniu būdu, iš meilės gyvuliui ir darbui savo tvartelyje naudos neturėsiąs.
Pasak UAB „Kontvainiai“ direktoriaus Č. Banevičiaus, mėsos perdirbėjai iš užsienio atsiveža pigesnės, bet nekokybiškesnės kiaulienos. Daugiausia – iš Lenkijos.
Beje, Lietuvoje yra 25 kiaulių auginimo kompleksai, iš kurių vienas – „Kontvainiai“.
„Lenkijoje, Danijoje, Vokietijoje ar Olandijoje tokia pat auginimo technologija kaip ir pažangiose Lietuvos kiaulininkystės įmonėse, – sakė direktorius. – Taigi neįmanoma užauginti pigiau nei pas mus. Gali skirtis tik valstybės parama žemės ūkiui“.
Šaltinių teigimu, mėsos perdirbėjai iš užsienio atsiveža pigios kiaulienos, tačiau kokybe neprilygstančios lietuviškai.
Virginija LAPIENĖ