Kvietimas

Festivalio scenoje atsiskleis ir paryžiečių energija, ir suomių santūrumas


Septintasis Gargždų muzikos festivalis gegužės 17 d., ketvirtadienį, 18.00 val. Kultūros centre laukia džiazo muzikos gerbėjų. Šįkart scenoje „susikaus“ du įdomūs, jaunatviški, veržlūs kolektyvai. Pakviestas savo muzikinių draugų – Artūro Noviko vadovaujamo „Jazz Island“ kolektyvo – „Zazou’ira“ (Prancūzija) nekantrauja susipažinti su Lietuvos publika ir perteikti jai savo paryžietišką energiją. Lietuvoje šis vokalinis ansamblis koncertuos pirmą kartą.


Artūro Noviko džiazo mokyklos vokalinis ansamblis „Jazz Island“ susikūrė 1991 m. Kolektyvas subtiliai atlieka džiazo standartus, aranžuotas lietuvių liaudies dainas, populiarius pasaulyje kūrinius. Ansamblio repertuaras labai įvairus, autentiškas ir kartu novatoriškas, daugiausia atliekamas be jokio instrumentinio pritarimo – a cappella. „Jazz Island“ išsiskiria ypatingu skambesiu, puikiu unisono valdymu, daugiabalsumo suderinamumu, subtiliu įvairių stilių pojūčiu, ansambliavimu, muzikalumu, sceniškumu. Daugumą grupės atliekamų dainų aranžuoja grupės vadovas A. Novikas, kuris ir pats dainuoja grupėje. Ansamblio koncertų geografija plati – aplankyta Anglija, Austrija, Vokietija, Čekija, Latvija, Rusija, Švedija, Suomija, Danija.


Vokalinis ansamblis „Zazou’ira“ – kartą per savaitę Paryžiuje susiburiantys 12 įvairaus amžiaus, profesijų ir įvairių tautybių, tarp jų ir lietuvių, žmonės. Juos vienija aistra polifoninei muzikai. Grupės nariai dainuoja, o dainuodami juokauja ir improvizuoja, nes jiems gera nuotaika ir muzika yra neatsiejami dalykai – tai tęsiasi jau dešimtmetį.


Ansamblio „Zazou’ira“ repertuaras itin platus – nuo džiazo standartų, salsos motyvų, Lotynų Amerikos, bossa nova ritmų iki soulo muzikos bei tradicinių prancūzų muzikos kūrinių.


Pritariant kontrabosui, ansamblis koncertuoja Prancūzijoje ir už jos ribų. „Zazou’ira“ nuolat pasirodo garsiuose Prancūzijos muzikos renginiuose: „10 de Choeurs“, „Voix sur Berges“, Sen Žermeno džiazo festivalyje.


Gargždų muzikos festivalyje gegužės 19 d., šeštadienį, 18 val. Gargždų kultūros centre koncertuos jungtinis operos choras iš Turku ir Pori miestų (Suomija). Abu chorai savo muzikinę veiklą vysto apskrities operos chorų organizacijoje. Beje, festivalis ateinantį šeštadienį skelbia senjorų diena, tad jie kviečiami koncerte apsilankyti nemokamai.


Per ilgus kūrybinės veiklos metus abiejų chorų dainininkai dalyvavo įvairių žanrų ir epochų sceninių veikalų pastatymuose: klasikinės operos, muzikinių spektaklių vaikams, istorinės ir šiuolaikinio meno operos.


2011 metais Turku miestui buvo suteiktas Europas kultūros centro vardas. Šia proga scenos šviesą išvydo kompozitoriaus Mikko Heiniö istorinė opera „Erikas XIV“, dirigentas Leif Segerstam. Šios operos pastatyme sėkmingai dalyvavo taip pat Turku operos choro dainininkai.


Abu chorai kasmet papildo savo repertuarą klasikiniais scenos veikalais.


Gargždų muzikos festivalio meno vadovė Šarūnė Petruškevičienė informuoja


Gegužės 19 d., šeštadienį, skelbiame senjorų diena ir visus senjorus į choro iš Suomijos koncertą kviečiame apsilankyti nemokamai.


Sulaukėme žiūrovų nusiskundimo dėl nerimstančių mažamečių vaikų vakarinių koncertų metu. Suprantu tėvelius, kurie nori ateiti į koncertą, bet neturi kur palikti savo mažylių. Tačiau puikiai žinau, kad vaikui iki 5 metukų ilgo koncerto klausymas – ne jo jėgoms. Mažyliai pradeda pykti, niurzgėti ir, žinoma, kyla triukšmas, kuris trukdo visiems žiūrovams. Nutarėme pasinaudoti teatruose ir koncertinėse įstaigose esančia praktika ir į vakarinius festivalio koncertus vaikų iki 5 metų neįleisti. Tikiuosi žiūrovų supratimo.


Įdomūs faktai pamąstymui. Štai visai neseniai perskaičiau, kad šių metų Pažaislio muzikos festivalio biudžetas esąs kuklus… tik 1,5 mln. litų. O Gargždų muzikos festivalio – 18 000 Lt. Ten numatyti 34 renginiai, o pas mus – 14.


Iki gegužės 18 dienos galima rezervuoti bilietus į gegužės 19, 21 ir 23 dienos renginius. Tel. 8 608 65854 arba el. p klasika36@gmail.com


Parengė Vilija BUTKUVIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių