„Ievos skanėstų“ blyninė išpildė Marijos svajonę
Unikalius receptus kurianti penkių „Michelin“ žvaigždučių restorano šefė – taip dar būdama devynerių svajojo gargždiškė Marija Šliuožaitė. Dabar merginai 16 m. ir jos troškimas pildosi! Visai neseniai „Ievos skanėstų“ blyninėje įvyko pagal jos unikalų receptą sukurtų kokosinių vaflių su avietėmis pristatymas. Pastarųjų ir dabar gali paragauti kiekvienas blyninės lankytojas.
Abipusė nauda
Kavinės-picerijos ir blyninės „Ievos skanėstai“ šeimininkė Loreta Mazalienė pasakoja, kad jau labai seniai stebi Marijos veiklą internetinėje plotmėje: „Anksčiau ji imdavo interviu iš žinomų savo srities profesionalų. Mane sužavėjo jos stilistika, kaip būdama tokia jauna ji taip sklandžiai dėsto mintis, geba vesti prasmingą pokalbį.“
Vėliau Marija susikoncentravo į kulinariją, pradėjo rašyti įvairių viešojo maitinimo įstaigų apžvalgas, vertinti meniu ir pan. Pro merginos akis nepraslydo ir „Ievos skanėstų“ blyninė: jai turėjo ir pagyrimų, ir pastabų. „Paskambinau Marijai, padėkojau už vertinimus ir pasiūliau užsukti į mūsų profesionalią virtuvę bei išbandyti savo jėgas, atnešti savų receptų. Mat profesionali virtuvė labai skiriasi nuo namų, čia reikia paisyti tam tikrų apribojimų, žinoti įvairius technologinius niuansus. Norėjau, kad Marija suvoktų patį gamybos procesą, juolab jei svajoja apie šefės profesiją. O mūsų komandai buvo svarbu išgirsti jauno žmogaus nuomonę, sužinoti, kokie gaminiai turi paklausą šioje amžiaus grupėje, išgryninti naujas idėjas, jas įtraukti į meniu. Marija mums yra tarsi tiltas tarp jaunų žmonių ir mūsų gamybininkų“, – abipusę naudą atskleidė jaunimo iniciatyvoms neabejinga verslininkė L. Mazalienė.
„Domėtis kulinarija pradėjau labai anksti, nuo aštuonerių metų jau gaminau be mamos pagalbos. Iš pradžių tai dariau iš neturėjimo, ką veikti, tačiau labai greitai supratau, kad tai man kelia didžiulį džiaugsmą. Tad pasiūlymas iš arčiau susipažinti su „Ievos skanėstų“ profesionalia virtuve man buvo tikra atgaiva. Jei turėčiau laiko, gaminčiau nuo ryto iki vakaro – ši veikla man atstoja terapiją ar meditaciją, gamindama visiškai atsipalaiduoju“, – atvirai prisipažįsta Marija.
Dar rudenį talentų nestokojanti šešiolikmetė buvo pasiūliusi vaflių su moliūgais receptą. Jie buvo kepami lauke per gargždiškių Žibintų šventę. „Įdomus, nestandartinis variantas“, – įvertino ragavusieji. Vėliau kartu su „Ievos skanėstų“ komanda Marija sukūrė vaflių su kokosu ir avietėmis receptą. Pastarasis praėjusią savaitę buvo oficialiai pristatytas „Ievos skanėstų“ blyninėje. Degustuoti Marijos šedevro susirinko jos šeimos nariai, draugai, bendraminčiai. Susirinkusieji ne tik nemokamai gardžiavosi jaunosios virtuvės šefės patiekalu, bet ir teikė pasiūlymus, diskutavo apie visą blyninės meniu, kokių naujovių tikisi, pateikė minčių, kaip populiarinti šią vietą. Mat skirtingai nei picerija (kurios picas liaupsina net užsukę italai, o pyragai žinomi visoje Lietuvoje), blyninė nėra taip gausiai lankoma, kaip tikėtasi.
Pasimatavo profesiją
„Maloniausia tai, kad Loreta ir visa jos komanda labai gerbia jaunesnį, nemenkina ir kitų maitinimo įstaigų. Kad ir kaip banaliai nuskambėtų, tai yra mano svajonės išsipildymas, nes jau būdama devynerių visiems sakydavau, kad užaugusi tapsiu šefe, turėsiu 5 „Michelin“ žvaigždučių restoraną ir geriausių šefų komandą, kurie gamins pagal mano receptus. Dabar matot, kad ta svajonė išties išsipildė. Na, gerai, gal ne visai taip pat, bet sakyčiau labai panašu. Vertinu šią patirtį, nes dabar yra tas metas, kai dažnai galvoju, svarstau apie įvairias studijas ir profesijas. Anksčiau buvau užtikrinta, jog eisiu virtuvės šefės keliu, tačiau, prisipažinsiu, vis labiau tuo abejoju. Tam reikia beprotiškos ištvermės. Be to, jei nesi pagrindinis šefas, sudarantis meniu, neturi laisvės kurti“, – atskleidė abejones Marija.
Plačiai į pasaulį žiūrinti mergina turi savo „Facebook“ puslapį „Marijos sandėliukas“. „Tai vieta, kur keliu viską, kas man patinka: receptus, maisto apžvalgas, rankdarbius, interviu, piešinius ir patikusių drabužių nuotraukas. Įvairovė kaip sandėliuke: nuo braškių uogienės iki raugintų agurkų. Dabar kuriu internetinę svetainę www.sandeliukas.com. Ją galėsite aplankyti jau kitą mėnesį“, – džiaugsmingai informavo pašnekovė.
Agnė ADOMAITĖ
„Ievos skanėstų“ archyvo nuotr.