Festivalyje „Tu gali“ – lankytojų antplūdis
Didžiulis susidomėjimas festivaliu perša mintį apie jo tęstinumą.
Kad žmonės rūpinasi savo brangiausiu turtu – sveikata, liudija praėjusį savaitgalį Gargždų Minijos slėnyje praūžęs sveikatos festivalis „Tu gali“, į kurį atvyko daugybė žmonių ne tik iš Klaipėdos rajono, bet ir iš uostamiesčio. Trokštantieji atsigręžti į sveiką gyvenseną su malonumu dalyvavo jogos užsiėmimuose, vaišinosi sveikais pusryčiais žaliajame bare, išklausė profesionalių lektorių paskaitas ir kt.
Žalio baro-kepyklėlės „Pas Betą“ vadovė Beta Šukienė, padedama darbuotojų, pusryčių stalą nuklojo itin sveikais produktais. Susirinkusieji išgraibstė čija pudingą. Jį galima pasigaminti ir namuose. Tereikia čija sėklas užpilti ryžių-kokosų pienu arba paprastu karvės pienu, jogurtu. Šį pudingą rekomenduojama pagardinti ir uogomis, priklausomai nuo sezono pasirinkti braškes, avietes ar juoduosius serbentus ir pan. Čija sėklos – tai nuostabi žarnyno šluota, kuri išvalo atliekas iš virškinamojo trakto. Taip pat stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, sumažina cholesterolio kiekį organizme. O maistingų medžiagų turi daugiau nei dauguma vaisių ir daržovių, sėklų ir grūdų.
Noriai buvo skanaujama ir daigintų žalių grikių su anakardžių riešutų bei pomidorų padažu. „Grikius reikia užpilti vandeniu ir palikti per parą. Po to nusunkti vandenį, ir palaikyti dar parą, tada greitai prasimuša daigeliai. Tokiu pat principu galima daiginti ir saulėgrąžas. Prie daigintų grikių mes pasiūlėme smulkintų išbrinkintų anakardžių ir pomidorų padažą. Anakardžiai geležies kiekiu nenusileidžia mėsai. Jie itin svarbūs nervų sistemos funkcijai stiprinti“, – „Bangai“ dėstė B. Šukienė.
Pati B. Šukienė jau šešerius metus yra vegetarė: „Šiuo keliu pasukau atsižvelgdama į savo įsitikinimus. Kai atradau vedas, aš supratau, kaip noriu gyventi. Pradėjau dar labiau domėtis vedomis ir iki šiol kasu jų lobį. Gyvenimas įsibėgėja, jau netoli 50 metų, tad norėjau, jog mano veikla atitiktų ir įsitikinimus. Klaipėdoje įkurtas žalias baras-kepyklėlė „Pas Betą“ jau turi nuolatinių klientų“, – džiaugėsi pašnekovė.
Ji pati kiekvieną rytą stengiasi pradėti sveikai. Tam puikiai tinka ir žaliasis kokteilis. Šiuo metu yra itin liaupsinamas ir labai išpopuliarėjęs kale kopūstas. Daugelis jį pažįsta kaip lapinį kopūstą. „1-oje šio kopūsto kalorijoje yra daugiau geležies nei 1-oje jautienos kalorijoje. Taip pat jis išsiskiria vitamino K gausa, pastarasis padeda išvengti vėžinių susirgimų. Svarbus normaliai kaulų sudėčiai ir kraujo krešulių prevencijai. Padidintas vitamino K kiekis gali padėti sergantiesiems Alzhaimerio liga“, – žiniomis dalijosi Beta. Dėl visų išvardintų kale kopūsto savybių jis vadinamas žaliavalgių jautiena, maistinių medžiagų bomba. Plakant kokteilį patariama kale kopūstą derinti su bananais ar kriaušėmis, taip pat uogomis ir, žinoma, įpilti šiek tiek vandens.
Brangių kremų neužteks
Festivalyje žmones konsultavusi homeopatė, mitybos specialistė Deimantė Rapalytė akcentavo, jog yra produktų grupė (cukrus, druska, pieno produktai, mėsa ir „blogieji“ riebalai), kuri mus sendina: „Tad vien brangių kremų tikrai neužtenka. Ką valgote, tas ir atsispindės jūsų išorėje.“
Pasak Deimantės, yra išskiriami ir penki sendinantys procesai. Pirmasis – neefektyvi virškinimo sistema: „Jei jus kamuoja vidurių užkietėjimas, tai jau sutrikimo ženklas. Sulėtėja vitaminų ir mineralų įsisavinimas, ima silpnėti nagai bei plaukai.“ Lygiai taip pat sendina hormonų pusiausvyros sutrikimai, uždegiminiai procesai organizme. Ar žinojote, kad sąnarių skausmai, įvairios alergijos, galvos skausmai ar net raukšlės liudija, jog jūsų organizme vyksta uždegimas? Dėl to rekomenduojama vengti rafinuoto cukraus, saikingai vartoti alkoholį, vartoti organizmą šarminantį maistą. Dar viena senėjimo priežastis – oksidacinis stresas. Jį sukelia rūkymas, besaikis alkoholio vartojimas, ultravioletiniai saulės spinduliai, cheminės medžiagos, per didelis svoris. Rekomenduojama valgyti kuo daugiau antioksidantų turinčio maisto, įvairių vaisių ir daržovių. Neigiamos įtakos sveikatai turi ir rūgščių bei šarmų disbalansas (organizmą rūgština mėsa ir jos produktai; pienas, jo gaminiai; cukrus; per didelis kofeino vartojimas). Šarminti organizmą reikėtų žaliomis daržovėmis, įvairiais prieskoniais, riešutais, aliejais.
KOMENTARAS
- Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė: „Šiam festivaliui iš Savivaldybės biudžeto buvo skirta 1 470 Eur. Labai džiaugiuosi, kad atsiranda aktyvių bendruomenių, kurios ne tik kalba, bet ir daro. Tai Kisinių kaimo bendruomenės pirmininkės Saulės Surplytės iniciatyva. S. Surplytė yra ir bendruomenės sveikatos tarybos narė. Šis festivalis turėtų tapti tradicinis, tęstinis, juolab kad susidomėjimas didžiulis. Svarbiausia išlaikyti aukšto lygio kartelę.“