Pradedamas atskiras naudoto kepimo aliejaus surinkimas iš gyventojų

Naudoto kepimo aliejaus atliekų susidaro kiekvienuose namuose, gaminant maistą ar naudojant maisto produktus aliejuje, pvz., silkę, tuną, džiovintus pomidorus ir pan. Rūšiuoti popierių, plastiką ar stiklą jau esame įpratę, tačiau retas kuris kaupiame naudotą maistinį aliejų atskirai.

Skaičiuojama, kad kiekvienas gyventojas per metus sugeneruoja apie vieną kilogramą naudoto kepimo aliejaus atliekų. Dažnu atveju naudotas kepimo aliejus išpilamas į kriauklę, komunalinių/ maisto atliekų konteinerius, kompostavimo dėžes ar net deginamas. Nė vienas iš šių atsikratymo atliekomis būdų nėra draugiškas aplinkai, nuotekų sistemoms ar gyventojų piniginei.

Klaipėdos rajono savivaldybė kartu VŠĮ „Gargždų švara“ ir UAB „Biomotorai“, siekdami skatinti gyventojų tvarią gyvenseną bei prisidėti prie supančios aplinkos apsaugos ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimo, įrengs specialius konteinerius naudoto kepimo aliejaus surinkimui iš gyventojų.

Iš Klaipėdos rajono savivaldybės gyventojų surinkto naudoto kepimo aliejaus bus gaminami biodegalai – biodyzelinas. Lietuvos degalinėse kiekviename dyzelio litre įmaišyta ne mažiau kaip 7 % biodyzelino. Iki 2030 m. Europos Sąjungos mastu šį skaičių siekiama padidinti iki 14 %. Atskiras naudoto kepimo aliejaus surinkimas ir apdorojimas yra alternatyva iškastiniam kurui ir turi tiesioginę įtaką biodyzelino įprastame dyzeline kiekio didėjimui.

Iš surinkto vieno naudoto kepimo aliejaus kilogramo galima pagaminti vieną kilogramą biodyzelino ir tai leidžia sutaupyti net tris kilogramus anglies dvideginio (CO2).

Užsak.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių