Raugintų daržovių kvapas traukia į Dituvos prekyvietę
Raugintomis gėrybėmis kioske prekiaujanti I. Butkevičienė: „Stengiamės, kad žmonės valgytų sveikai ir gardžiai.“
Dituvos sodininkų bendrijos prekyvietėje atsidūręs naujame kioske „Rauginta“, svaigsti nuo kvapų. Čia prekiaujama ne tik pagal senas tradicijas rauginamais kopūstais, agurkais, bet ir burokėliais, pomidorais, česnakais, patisonais. Čia savo užaugintas daržoves realizuoja dituviškis Vytautas Zapalskis.
Vaišina kopūstų sultimis
„Kas natūralu – sveika, kas iš senolių – amžina“ – pasitinka užrašas beveik prieš metus atidarytame kioske.
„Viskas čia labai skanu“, – pagyrė vyriškis, paprašęs pasverti raugintų česnakų, obuolių, kopūstų. Jam pritarė ir kita pirkėja. Retai kas iš perkančiųjų prašo paragauti.
Raugintomis gėrybėmis kioske prekiavusi Irena Butkevičienė kalbėjo, kad jaunystėje pati augino, raugino ir pardavinėjo agurkus, kopūstus ir kitas daržoves. Šią savo ilgametę patirtį perdavusi dukros šeimai. Žentui Vytautui puikiai sekasi: jis taip pat augina, raugina ir parduoda daržoves. Irena – tik dukros šeimos pagalbininkė: kartais prie prekystalio, o vasarą – daržuose.
V. Zapalskis anksčiau prekiavo Klaipėdos turguje, o dabar netoli savo namų – Dituvos sodininkų bendrijos prekyvietėje atidarė kioską. Maloniai skvarbus raugintų daržovių kvapas neleidžia išeiti tuščiomis: jei ne česnako galvutę, tai obuolį ar patisoną nusipirksi. Ir kur rasi tokį gausų raugintų daržovių asortimentą…
Pirkėjai vaišinami raugintų kopūstų sultimis. Pasak I. Butkevičienės, šviežių kopūstų sultys jautriems žmonėms gali pūsti pilvą, o raugintose – ir vitaminų daugiau, ir žarnynui sveika. Sako, tokie kopūstai labai tinka norintiesiems sulieknėti. Valgyk į sveikatą, kiek širdis geidžia: 100 gramų – tik 28 kcal. Netgi Dieterapijos centro vadovė gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė primena, kad nederėtų pamiršti į mitybą įtraukti raugintų daržovių – kopūstų ir agurkų. Jose ne tik gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų – rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus. Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui.
Česnakai raugiami vasarą
Dituviškis V. Zapalskis raugintų daržovių asortimentą labai išplėtė: obuoliai, pomidorai, česnakai, cukinijos, patisonai, burokėliai. Iš pradžių pastaruosius pardavinėjo virtus, bet prieš kelerius metus pradėjo ir šiuos rauginti. I. Butkevičienė akcentavo, kad juos pirma reikia išvirti, o po to nulupus užraugti panašiai kaip agurkus, su druska ir prieskoniais.
„Yra pirkėjų, kurie nori tik raugintų burokėlių, nes labai tinka garnyrui, sriubai. Pirkėjai mielai perka ir raugintus česnakus, kurie tinka garnyrui, – kalbėjo I. Butkevičienė. Galbūt dar galima pasiruošti raugintų česnakų atsargų, nes žieminiai česnakai ilgai nebeišsilaikys? Pašnekovė paaiškino, jog šie raugiami vasarą, iki brandos likus mėnesiui, kitaip tariant, česnakams išleidus žiedstiebius. „Raugintas česnakas švelnesnio skonio – kitoks nei žalias. Daugelis jį mėgsta valgyti su mėsos patiekalais“, – pasakojo Irena. Visgi ji pridūrė, kad nuluptus česnakus galėtume raugti, bet šie nebus tokie, kaip jaunučiai.
Stengiasi įtikti
Šiemet V. Zapalskis pirkėjams pateikė naujovę: raugintas salotas iš žalių burokėlių, kopūstų ir morkų. „Labai patinka pirkėjams“, – patikino pardavėja ir pridūrė, jog stengiasi gaminti mažais kiekiais, kad daržovės būtų šviežios. Kioske galima nusipirkti ir raugintų daržovių mišinio: agurkų, patisonų, česnakų, pomidorų, kurio litras kainuoja 2,5 Eur, kilogramas raugintų kopūstų – 1,7 Eur, raugintų pomidorų – 2,5 Eur, tiek pat kainuoja ir rauginti obuoliai.
„Stengiamės įtikti, kad sveikai ir gardžiai žmonės maitintųsi. Stengiamės neskriausti: įvedus eurą, raugintos daržovės pabrango labai nežymiai“, – sakė pardavėja.
Beje, šiame kioske galima nusipirkti ir marinuotų pomidorų, įvairaus skonio adžikos, kuri verdama iš pomidorų, saldžiųjų aitriųjų paprikų, obuolių, morkų, česnakų, pridedant įvairių prieskonių. Galima paragauti ir pikantiškų morkų salotų „korėjietiškai“.
Dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė akcentavo, jog konservuotos daržovės dėl terminio apdorojimo savo vertės nepraranda. Jos teigimu, morkų ir pomidorų nauda netgi padidėja, nes organizmas juose esančius antioksidantus likopeną ir betakarotiną pasisavina termiškai apdorotus. Taigi šios daržovės naudingesnės konservuotos nei šviežios.
Rauginti burokėliai
- Reikia 1 kg virtų burokėlių, 1 litro vandens, 1 valgomojo šaukšto druskos, prieskonių – žiupsnelio kmynų, lauro lapų, galima dėti ir juodųjų serbentų, vyšnių lapų. Skonį pagerina sauja razinų.
Nuluptus burokėlius sudėti į indą, užpilti sūrymu su prieskoniais ir laikyti šiltoje vietoje 3 paras. Po to dėti į šaldytuvą.