Turguje bulvės nei pigo, nei brango
Gargždų turguje praėjusį šeštadienį ankstyvąsias bulves siūlė keli augintojai ir prekiautojai. Jų kaina svyravo nuo 80 centų iki 2 eurų už kilogramą. Palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu bulvės nebrango, nors jų derlius šiemet mažesnis. Vyšnių, trešnių, braškių kainos taip pat panašios. Pigesni nei pernai agurkai.

„Šiemet dviem savaitėmis vėliau pradėjau kasti ankstyvąsias bulves – sausra, šalnos sutrikdė jų augimą, – kalbėjo šilutiškis ūkininkas, praėjusį šeštadienį į Gargždų turgų atvežęs pirmąjį derlių. – Prie namų augančias pavyko išsaugoti, o laukuose ankstyvosios nušalo. Šiemet nė pusės to kiekio neprikasiau kaip pernai“.
Už didelių bulvių kilogramą jis prašė 1,60 euro, o kiti prekiautojai – 1,80 euro, kai kas norėjo gauti ir 2 eurus. Mažas bulves pardavinėjo po 80 centų.
Jaunas ūkininkas Remigijus Jankauskas iš Girininkų kaimo pirmą kartą šiemet pamėgino auginti bulves, kurias kasa antrą savaitę ir derliumi nesiskundžia. Mažesnes siūlė po 80 centų, o didžiąsias – po 1,80 už kg. Pirmąsias bulves pardavinėjo po 2 eurus už kg. Remigijus taip pat atvežė savo ūkyje užaugintų agurkų ir morkų.
Pirkėjai dairėsi šviežių bulvių – nebenorėjo pernykščių, nors šių kilogramą galėjai nusipirkti už pusę euro. „Liepos pradžioje bulvės kainuoja beveik tiek pat, kiek agurkai“, – pastebėjo viena gargždiškė. Iš tiesų agurkų kilogramą prekiautojai siūlė už 2,50 euro, o paieškojus galėjai nusipirkti ir už du eurus. Bet pirkėja Nijolė ilgai nesuko galvos – pirko kelis kilogramus bulvių gardžiajam apkepui, kurio užsiprašė vaikai.
Gargždų turguje praėjusį šeštadienį galėjai nusipirkti ne tik agurkų, bet ir daržininkų mėgėjų šiltnamiuose užaugintų pomidorų, kurių kilogramas kainavo 5 eurus. Šviežių burokėlių kg – 1,5 euro, ryšelis morkų, svogūnų laiškų su gumbeliais – po 1 eurą, žirnių indelis – 2-4 eurai.
Pirkėjai apspito šilutiškę prekiautoją – ji vienintelė turguje pardavinėjo braškes po 5 eurus/kg arba euru pigiau nei kiti. „Mažas jų derlius – tikriausiai paskutinį kartą šiemet atvežiau“, – sakė prekiautoja. Gargždų turguje šį sezoną mažai kas pardavinėjo savo daržuose užaugintas braškes – menkai užderėjo.
Ant prekystalių raudonuojančios vyšnios rodė, kad jų derliumi būtų šventvagiška skųstis. Litras – pustrečio euro. Trešnių indelis (tikriausiai litras) kainavo 5 eurus, bet jų rinktis nebuvo iš ko. Raudonųjų serbentų litras – 2 eurai, agrastų – irgi tiek pat, aviečių indelis – 3-4 eurai. Už puslitrį mėlynių prašė 4,5 euro. Šiemet jos kai kur anksčiau sunoko, bet nedaug ir smulkios. Stiklinaitė miško žemuogių – 5 eurai. Siūlė ir itin retų augalų uogų, kaip antai šilkmedžių: mažas indelis kainavo 3 eurus, tiek pat ir medlevų indelis.
Visus, niurnančius, kad šiemet labai brangios uogos ir bulvės, tenka paguosti, jog nė kiek nebrangiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Pavyzdžiui, praėjusiais metais šviežias bulves šilutiškis ūkininkas pardavinėjo po 1,50 euro – 50 centų brangiau nei ankstesniais metais, o šiemet – tik 10 centų brangiau. Kiti prekiautojai pernai už ankstyvąsias bulves prašė net po 2 eurus už kg. Pernai agurkai panašiu laiku kainavo 3 Eur/kg (šiemet 50 centų pigiau), braškių kilogramas – 5-6 eurai. Šios kainos užfiksuotos „Bangos“ laikraštyje, o tai yra dokumentas. Taigi šiemet nei bulvės, nei uogos nepabrango Gargždų turguje, bet mažai ir kas pigo.
Virginija LAPIENĖ
Autorės nuotr.