Pabėgę iš sostinės, Girininkuose augina braškes

Lina ir Julius Šauliai trečią vasarą skina braškių derlių.

 

Jauni, išsilavinę žmonės renkasi kaimą, vertindami jo privalumus. Jie ieško papildomos sezoninės veiklos, gauna pajamų ir nesižvalgo į užsienį. Jaunimas imlus – nebijo naujovių ir rizikos. Lina ir Julius Šauliai, iš sostinės pabėgę į Girininkų kaimą, puoselėja uogyną, pritaikydami modernias technologijas. Trečią vasarą jie skina savo užaugintas braškes, kurių ieško pirkėjai. Nebijo naujovių

Vilniečiai Šauliai prieš 3 metus įsikūrė Girininkų kaime, Pamiškės gatvėje. Jauna šeima norėjo gyventi gamtos apsuptyje, turėti savo namą. Ir žemės, kurioje kažką augintų, turėtų aktyvaus poilsio ir gautų papildomų pajamų. Juliui ne naujiena žemės ūkio darbai – jis ūkininkų sūnus, kilęs iš Balsėnų. Lina irgi ne nuo asfalto. Julius, informacinių technologijų specialistas, dirba iš namų.

Jauna šeima iš karto nusprendė įsiveisti uogyną. „Pamatėme televizijos laidą – pasirodė, kad lengva. Bet taip nėra – padarėme klaidų“, – prisipažino sutuoktiniai.

Teoriškai susipažinę su braškių auginimu, ėmėsi darbo. „Nusipirkome olandiškų daigų frigo, kurių gyvybingumu vyresni žmonės abejoja, nes jų pagrindas – šaknys ir tik pora lapelių, – dėstė J. Šaulys. – Tačiau taip paruoštus daigus pasodinę birželio mėnesį, rugpjūtį jau skynėme derlių.“

Šauliai pasakojo, kad tuomet buvo gimęs sūnelis – vežimėlyje atsivežė į lauką ir jį. Sodinti braškių daigus šeimai padėjo Juliaus sesuo.

Jis pasakojo, kad pasirūpino ištirti dirvožemį. Daigus sodino į paruoštą žemę, lysves užkloję balta polietileno plėvele. „Ji apsaugo nuo piktžolių, be to, ant jos sirpstančios uogos švarios, net blizga. Įrengėme laistymo sistemą. Auginame 7 veislių braškes – nuo ankstyvųjų iki vėlyvųjų“, – dėstė Julius. Praėjusį rudenį jie pasodino dar 20 arų braškių, be to, naujausių veislių aviečių, gervuogių, agrastų, medlievų (uogos panašios į šilauoges, bet vertingesnės).

Uogos iš pamiškės

Praėjusį šeštadienį Šauliai pradėjo skinti ankstyvąsias braškes. Šiemet gerokai anksčiau nei praėjusią vasarą. Pernai patyrė nuostolių – pusė derliaus nušalo, šiemet patenkinti dėkinga žiema ir pavasariu.

„Mūsų braškių laukė žmonės, kuriems rūpi sveiki, neužteršti vaisiai, uogos, – šypsojosi Lina. – Skiname ir tiesiai parduodame – pirkėjai užsisako ir atvyksta į namus. Beje, tie patys, kurie pirko pernai. Žinoma, ir naujų atsiranda.“ Dalį braškių parduoda Gargždų turguje. Gal žmonėms sunku patikėti, kad jas užaugino jauni žmonės čia pat, už kelių kilometrų, o neatsivežė lenkiškų. „Pamiškės uogos“ tikrai užaugintos Girininkuose, Pamiškės gatvėje. Jas galima atskirti ir iš kvapo. Kilogramo kaina penktadienį buvo 5,5 euro.

Šiemet Šauliai susilaukė dukrytės. Taigi ir ją vežimėlyje nusiveža į laukus. „Taip gyvena jaunos šeimos kaime“, – linksmai ištarė Lina. Sutuoktiniai neslėpė, jog tikėjosi, kad uogininkystę bus lengviau plėtoti.

J. Šaulys pasakojo apie neįprastą uogų paruošimo technologiją. Jis ketina braškių perteklių liofilizuoti, tai yra džiovinti šaltyje. Jau turi įsigijęs du modernius amerikietiškus įrenginius. „Taip paruoštų uogų maistinė vertė, spalva, forma nesikeičia. Vakuume jas galima laikyti iki 25 metų“, – kalbėjo Julius. Sudžiovinęs ir supakavęs uogas pardavinės žiemą.

Rūpesčių, darbo daug, bet Lina ir Julius patenkinti uogininkyste, tiki, kad sėkmė juos lydės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content