Dituviškiai gaivina senas rauginimo tradicijas

V. Zapalskis investavo į modernų rauginimo cechą.

Dituviškių šeima įrodė, jog rauginti skanūs ne tik kopūstai, agurkai, burokėliai ar obuoliai, bet ir paprikos, pomidorai, česnakai, slyvos, agrastai… Tris dešimtmečius rauginimo tradiciją puoselėjantis Vytautas Zapalskis šiemet įsirengė erdvų, modernų rauginimo cechą. Ankstesniame buvo per ankšta – raugintų daržovių paklausa išaugo.

Investavo į modernų cechą

Prieš 4 metus Dituvos turguje atidariusi kioską „Rauginta“, kuriame prekiaujama įvairiausiomis raugintomis daržovėmis ir vaisiais, Zapalskių šeima suprato, jog reikia didinti, modernizuoti gamybos patalpas. Iš kiosko sklindantys kvapai taip viliojo, jog žmonėms buvo sunku atsispirti neužsukus ir iš gausaus asortimento ko nors neišsirinkus. Ir tie, kurie užėjo, lankosi iki šiol. Vis labiau populiarėja raugintos daržovės.

Naujasis cechas modernus, gražiai įrengtas, dvelkia švara ir tvarka. Gamybos patalpose – nerūdijančio plieno stalai, plautuvės. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai nudžiugino savo vertinimu: patalpomis gali konkuruoti su rimtomis šioje srityje dirbančiomis įmonėmis. V. Zapalskis prisipažino, jog ką uždirbo ankstesniais metais, investavo į cecho modernizavimą. Ir nesigaili: susikūrė darbo vietą, pragyvenimo šaltinį šeimai. Apie emigraciją nereikia galvoti, nors tenka plušėti po keliolika valandų per dieną. Padeda šeima, triūsia giminaičiai.

Pirkėjai skatina siekti kokybės

Vieniems raugintos daržovės ir vaisiai – naujiena, o kiti džiaugiasi jas atradę iš naujo ir gali nusipirkti. Nuolatinės pirkėjų padėkos ir pasitikėjimas skatina verslininkus siekti kokybės, stengtis, kad raugintos daržovės, jų mišiniai ir vaisiai visada būtų skanūs.

Pasak V. Zapalskio, kartais pirkėjos jaučiasi kaltos, jog neraugina pačios. Betgi dirbančiai, visuomeninėje veikloje dalyvaujančiai moteriai pritrūksta laiko. Be to, reikia įgūdžių, patirties, kad raugintos daržovės ir vaisiai būtų skanūs. Rauginimo tradiciją Vytautas perėmė iš sutuoktinės šeimos, kuri šioje srityje turėjo didelę patirtį. Ir ne visus niuansus, susijusius su rauginimu, vyras norėjo atskleisti. Pasak jo, kartais atėję į kioską pirkėjai dalijasi savo patirtimi ir nori sužinoti, kaip raugina kiosko savininkai. „Atsakome, jog recepto reikėtų klausti senolių – mes rauginame senoviškai“, – sakė V. Zapalskis. Be konservantų, be rūgšties, cukraus deda tik į obuolius ir slyvas. Taigi Zapalskių raugintos daržovės tinka visiems – ir sveiką mitybą propaguojantiems specialistams. Pastaraisiais metais tapo itin madinga valgyti raugintas daržoves.

Paklausiausi – rauginti kopūstai

Didžiausią paklausą turi rauginti kopūstai – jų daugiausia užraugiama. Procesas vyksta visus metus. Pasak V. Zapalskio, kioske perkamos ir raugintų kopūstų sultys – kartais jų pritrūksta. Nenuostabu – jos gaivinančios, kai kam padeda lieknėti. Pirkėjai kartais teiraujasi, kodėl kopūstai tokie balti. „Nereikia per daug dėti morkų ir kmynų, kad nepatamsėtų“, – atsako verslininkas.

Žmonėms įdomu, kodėl rauginti agurkai nėra tokie kieti, kaip norėtų. Tenka paaiškinti, jog anksčiau žiemos atsargoms raugė rudenį, o dabar ir vasarą, per karščius užaugusius. Dėl to jie būna skirtingi.

Šiemet tušti sodai, tačiau Zapalskiai užraugė nemažai antaninių obuolių, kurie taip pat paklausūs. Raugina ir virtus burokėlius, žalius ir prinokusius pomidorus, bando rauginti paprikas. Dėl egzotikos šiemet užraugė afrikinių agurkų, mangoldų, slyvų, agrastų. Zapalskių raugintų daržovių kioskas „Rauginta“ veikia šeštadienį ir sekmadienį. Apie šį ūkį galima paskaityti internete www.rauginta.lt

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content