Gardžiuokimės… šukaitiške Janina Drungiliene
Ekologinį sodininkystės ūkį Šukaičiuose puoselėjantys Janina ir Antanas Drungilai vertina kokybišką maistą ir rūpinasi sveika mityba. Šeima ne tik per šventes mėgaujasi triušienos patiekalais. Jos pirkti nereikia – užsiaugina patys ir dar draugus, pažįstamus aprūpina.
Suktis virtuvėje mėgsta ne tik Janina, bet ir vyras, sūnus. Ant šeimos stalo triušienos patiekalai ne tik per šventes – dažnai paįvairina savo valgiaraštį. „Juk tai delikatesinė, gerai įsisavinama mėsa, turtinga geležies, cinko, fosforo, seleno, B grupės vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, – dėstė J. Drungilienė. – Mes patys kuriame valgių receptus iš triušienos, improvizuojame, kad atrastume geriausią skonį. Ruošiamės rūkyti šią mėsą, nes girdėjome, kad labai skanu.“
Janina dalijosi patirtimi, kaip skaniau paruošti šį valgį – triušieną troškina ketaus puode. Prieš tai mėsą piene mirko per naktį, kad ši būtų sultinga. Po to triušienos gabalėlius apkepa keptuvėje ir deda į puodą su visais prieskoniais. O šie tinka įvairūs: česnakai, čiobreliai, krapai, lauro lapai, mairūnai, petražolės, rozmarinai, šalavijai. Troškina 2–3 valandas ant silpnos ugnies. „Visada dedu daug daržovių – išeina puikus padažas. Prie triušienos tinka ryžiai, bulvių košė“, – sakė pašnekovė.
Vieną iš savo receptų J. Drungilienė siūlo „Bangos“ skaitytojams.
Troškinta triušiena
Pirmiausia turime paruošti marinatą. Tam reikia 250 g acto, 0,5 l vandens, 2 svogūnų, lauro lapų, po kelis juoduosius ir kvapiuosius pipirus. Užvirinti vandenį su prieskoniais, atšaldžius supilti actą.
Marinatą supylus į molinį ar emaliuotą indą sudėti triušienos gabalėlius ir laikyti parą šaltai.
Išimtą mėsą nusausinti, juostelėmis supjaustyti 100 g rūkytos šoninės ir dalį sudėti ant troškintuvo dugno. Ant jų kloti triušienos gabalėlius, griežinėliais pjaustytus svogūnus (3 vnt.), tarkuotas morkas (2 vnt.), išspaustą česnaką, aitriųjų paprikų. Pabarstyti džiūvėsėliais, pasūdyti, pagardinti pipirais, užkloti šoninės juostelėmis. Galima įpilti 120 g marinato, 120 g vandens, 250 g raudonojo vyno arba obuolių sulčių. Troškinti orkaitėje arba ant viryklės 2,5–3 valandas, kol mėsa suminkštės.
Virginija LAPIENĖ
1 Komentaras
Aš norėčiau kai kada pasmaguriauti ačiu