Veiklą pradeda du nauji valstybės duomenų centrai

Pirmadienį šalia Vilniaus televizijos bokšto įvyko inauguracinė ceremonija, kurios metu buvo duotas startas dviems naujiems valstybės duomenų centrams.

Abu valstybės duomenų centrai pastatyti Vilniuje, vienas nuo kito nutolę per 20 kilometrų. Jų bendra talpa siekia 288 serverių spintas. Šiuose valstybės duomenų centruose, kuriuos pastatė ir jų veiklą organizuos Telecentras, bus centralizuotai saugomi ir valdomi kelių šimtų valstybės institucijų ir organizacijų informaciniai ištekliai. Į pastatus, technologinę įrangą, telekomunikacinius sujungimus ir kitus projekto elementus Telecentras investavo daugiau negu 20 mln. eurų.

„Šie du nauji duomenų centrai užtikrins mūsų vientisą, prieinamą, efektyvų ir, svarbiausia, saugų valstybės informacinių išteklių laikymą. Turint omenyje susiklosčiusią geopolitinę situaciją, tai mums yra ir bus itin svarbu. Dar daugiau – dėl didelio energetinio efektyvumo ši naujoji centralizuota infrastruktūra padės taupyti mūsų valstybės išteklius“, – sakė inauguracijoje dalyvavęs susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Informacinių išteklių perkėlimas į dedikuotus valstybinius duomenų centrus ne tik leis padidinti valstybės informacinių išteklių saugumą, bet ir leis reikšmingai sumažinti sąnaudas IT ūkiui. Ekspertų teigimu, Lietuvos valstybės institucijos kasmet išleidžia apie 40 mln. Eur neefektyviai, decentralizuotai, o svarbiausia, nesaugiai, neturinčiai veiklos tęstinumo užtikrinimo priemonių, ITT infrastruktūrai prižiūrėti.  

„Naujieji duomenų centrai energetiškai yra daugiau negu 4 kartus efektyvesni, lyginant su vidutiniu esamų valstybės serverinių lygiu.  Dėl aukštesnio efektyvumo jie leistų per metus sutaupyti per 30 mln. kWh elektros energijos ir sumažinti CO2 išmetimus apie 15 t/metus“, – teigia Telecentro vadovas Remigijus Šeris.

Naujieji duomenų centrai taip pat yra draugiški gamtai, nes didelę dalį elektros energijos jie gauna iš Telecentro nuosavų saulės jėgainių, kurių bendra galia siekia 8 megavatus. Vieno iš dviejų duomenų centrų atliekinę šilumą numatoma panaudoti Vilniaus gyventojų karšto vandens ruošimui daugiabučių namų kvartaluose. Šis eksperimentinis projektas yra pirmasis Lietuvoje ir yra vykdomas kartu su Vilniaus šilumos tinklais.

Naujųjų valstybės duomenų centrų atidarymo proga į Vilniaus TV bokštą  buvo iškelta didžiausia Lietuvos Trispalvė.

APIE TELECENTRĄ

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) – valstybės valdoma akcinė bendrovė, teikianti televizijos ir  radijo programų siuntimo, duomenų perdavimo ir duomenų centrų paslaugas. Bendrovė vykdo jai pavestus valstybės ITT išteklių konsolidavimo bei plėtros projektus, taip pat valdo aukščiausią Lietuvos statinį – Vilniaus televizijos bokštą.

Pranešimas spaudai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių