Gardžiuokimės… su Judrėnų kulinariniu paveldu

Stepono Dariaus bendruomenės pirmininkė V. Norvilienė po šventinių pavakarių, kuriuose gardžiuotasi judrėniškių šeimininkių patiektais kulinarinio paveldo patiekalais, iš bendruomenės namų išlydėjo neeilinius Judrėnų svečius: Telšių vyskupą A. Jurevičių, generalvikarą V. Viktoravičių, Endriejavo parapijos kleboną Robertą Romanovskį ir keturis Telšių kunigų seminarijos klierikus.

Apie judrėniškių svetingumą sklinda legendos. Sakoma, kad šio krašto žmonės, kaip toje pasakoje, ir iš kirvio sriubą galėtų išvirti. Bet, žinoma, tokių kraštutinumų tikrai neprireikia. Judrėnų gaspadinių slėgti varškės sūriai – neprilygstami, didžkukuliai slyste gomuriu slysta ir net skrandžio neapsunkina, o pyragai burnoje tirpte tirpsta. Viskas natūralu, produktai – iš savo laukų, daržų, sodų.


Stepono Dariaus bendruomenė, pagal VVG projektą pastaraisiais metais rekonstravusi buvusį klebonijos pastatą ir čia įkūrusi Judrėnų bendruomenės namus, džiaugiasi jaukiomis patalpomis renginiams, susibūrimams, svečių priėmimams. Čia vyksta ir kulinarinio paveldo edukacijos, judrėniškiai mielai pasidalija savo vaišingumo paslaptimis.
Rugsėjo viduryje Judrėnai sulaukė neeilinio įvykio: Šv. Antano Paduviečio atlaiduose pirmąkart dalyvavo J. E. Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius, kurį lydėjo generalvikaras Vilius Viktoravičius ir keturi Telšių kunigų seminarijos klierikai. Vyskupas po atlaidų pašventino bendruomenės namus, dalyvavo kultūros namų popietėje „Senojo namo prisiminimai“. Ganytojas pastebėjo, kokie veiklūs ir geranoriški žmonės gyvena Judrėnuose, kaip gražiai čia tvarkomasi.
Judrėniškiai nebūtų judrėniškiai, jei išleistų lauktus svečius nepavaišinę. Bendruomenės namuose surengti pavakariai atspindėjo šio krašto kulinarinį paveldą: kastinis su bulvėmis, cibulynė, didžkukuliai su įvairiais įdarais ir spirgučių padažu, obuolių pyragai, varškės sūriai, gėlių želė dekoruotas tortas. Svečiai negailėjo pagyrų Judrėnų gaspadinėms: „Taip gardu, kad liežuvį galima praryti.“

Stepono Dariaus bendruomenės pirmininkė, projekto vadovė Vilija Norvilienė tvirtai sako, kad šventes parengti, patiekalus paruošti pagrindinėms šeimininkėms savanoriškai visada padeda ne vienas judrėniškis: vieni talkininkauja virtuvėje, kiti remia finansiškai, treti padeda tvarkytis. „Kulinarinį paveldą puoselėti padeda Irena Marauskienė, Almina Starkutienė, Janina Jokšienė, Danutė Žiogienė, Diana Venckienė, Laimutė Dargevičienė ir kiti judrėniškiai. Ilgas sąrašas visus paminėti, visiems esame dėkingi“, – širdingai sako bendruomenės pirmininkė.
Tad kokie gardžiųjų kulinarinio paveldo patiekalų receptai? „Atvažiuokite lapkričio 27 d. pas mus į „Judrėnjuokį“. Patys galėsite išsiklausinėti šeimininkių“, – šypsodamasi pataria V. Norvilienė.

Vilija BUTKUVIENĖ
A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių