Medžių sula – sveika ir skanu

Nuo senų laikų pavasarį žmonės geria sulą. Sveikos gyvensenos propaguotojai ją laiko tikru gyvybės eliksyru, turinčiu daug organizmui reikalingų medžiagų.

Gargždų sveikuolių klubo „Garizda“ pirmininkė, žolininkė Genovaitė Rauktienė pasakojo, kad pavasarį ji visada geria beržų ir klevų sulą. Pasak jos, tai puikiai atgaivinantis ir sveikas gėrimas. „Klevų sula yra skanesnė, saldesnė. Beržų – beskonė, bet labai naudinga, gerai valo organizmą. Per žiemą nusilpusiam organizmui stiprinti pavasarį labai reikia vitaminų. Geriau vartoti ne vaistinėse pirktus, bet natūralius, pačios gamtos siūlomus vitaminus. Gerdami sulą gauname daug naudingų medžiagų: įvairių vitaminų, antioksidantų, fermentų, mineralinių medžiagų“, – pasakojo žolininkė bei pridūrė, kad, kol iš medžių teka sula, kasdien jos išgeria po 1–2 stiklines. Moteris teigė girdėjusi apie įvairias gydomąsias sulos savybes, tačiau teigė, jog jai ne jos svarbiausios. „Galvoju ne apie tai, kas padeda susirgus, o apie tai, kaip išlikti sveikam. Sula yra puikus gėrimas, kuris bendrai stiprina ir valo organizmą, man tai svarbiausia“, – kalbėjo G. Rauktienė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad šviežią sulą reikėtų išgerti per 2–3 dienas, nes ji greitai rūgsta. Nepatariama sulos tekinti iš medžių, augančių pakelėse ar palaukėse, kurios tręšiamos įvairiais chemikalais. Mat iš žemės į sulą gali patekti sunkiųjų metalų, pesticidų ar trąšų. Svarbu, kad leidžiant sulą būtų naudojami švarūs įrankiai ir indai. Leidžiantieji sulą privalo laikytis Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkos, pagal kurią tekinti sulą galima iš tų medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po penkerių metų ir ne plonesnių kaip 20 cm skersmens. Skylės sulai leisti gręžiamos iš šiaurinės pusės ne aukščiau kaip metras nuo žemės paviršiaus. Skylių skersmuo neturi būti didesnis kaip 2 cm, o jų gylis kamiene – 3 cm.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content