2023-uosius Klaipėdos koncertų salė pradedanaujomis ir publikos simpatijomis patikrintomis programomis

Pakiliai užbaigusi šventinį laikotarpį, Klaipėdos koncertų salė (KKS)žengia į naujus kalendorinius metus. Pavasarįpo trejų metų pertraukos bus pristatytas „Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis“ bei nauju pavadinimu startuosiantis „Tarptautinis Klaipėdos Davido Geringovardo violončelės konkursas“.Kiti įstaigos organizuojami festivaliai taip pat stebins įspūdingomis programomis. O rudenį KKS pasitiks kupiną meninių siurprizų 20-ąjį koncertinį sezoną.

2023 metų repertuarą atveria sausio mėnesio programos,kurias rengiaKKS kolektyvai: Klaipėdos kamerinis orkestras, Klaipėdos choras „Aukuras“ ir Klaipėdos brasskvintetas, taip pat ir kiti ryškūs muzikos atlikėjai.Repertuare laukia šešios skirtingos programos, atliepsiančios skirtingus klausytojų muzikinius poreikius: nuo chorinės muzikos, temperamentingų ispaniškų ritmų, įvairių muzikos stilių derinių performansų iki edukacijų mažiesiems.

„Jaunystės varpai II“

Klaipėdos kariliono bokšte vyks edukacinio projekto „Atrask karilioną“ žiemos sesija, kurios metu jaunieji karilionininkai tęs savo profesinę pažintį su šiuo unikaliu instrumentu. Projekte dalyvauja Ignas Vydeika (Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos absolventas, dabar studijuojantis Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje), Vilius Aleinikovas(muzikos mokslus pradėjęs Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijoje, o dabar juos tęsiantis Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje) ir UrtėKrutkevičiūtė (Klaipėdos Vydūno gimnazija). Jaunuolius mokyskarilionininkė ir pedagogė Monika Kaźmierczak iš Lenkijos.Ji kartu su mokiniais sausio8-ąją surengs viešą koncertą Klaipėdos karilionu (Liepų g. 16), kurio bus galima klausytis Liepų gatvėje.

„Saulėtekio mišios“

Sausio 10-osios vakarą koncerte Tomas Ambrozaitis prisistatys kaip naujasis Klaipėdos choro „Aukuras“  meno vadovas. Savo debiutinei programai jis pasirinko šiuo metu ypač populiarų šiuolaikinį norvegų kilmės Niujorke gyvenančio kompozitoriaus Ola Gjeilo kūrinį „Saulėtekio mišios“ („Sunrisemass“). Pastaraisiais metais visoje Europoje jis sulaukia bene didžiausio atlikėjų ir klausytojų dėmesio. Kūrinio pagrindu kompozitorius pasirinko tradicinę mišių formą ir įprastą lotynišką liturginį tekstą, tačiau dalis papildė savais pavadinimais.Kartu su choru „Aukuras“ šią kompoziciją atliks Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus. Koncerto bus galima nemokamai klausytis šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje (Savanorių g. 4).

„Ateinu iš Ispanijos“

Viena perspektyviausių šalies jaunų operos solisčių Aistė Pilibavičiūtė kartu su pianiste, tarptautinių konkursų laureate Nijole Baranauskaite kvies į temperamentingą ispaniškos muzikos vakarą. Koncertinėje programoje skambės kerinčios ispaniškos dainos, jautrios, meile alsuojančios melodijos, aistra pulsuojantys temperamentingi ritmai. Koncerte publika išgirs plačią ispaniškos muzikinės tradicijos kūrinių programą bei puikiai žinomus autorius:EnriqueGranadoso, Manuelio de Falla, MiguelioSandovalio ir kitus.Į koncertą klausytojai kviečiami sausio 19-osios vakarą.

„Dėlionė orkestrui VI: muzikos išprovokuoti ir nublokšti“

Kaskart vis didesnio klausytojų susidomėjimo sulaukiantis Klaipėdos kamerinio orkestro projektas sausio21-ąją kvies į netradicinį muzikos maršrutą. Kolektyvas „iškonstruos“ ir atgal „sukonstruos“ orkestrą, kai atlikėjai, „nublokšti“ į nemuzikines erdves, gros solo ar, susibūrę į ansamblius, kurs netikėtus įvairių muzikos stilių instaliacinius performansus. Klausytojus stebins skirtingi muzikos stiliai, netikėtos erdvės ir tai, kad kiekvienas turės galimybę atsidurti vos už kelių žingsnių nuo atlikėjų bei iš arti pajusti muzikos galią.  

„Karlsono mokyklėlė“

Sausio 24-ąją šeimos kviečiamos į itin pamėgtą edukacinę programą. Švedų rašytojos Astrid Lindgren vienas žinomiausių knygų personažų Karlsonas nusprendė mokytis groti trimitu. Ir ne tik trimitu, o visais variniais pučiamaisiais instrumentais iš karto. Ir ne tik pats mokytis, bet ir kitus pamokyti. Kaip jam pavyks įgyvendinti savo sumanymus klausytojai pamatys apsilankę koncerte. Tai bus linksmas muzikinis užsiėmimas, kuriame netrūks netikėtumų ir išdaigų. Karlsonui, kurio vaidmenį kurs aktorius Aurelijus Liškauskas, mokytis groti padės Klaipėdos brass kvartetas, vadovaujamas Sigito Petrulio. Renginį režisuoja Nerijus Gedminas, pats jame kuriantis mokytojo vaidmenį. 

„Arfos fiesta

Sausio mėnesio repertuarą užbaigs koncertinė programa „Arfos fiesta“. Klaipėdos kamerinis orkestras kvies klausytojus iš arčiau susipažinti su vienu seniausiu istorijoje muzikos instrumentu. Pirmą kartą KKS scenoje vienu metu skambės šešios arfos. Jomis skambins jaunosios kartos arfininkės Joana Daunytė, Aistė Baliunytė-Dailidienė, Gabrielė Ašmontaitė-Bačkuvienė, Liucilė U.Vilimaitė, Žiedė Bružaitė ir Giedra Julija Tutkutė. Solistės kartu atliksL. U. Vilimaitės kūrinio premjerą.

Daugiau informacijos apie sausio repertuarą www.koncertusale.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių