Pažinę alyvuogių aliejų gyvensime sveikiau

Rinktiniais alyvuogių aliejais iš specializuotų Italijos ūkių, kurių vertingumas patvirtintas įvairiais sertifikatais ir ekspertų vertinimais, Gargžduose prekiauja kavinė-picerija „Ievos skanėstai“.

 

Prie alyvuogių aliejaus naudingumo temos vėl paragino mus sugrįžti „Bangos“ skaitytojai, paskatinę dar išsamiau atsakyti į juos dominančius klausimus. Šįkart skaitytojų pageidavimus mums padėjo įvykdyti Liana DAVLETIŠINA, alyvuogių aliejaus ekspertė, kandidatė į profesionalius alyvuogių aliejaus degustuotojus, pirmosios Lietuvoje alyvuogių aliejaus mokyklos tikrasaliejus.lt įkūrėja. Kokybiško aliejaus Gargžduose ji pataria nusipirkti „Ievos skanėstuose“.

Kosulys – geras ženklas

– Mūsų skaitytojus tebekamuoja klausimas, kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų parduotuvėje? Ar tai įmanoma remiantis tik jo prekine išvaizda? Galbūt egzistuoja kažkokie išoriniai požymiai?

– Įsidėmėkite, kokybiški alyvuogių aliejai pilstomi tik į tamsaus, beveik juodo stiklo butelius. Tiesa, į skaidrius butelius kartais pilstomi tik švieži nefiltruoti alyvuogių aliejai – Olio Novello, kurie žavi savo ryškiai žalia spalva, bet tokius aliejus rekomenduojama suvartoti per keletą mėnesių. Tamsiame butelyje alyvuogių aliejus išlieka kokybiškas keletą metų nuo pagaminimo.

Alyvuogių aliejaus etiketėje reikėtų tokios informacijos: kokiame konkrečiame ūkyje, regione jis pagamintas, kokiu būdu išgautas – mechaninėmis priemonėmis ar kokiu kitu būdu, iš kokios veislės alyvuogių, ar buvo spaustas šaltai.

Šaltas spaudimas – aliejaus išgavimas ne aukštesnėje kaip 27 laipsnių temperatūroje, bet gerieji ūkiai spaudžia 22–24 laipsnių temperatūroje, kad išsaugotų aromatus ir kuo daugiau naudingųjų savybių.

Tam tikras kokybės garantas gali būti saugomos kilmės nuorodos ženklas, rodantis, kad aliejus buvo gaminamas taikant aukštesnius toje vietovėje galiojančius kokybės standartus.

– Ar išsami etiketės informacija ir yra kokybės garantija?

– Deja, kad ir kas bebūtų nurodyta etiketėje, absoliučių kokybės garantijų neturėsite. Galutinai atsakyti į klausimą, ar aliejus tikrai kokybiškas, gali tik pats žmogus jį paragavęs. Specializuotose parduotuvėse tai įmanoma padaryti. Geriausiai visas savybes pajusite ragaudami aliejų iš taurelės. Kokybišką atpažinsite kaip mat – gomuriu jis nuteka kaip vanduo, nepalikdamas nemalonaus riebumo, kokybiškas alyvuogių aliejus nesivelia burnoje, jo nesinori nuplauti, nuskalauti. Jei paragavę aliejaus sukosėsite, jausite kutenimą, džiaukitės, jūs ragaujate aukštos kokybės alyvuogių aliejų, kuriame gausu naudingų medžiagų.

Organizme mažėja cholesterolio

– Pastebime, kad alyvuogių aliejaus pasiūla dabar ir Lietuvoje jau yra nemaža. Tačiau būtent kokie yra naudingiausi sveikatai dėl savo savybių?

– Malonaus aromato, kartoki ir pikantiški. Malonus aromatas parodo, kad alyvuogių aliejus yra šviežias, jame nėra prasidėję oksidacijos procesai, arba kitaip tariant, senėjimas. Kartumas ir pikantiškumas rodo, kad aliejus išspaustas iš žalių, nesunokusių ar tik pradedančių nokti alyvuogių, kuriose gausu antioksidantų – polifenolių ir vitamino E, tad atitinkamai jų gausu ir aliejuje. Jie yra būtini mūsų organizmui, mat jaunina jį, skatina ląstelių regeneraciją. Tokiu aliejumi rekomenduojama tepti odą, maitinti nagus, daryti kaukes pažeistiems plaukams.

Aukštos kokybės alyvuogių aliejuose didžiąją dalį (priklausomai nuo kokybės ji svyruoja nuo 55 iki 85 %) sudaro mononesočiosios riebalų rūgštys (omega – 9), nedidelę dalį polinesočiosios (omega 6, omega 3) ir likusią nedidelę dalį sočiosios riebalų rūgštys. Juk žinome, kad mūsų organizmui augalinės kilmės riebalai yra daug naudingesni ir reikalingesni nei gyvulinės kilmės riebalai. Kokybiškame alyvuogių aliejuje ne tik nėra cholesterolio, bet tokį aliejų vartojant reguliariai blogojo cholesterolio kiekis organizme mažėja. Geriant rytais, kol skrandis tuščias, gerėja virškinimas. Toks aliejus valo kraujagysles, gerina jų elastingumą, padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų.

