Blizgančių valgomosios druskos kristalų pavojus

Buvęs gargždiškis,
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius
Druska – gyvybiškai svarbus mineralas žmogui. 70 kg sveriančio žmogaus organizme yra apie 55 g natrio (druskos elementas). Jo turi būti tiek, kiek reikia, kad organizmą išlaikytume reikiamoje konsistencijoje.
Druska pasižymi skirtingu poveikiu žmonėms: vieni jautrūs druskai, kai kraujospūdis kinta priklausomai nuo suvartojamo jos kiekio, o kiti, priešingai, gali būti atsparūs. Ypač didelis jautrumas būdingas vyresniems žmonėms, moterims, taip pat sergantiesiems inkstų ligomis, cukriniu diabetu ir kt.
Rekomenduojamas per parą su maistu gaunamo natrio suvartoti 2000 mg, arba suvartojamos druskos kiekis turėtų atitikti nugriebtą arbatinį šaukštelį (5 gramai). PSO skaičiuoja, kad žmonės druskos vartoja gausiai – 9–10 g per dieną.
Didžiausias druskos kiekis suvartojamas su perdirbtu, greitai pagaminamu maistu, maisto pusgaminiais (apie 70 proc. kasdienės druskos gaunama maitinantis kavinėse). Neatsitiktinai vienas PSO sveikatos strateginių tikslų yra 30 proc. mažinti druskos suvartojimą.
Pacientams, sergantiems hipertenzija ir suvartojantiems daug druskos, mėgstantiems sūrius patiekalus, tikslinga papildomas 0,5–1,0 g kalio suvartojimas per parą, pavyzdžiui, vartojant papildomai daugiau vaisių ir daržovių (pvz., banane yra 470 g kalio).
Didesnis kaip 5 g per dieną druskos suvartojimas yra susijęs su 17 proc. didesne širdies ligų rizika ir net 23 proc. didesne insultų rizika.
Tarp suvartojamos druskos kiekio ir kraujospūdžio yra tiesioginis ryšys. Sumažinus keliais gramais druskos suvartojimą, kraujospūdis sumažėja maždaug 4,2/2,1 mmHg. Beje, kraujospūdžio sumažinimas 1 mmHg jau reikšmingai apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių komplikacijų.
Sumažinus perdirbtos mėsos kiekį, sumažės ir suvartojamos druskos kiekis. Pasaulinis vėžio tyrimų fondas rekomenduoja iki 350–500 g per dieną apriboti raudonos mėsos vartojimą.
Per pusę sumažinus su maistu gaunamos druskos kiekį maždaug 20 proc. sumažintume sergamumą ŠKL.
Gausus druskos vartojimas sukelia troškulį ir didesnį skysčių vartojimą, dėl ko didėja kraujo tūris, kraujospūdis ir skysčių susilaikymas organizme.
Gausesnis druskos suvartojimas sukelia ir didesnį kalcio išsiskyrimą per inkstus. Taigi tai sąlygoja ir kalcio netekimą kauluose, ypač moterims po menopauzės.
Yra duomenų apie reikšmingą ryšį tarp didelio suvartojamos druskos kiekio ir kataraktos. Dėl didesnio ekstraląstelinio natrio kiekio natrio siurbliams gali būti sunkiau palaikyti mažą viduląstelinio natrio kiekį, būtiną lęšiuko skaidrumui.
PSO suskaičiavo, kad druskos suvartojimo mažinimas yra viena iš ekonomiškai efektyviausių priemonių sveikatai gerinti: iš kiekvieno 1 USD, investuoto į druskos mažinimo intervencijas, grįžta mažiausiai 12 USD.
Kaip sumažinti suvartojamo natrio kiekį?
- valgykite kuo daugiau šviežio ir mažiau perdirbto maisto;
- atsisakykite stalo druskinės;
- gaminkite maistą, gardinamą mažu druskos kiekiu;
- maistui pagardinti naudokite žoleles ir prieskonius, o ne druską;
- įprastą valgomąją druską pakeiskite mažesnio natrio kiekio druskos pakaitalais, kuriuose yra kalio;
- ribokite pramoninių pagardų, padažų ir greitai paruošiamų, perdirbtų produktų vartojimą, rinkitės maisto produktus su mažesniu natrio kiekiu arba produktus su mažu natrio kiekiu;
- pakuotėse esantį natrio kiekį, naudodami įvairias skaičiuokles, galime konvertuoti į valgomosios druskos kiekį.