Ar koronavirusas gali plisti per maistą?
Patvirtinta, kad koronavirusas perduodamas žmogaus žmogui, plinta per orą su kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami.
Ar yra kitų galimų koronaviruso (COVID-19) perdavimo būdų?
Žinių apie tikslius šio koronaviruso perdavimo būdus vis dar yra mažai. Šiuo metu nėra nustatyta tokių atvejų, kurie parodytų, kad žmonės būtų užsikrėtę naujojo tipo koronavirusu vartodami užterštą maistą. Vis dėlto virusas gali būti pernešamas per užkrėstus paviršius, tačiau tik trumpą laiką po užteršimo, nes koronaviruso gyvybingumas aplinkoje yra santykinai mažas.
Būtina laikytis maisto ruošimo higienos reikalavimų bei asmens higienos. Kadangi virusai yra jautrūs karščiui, infekcijos riziką galima dar labiau sumažinti termiškai apdorojant gyvūninės kilmės maistą.
Pirma taisyklė, kurios reikia laikytis: Plaukite rankas:
• grįžę iš lauko namo;
• pasinaudoję tualetu;
• nusičiaudėję, išsipūtę nosį;
• paglostę naminius gyvūnus, sutvarkę jų tualetą;
• sutvarkę atliekas;
• sutvarkę namus;
• prieš valgymą, pavalgę, parūkę;
• prieš ruošdami maistą, apdorodami žalią mėsą, žuvį ar kt. maistą.
Antra taisyklė: Apsaugokite maisto produktus nuo kryžminės taršos:
• virtas, keptas ir kitaip paruoštas vartoti maistas neturi liestis su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais, nešvariomis ar neplautomis daržovėmis;
• prieš vartojimą kruopščiai šiltu vandeniu nuplaukite daržoves, vaisius, uogas;
• maisto produktus šaldytuve laikykite tam skirtose talpose, sandariai uždarytus tam, kad apsaugotumėte nuo sąlyčio su kitais maisto produktais;
• jei neturite atskiro virtuvės inventoriaus termiškai apdorotam ir žaliam maistui apdoroti, kruopščiai išplaukite naudojamą inventorių ir įrankius karštu tekančiu vandeniu su indams plauti skirta priemone ar indaplovėje po kiekvieno panaudojimo;
• esant galimybei, naudokite specialų pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lentas ir kt.) žalios mėsos, žuvies apdorojimui;
Trečia taisyklė: Laikykite maisto produktus tinkamoje temperatūroje, užtikrinkite jų tinkamą terminį apdorojimą:
• termiškai apdorojant maistą (kepant, verdant, troškinant ir kt.), rekomenduojama, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C;
• nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 val.;
• greitai gendančius maisto produktus ir pagamintą nesuvartotą maistą laikykite šaldytuve, kuriame temperatūra yra nuo 0 °C iki +6 °C ;
• užšaldytus maisto produktus laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje;
Ketvirta taisyklė: Laikykitės maisto produktų gamintojų nurodytų laikymo sąlygų ir vartojimo instrukcijų. Atskirti šiuos maisto produktus padeda ant maisto produkto nurodytas tinkamumo vartoti termino ženklinimas – nuoroda „Geriausias iki …“ arba „Geriausias iki … pabaigos“ (t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių.
Penkta taisyklė: Jeigu užsisakote maisto produktus ar patiekalus nuotoliniu būdu, įvertinkite jų saugą:
• gavę maisto produktus ar patiekalus, įvertinkite juos vizualiai. Jei maisto produktų pakuotės pažeistos, yra vizualiai matomų maisto produktų kokybės neatitikimų, jaučiate nemalonų, maisto produktams neįprastą kvapą ar turite bet kokių įtarimų dėl maisto saugos, nevartokite tokių maisto produktų;
• vartotojui pristatyti maisto produktai turi būti tinkamai supakuoti, apsaugoti nuo taršos (vartojimui paruošti produktai turi būti supakuoti atskirai nuo žalios mėsos, žuvies, daržovių).
Informacijos šaltinis:https://vmvt.lt/koronavirusas-COVID-19-DUK
- Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos maisto saugos agentūros (EFSA) duomenimis, šiuo metu nėra jokių mokslinių duomenų, kad COVID-19 galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą.
Informaciją parengė visuomenės sveikatos specialistė Rima LEONAUSKIENĖ
Asociatyvi nuotr.