Alyvuogių aliejaus galinėje etiketėje rasite aliejaus cheminę sudėtį, riebalų rūgščių proporcijas.

Išskirtinė kokybė – mažesnis rūgštingumas

– Kad yra išskiriamos 4 alyvuogių aliejaus kokybės klasės (aukščiausios kokybės tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus, tyras (virgin) alyvuogių aliejus, alyvuogių aliejus arba grynas alyvuogių aliejus ir alyvuogių išspaudų aliejus). Gal galite trumpai papasakoti apie kiekvieno gavybos būdą ir kam šie aliejai tinkami ir netinkami?

– Rekomenduojama rinktis išimtinai ypač tyrą alyvuogių aliejų, o prieš perkant pasidomėti, koks jo rūgštingumas. Ypač tyram alyvuogių aliejui ES reglamentais nustatytas maksimalus rūgštingumo lygis 0,8 procento. Tačiau išskirtinės kokybės aliejai pasižymi 5 ar net 8 kartus mažesniu rūgštingumu nei norma. Alyvuogių aliejaus rūgštingumas rodo žaliavos, iš kurios jis pagamintas, t. y. alyvuogės sveikumą. Kuo mažesnis, tuo aliejui gaminti naudotos alyvuogės buvo sveikesnės.

Tyras alyvuogių aliejus tinka ne tik salotoms, šviežiems sūriams, žuvies ar mėsos užkandžiams, keptoms daržovėms, žuvies ar mėsos kepsniams, troškiniams gardinti, bet ir kepimui, kepinių gamyboje. Žemas rūgštingumas ir puiki cheminė kompozicija – didelis kiekis mononesočiųjų riebalų rūgščių, nedidelis kiekis polinesočiųjų riebalų rūgščių ir mažas kiekis sočiųjų riebalų rūgščių leidžia aliejui išlikti stabiliam net ir kaitinant. Aliejuje esantys oksidantai apsaugo aliejų nuo kancerogenų susidarymo, todėl galime kepti pakankamai ilgai ir pakankamai aukštoje temperatūroje – iki 240 laipsnių, o to visiškai pakanka pagaminti bet kurį patiekalą.

Kaina: 101 ir daugiau faktorių

– Ar galima nusipirkti pakankamai gero alyvuogių aliejaus prekybos centruose už 6–10 eurų?

– Mūsų prekybos centruose dominuoja didieji prekės ženklai, konsorciumai, superkantys žemiausios kainos alyvuogių aliejų ir jį supilstantys į butelius kurioje nors Europos Bendrijos valstybėje. Jie tiekia alyvuogių aliejų viso pasaulio prekybos centrams. Tikėtis kokybės kiekybėje – mažų mažiausiai naivu.

– Jeigu žmogus ne gurmanas ir aliejaus subtilumų dar nejaučia, ar įsigijęs ypač brangaus alyvuogių aliejaus, sakykime, už 15 ir daugiau eurų jis gaus ir ypatingas maistines savybes? Ar kaina apskritai susijusi su maistine verte ar ją nulemia visai kiti dalykai?

– Naudingosios savybės kokybiškame alyvuogių aliejuje egzistuoja nepriklausomai nuo to, ar žmogus yra gurmanas. Kokybiškas alyvuogių aliejus vertinamas ne vieną tūkstantį metų, tuo tarpu gurmaniškumas – gerokai jaunesnis reiškinys.

Kaina priklauso nuo žaliavos kokybės, skynimo būdo, gamybos proceso, ūkio dydžio ir dar 101 faktoriaus. Kokybiško alyvuogių aliejaus gamybos kaštai itin dideli. Tad šiuo atveju – kokybė ir žema produkto kaina yra tiesiog nesuderinami dalykai.

Išskirtiniai – „Ievos skanėstuose“

– Gal galite patarti, kur kokybiško aliejaus gali nusipirkti gargždiškiai?

– Kokybiškas alyvuogių aliejus – mums absoliučiai naujas produktas, neturime nei alyvuogininkystės tradicijų, nei alyvuogių aliejaus vartojimo kultūros. Mano įkurtoje pirmojoje Lietuvoje (ir apskritai Pabaltijyje) alyvuogių aliejaus mokykloje www.tikrasaliejus.lt mokau žmones pažinti šį produktą, išmokti ragauti, vertinti, derinti su gaminamais patiekalais, o svarbiausia – atskirti kokybišką nuo nekokybiško. Šiuo produktu domiuosi jau 8 metus, o pastaruosius ketverius – intensyviai mokausi alyvuogių aliejaus mokyklose Italijoje, Ispanijoje, pas didžiausius šios srities profesionalus.

Mano patarimu, geros kokybės, tikrai rinktiniais alyvuogių aliejais iš specializuotų Italijos ūkių, kurių vertingumas patvirtintas įvairiais sertifikatais ir ekspertų vertinimais, Gargžduose prekiauja kavinė-picerija „Ievos skanėstai“. Manau, kad pradėję vartoti tokį aliejų pradėsite žengti sveikos gyvensenos keliu.

Kalbėjosi Reda MILVYDIENĖ

A. JOKUBAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content