Apie gerąjį cholesterolį

Raimondas KUBILIUS
Buvęs gargždiškis,
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius

Apie gerąjį cholesterolį
Sąvoka gerasis cholesterolis yra labai sąlyginė ir neretai be pagrindo pasiduodame atkakliems siekiams didinti jo kiekį organizme. Kita vertus, tai savotiškai primena biblinę blogojo brolio Kaino ir gerojo brolio Abelio kovą. Šioje dieviškoje kovoje, kurioje Dievas ragina Kainą keistis, tačiau jis tik dar labiau susinervina ir pasilikęs su broliu Abeliu smogia jam taip stipriai, kad jis miršta. Tačiau galiausiai nugali Abelis, nes Dievas, jį kaip gerąjį žmogų prižada gražinti į žemę ir suteikti nemirtingumą.
Panašiai yra ir su nuolat organizme vykstančia gerojo ir blogo cholesterolio kova, kurioje, beje, didžiausias dėmesys skiriamas kovai su bloguoju cholesteroliu.

  • Apie galimą cholesterolio vaidmenį aterosklerozės patogenezėje sužinota vos prieš 100 metų, kai 1913 m. patologas N. Aničkovas pastebėjo, kad maitinant triušius daug cholesterolio turinčia dieta, atsirado arterijų pažeidimų, labai panašių į žmogaus aterosklerozę.
  • Gerojo cholesterolio (siejamo su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika) pavadinimas atsirado po praėjusiame amžiuje vykdyto svarbaus Framingamo širdies tyrimo, kuriame mokslininkai pranešė apie atvirkštinį ryšį tarp gerojo cholesterolio ir išeminės širdies ligos rizikos.
  • Kurti nauji vaistai, skirti gerojo cholesterolio kiekio kraujyje didinimui nepasiteisino, nes jie nemažino ŠKL pasireiškimo.
  • Klinikinėje praktikoje pagrindinis tikslas yra sumažinti blogojo (MTL-C) koncentraciją. • Gerojo cholesterolio koncentraciją didina atsisakymas transriebalų turinčių produktų (greitasis maistas, pusfabrikačiai, turintys sudėtyje palmių aliejaus ir kt.).
  • Taip pat fizinis aktyvumas. Pvz, 25–30 km per savaitę išvaikščiojimas didina gerojo cholesterolio kiekį iki 10 proc. Dar tiek prideda ryžtas mažinant svorį, atsisakymas rūkymo. Nepasiekus tikslinių blogojo cholesterolio reikšmių nemedikamentinėmis priemonėmis, inicijuojamas gydymas vaistais.
  • Gerojo cholesterolio koncentraciją taip pat didina pirmo spaudimo alyvuogių aliejus. Tyrimais įrodyta, kad vartojant po 50 ml alyvuogių aliejaus per dieną jau po 3 sav. stebima padidėjusi gerojo cholesterolio koncentracija, taip pat žuvis – omega RR šaltinis, vaisiai ir daržovės, savo sudėtyje turintys polifenolių. Suskaičiuojami net 75 įvairiausi pasirinkimai (obuoliai, vynuogės, melynės, abrikosai, vyšnios, slyvos, juodasis kopūstas, ankštinės kultūros, svogūnai ir kt.). Beje, panašiu antioksidaciniu poveikiu pasižymi ir kakavos flavanoidai – juodasis šokoladas.
  • Galiausiai kiekvienas, sulaukęs 20 m., privalo pasidaryti lipidogramą ir sužinoti atskirų frakcijų – mažo tankio (blogojo), didelio tankio (gerojo) cholesterolio, trigliceridų ir bendrojo cholesterolio koncentracijas.
  • Siektinas gerojo cholesterolio kiekis yra apie 1.6

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių