Pangesuose kuriamos lietuviškos vynininkystės tradicijos
Vyno gamybos tradicijos Lietuvoje gyvuoja nuo senų laikų. Unikalūs vyno gamybos receptai buvo perduodami iš prosenelių ar senelių jaunajai kartai. Senosios vyndarystės tradicijos puoselėjamos ir Pangesų kaime, esančiame tarp Priekulės ir Drevernos. Čia įkurtoje „Memel wine“ vyninėje vyndario Vytauto Dabašinsko daugelį metų kaupta vyno gamybos patirtis ir aistra vyndarystei leido sukurti unikalaus charakterio lietuvišką natūralų vyną, garsėjantį savo puikiu skoniu ir aromatu.
Įkvėpė senelis
Vytautą imtis vyndarystės įkvėpė senelis. „Dar būdamas mažas stebėjau, kaip senelis apimtas palaimos gamina vyną. Tuomet man tai atrodė tarytum mistika. Niekuomet nebūčiau pagalvojęs, kad pats tęsiu šią šeimos tradiciją. Prieš 10-metį pirmą kartą pamėginau gaminti obuolių vyną. Pamenu, kaip paruošiau 20 l. Net nespėjau mirktelti, ir jis buvo išragautas. Giminės ir draugai liko labai patenkinti. Pradėjau gaminti vyną iš aviečių, serbentų, agrastų ir kitų uogų. Sukaupęs vyndarystės žinias ir perėmęs senelio patirtį, pradėjau mąstyti, kad reikia išsaugoti mūsų šeimos paveldą ir skleisti lietuviško vyno kultūrą platesniam visuomenės ratui“, – pirmuosius vyno gamybos bandymus prisiminė vyndarys ir pripažino, kad nuo tada pradėjo svajoti apie nuosavą vyninę.
Svajonės pildosi. Pangesuose, nuostabios gamtos prieglobstyje, jis įkūrė butiko stiliaus nedidelę „Memel wine“ vyninę, kurioje mažais kiekiais daromas išskirtinės kokybės vynas. „Tikslą turime tik vieną, naudojant rankų darbą ir vietinę žaliavą, daryti aukščiausios kokybės vyną, kuriuo galėtume didžiuotis patys ir kurį vertintų klientai, tarp jų ir užsieniečiai“, – sakė vyndarys. Vyninę puošia arkiniai langai ir durys, senovinių vokiškų plytų fasadas, čia yra ir gamybos patalpos, ir banketinė salė degustacijoms bei pokyliams. „Šiuo metu tvarkoma aplinka. Trokštame sukurti išskirtinį jaukumą. Antrame aukšte galbūt bus mažas viešbutukas, terasa. Lauke plytės avietynų, serbentynų, vynuogynų plantacijos“, – plėtros planais dalijosi V. Dabašinskas ir pabrėžė, kad jam ši veikla veikiau ne verslas, o dalelė istorijos ir senelio atminimo.
Žaliava vietinė
Vyninė ir joje gaminami vynai, kurių kilmė siekia net kryžiuočių laikus, pavadinti Memelio vardu. „Esu Klaipėdos rajono patriotas. Žaviuosi jo istorija. Norėčiau, kad ateityje „Memel wine“ vynas taptų Klaipėdos krašto vizitine kortele. Vynas man – tarsi kultūros rodiklis, bendravimo priemonė. Jis tikrai neturi jokių sąsajų su taip dažnai politizuojamu alkoholizmu“, – kalbėjo vyndarys. Šiuo metu jis kviečia paragauti dviejų lietuviško vyno rūšių: pusiau saldžių juodųjų serbentų ir agrastų. Pasak V. Dabašinsko, švelnios rubino spalvos, švaraus, intensyvaus juodųjų serbentų uogų, kotelių ir šakelių aromato vynas puikiai tiks rudens ir žiemos vakarams ar prie lengvesnių mėsos patiekalų, o štai blyškios vario spalvos, švelnaus raudonųjų agrastų aromato primins nerūpestingas ir saulėtas vasaros dienas.
„Memel wine“ vyno asortimentas plėsis. Planuose 4–5 rūšių vynai. „Orientuojamės į tai, kas lietuviška. Žinoma, turime vynuogyną, tačiau vynuogių vynu tikrai nieko nenustebinsime, o ir kopijuoti nenorime. Juk turime savo lietuviškus vaisius ir uogas, iš kurių gaminame nuostabų vyną, kuriam abejingų nelieka. Gerbėjų būrys auga, tad kuriame „Memel wine“ vyno klubą. Jame bendrausime, dalinsimės įžvalgomis bei organizuosime kultūrines, švietėjiškas degustacijas. Klubo narius laiku informuosime apie mūsų organizuojamus renginius, akcijas, naujienas“, – užmojus vardijo V. Dabašinskas.
Aistė NOREIKAITĖ
Vytauto BUTKAUS nuotr.