Vasaros karščiai: kaip saugiai laikyti maisto produktus?

Vasara džiugina ne tik saulės spinduliais, bet ir … didesne rizika apsinuodyti maistu. Kylanti temperatūra ir drėgmė sudaro idealias sąlygas bakterijoms daugintis, tad netinkamas produktų laikymas gali baigtis rimtais sveikatos sutrikimais. Prekybos tinklo „Iki“ kokybės ekspertė Aldona Čepulis įspėja – kai termometras muša rekordus, būtina ypatingai rūpintis tuo, ką ir kaip laikome šaldytuve ar virtuvės spintelėse.
Didžiausi pavojai – gyvūninės kilmės produktai
Mėsa, žuvis, pieno gaminiai ir iš jų pagaminti patiekalai greičiausiai genda ir kelia didžiausią pavojų. Netinkamai laikant šiuos produktus, bakterijos dauginasi itin sparčiai. Pirmas ženklas, kad maistas sugedo – nemalonus kvapas. Net jei jo nėra, tačiau produktas turi keistą skonį, verta elgtis atsargiai ir jo nevalgyti. Dar viena rizika – pelėsis. Nors kartais manoma, kad pakanka pašalinti tik pažeistą vietą, iš tiesų pelėsis reiškia viso produkto užterštumą.
Kaip laikyti mėsą, žuvį, pieną ir kiaušinius?
- Mėsa turi būti laikoma šaldytuve, o virta mėsa – ne puode, o švariame inde. Pergamentinis popierius padeda išlaikyti dešrų ir kumpelių kokybę.
- Žuvis turi būti elastinga, skaidriomis akimis, be aitraus kvapo. Geriausia ją laikyti sandariame inde arba folijoje, iki +5 °C temperatūroje, ne ilgiau kaip 2–3 dienas.
- Jūros gėrybės turi maloniai kvepėti jūra, o vartoti jas rekomenduojama tik atšildytas šaldytuve.
- Pienas iš prekybos centro – pasterizuotas ar sterilizuotas – turi būti suvartotas iki galiojimo pabaigos. Atidarius – per 24 valandas.
- Kiaušiniai turi būti laikomi 5–20 °C temperatūroje. Namuose patikrinti šviežumą galima įdedant į vandenį: jei skęsta – švieži, jei plūduriuoja – nebetinkami.
Šviežios gėrybės: uogos, daržovės, žalumynai
Vasarą būtina rūpintis ir augalinės kilmės produktais. Daržoves ir uogas rekomenduojama laikyti šaldytuve, o išpakavus – perkelti į sandarius stiklinius ar molinius indus. Žalumynus galima įvynioti į drėgną servetėlę taip ilgiau išliks švieži. Grybų patiekalus vertėtų suvartoti per parą.
Kiaušinių ir daržovių apkepas iš šaldytuvo likučių
Šis vakarienės receptas – puikus būdas sunaudoti šaldytuve likusius maisto produktus ir pasiruošti skanią vakarienę.
Ingredientai:
- 4–5 kiaušiniai
- Nedidelis kiekis likusios virtos mėsos (vištiena, kumpis ar dešra)
- Įvairios daržovės: brokoliai, paprikos, pomidorai, cukinijos (kas yra likę šaldytuve)
- 50–100 g sūrio (fermentinio, fetos ar kito, kurį turite)
- Prieskoniai: druska, pipirai, džiovintos žolelės
Paruošimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
- Daržoves supjaustykite mažais gabalėliais, mėsą – kubeliais.
- Kiaušinius suplakite su prieskoniais.
- Į kepimo formą sudėkite daržoves, mėsą, užpilkite kiaušiniais ir pabarstykite tarkuotu sūriu.
- Kepkite 20–25 minutes, kol apkepas gražiai apskrus.
Rūpintis tinkamu produktų laikymu namuose svarbu ne tik dėl sveikatos, bet ir dėl finansinės naudos – taip išvengiame maisto švaistymo ir galime sutaupyti. Tinkami sprendimai bei atsakingas planavimas padeda pasirūpinti šeimos mityba visais metų laikais. Daugiau naudingų patarimų galite rasti „Iki“ svetainės „Maisto kultūra“ skiltyje.
Užsak.