Švietimo įstaigų valgyklos neišvengė infliacijos

Infliacijai Lietuvoje toliau mušant rekordus, daugelis skundžiasi, kad nuėję į maisto prekių parduotuvę ypač jaučia padidėjusias maisto kainas. Skaičiuojama, jog pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvoje spalį buvo 33,4 proc. brangesnis lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. „Banga“ nusprendė pasidomėti, kokia situacija yra Klaipėdos rajono švietimo įstaigų valgyklose: kas ir už kiek yra moksleivio lėkštėje?
Kokybiškiau ir sveikiau
Klaipėdos rajono savivaldybėje yra išlikusios neprivatizuotos valgyklos, nors anksčiau ne kartą buvo girdėti siūlymų patikėti vaikų maitinimą privatininkams, esą taip būtų ekonomiškiau.
Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė „Bangai“ teigė, jog išsaugojus neprivatizuotas valgyklas ugdymo įstaigose mato didelius privalumus: vaikai pietus gali rinktis iš daugiau variantų, o vietoje gamintas maistas, kas be ko, yra kokybiškesnis ir sveikesnis, visuomet patiekiamas šiltas. „Gausesnė ir produktų įvairovė – daugiau pasirinkimo garnyrams, užkandžiams. Galėdami pasirinkti patiekalus, kuriuos tikrai mėgsta, vaikai dažniausiai viską ir suvalgo – taip sprendžiama ir maisto švaistymo problema“, – pastebėjo vicemerė. Anot jos, būtent tokie iš esmės ir buvo pagrindiniai argumentai, kodėl svarstant šį klausimą buvo nutarta mokinių maitinimo nepatikėti viešojo maitinimo įmonėms. „Be to, kasmet skiriame lėšų ir valgyklų atnaujinimui – perkamos konvekcinės krosnelės ir kita reikalinga įranga“, – teigė pašnekovė.
Investuojama kasmet
Šiuo metu rajono švietimo įstaigų valgyklų darbuotojų etatų skaičius rajono ugdymo įstaigose yra 98,35. Kasmet investuojama į valgyklų atnaujinimą. Pavyzdžiui, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos ikimokykliniam skyriui skirti beveik 4 tūkst. eurų elektrinei keptuvei, Agluonėnų mokyklai-darželiui – 1,5 tūkst. eurų konvekcinei krosnelei, Vėžaičių pagrindinei mokyklai – 3 tūkst. eurų indaplovei ir šaldytuvui, Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijai – daugiau nei 7 tūkst. eurų 11 skardų konvekcinei krosniai, dar po daugiau nei 7 tūkst. eurų mikseriams miltiniams ir mėsos gaminiams.
Rajono švietimo įstaigų valgyklose mokinių maitinimas organizuojamas pagal valgiaraščius, suderintus su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, valgyklų vedėjų sudarytus meniu tvirtina Visuomenės sveikatos biuro specialistas.
Daugelyje valgyklų, ypač didžiųjų mokyklų, dėl didelio krūvio pašaliniai asmenys nėra aptarnaujami. Tačiau kai kur, mažesnėse vietovėse, mokyklose apsilanko ir keletas ne jose dirbančių asmenų, jiems Tarybos sprendimu taikomas 50 proc. antkainis.
Mokinių įpročiai pasikeitę
Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos valgyklos vyr. virėja Aušra Neverdauskienė čia dirba jau 18 metų. Sako, jog darbas neatsibodo, nėra kada nuobodžiauti, nes kiekviena diena – iššūkis. Valgykloje nusidriekia ilgiausia eilė mokinių. „Vaikai labiausiai mėgsta miltinius patiekalus, taip pat paukštieną. Pamėgo ir žuvį, kurią anksčiau rinkdavosi vangiai. Tačiau nemėgsta kiaulienos, jautienos. Vyresniųjų valgymo įpročiai yra pasikeitę, jie renkasi sveikesnius patiekalus“, – dėstė A. Neverdauskienė.
Pasak jos, labiausiai pabrango pieno produktai, taip pat mėsa, daržovių brangimas nebuvo toks žymus. Infliacijos pasekmė – pagrindinio patiekalo kaina gimnazijoje padidėjo maždaug 0,50 Eur. Pavyzdžiui, kepta paukštienos filė dabar kainuoja 2,08 Eur, paukštienos maltinis – 2,17 Eur, o būdavo 1,50 Eur. Varškės apkepas dabar kainuoja 1,50 Eur, anksčiau kaina siekė tik 1,08 Eur. Pieno stiklinė kainuodavo 0,15 Eur, dabar – 0,27 Eur.
„Mokiniai atsiskaito mokinio pažymėjimu ar banko kortelėmis. Tačiau yra tėvų, kurie neperveda pinigų, tai priimame iš bėdos ir grynuosius, juk nepaliksime vaikų nevalgiusių. Per pamainą surenkame grynaisiais kokius 10–20 Eur“, – pasakojo A. Neverdauskienė.
Dviejų mergaičių, lankančių rajono švietimo įstaigas Priekulėje, mama Aistė (tikras vardas, pavardė redakcijai žinomi) teigė, jog labai teigiamai vertina maitinimą mūsų rajono švietimo įstaigose: „Pagrindinis rodiklis, jog mergaitėms skanu. Vyresnėlė nevalgi namuose, tačiau švietimo įstaigoje ji išragauja daug įvairių patiekalų. Elektroniniame dienyne matau, ką ji valgo, tai man net skanu beskaitant. Ir balandėliai, ir varškėtukai, ir burokėlių sriuba. Labai džiaugiuosi, kad vaikai gali atsiskaityti mokinio pažymėjimu, o tėvai mato, ką vaikas valgė. Tik teigiami atsiliepimai.“
Tikslas – visavertė mityba
Gargždų „Kranto“ progimnazijos vyr. virėja Vida Gudauskienė „Bangai“ pasakojo, kad valgiaraščio kainos išties pakilo dėl išaugusių produktų kainų. Ypač pabrango vištiena, kalakutiena, jautiena, pieno produktai. „Tačiau valgiaraštis turi būti visavertis, atitikti numatytus reikalavimus. Dukart per savaitę turi būti paukštiena (vištiena, kalakutiena), dukart raudona mėsa (jautiena, kiauliena), dukart žuvis, tačiau ji yra brangesnė, mokiniai mažai perka. Kartą per dešimt dienų – tarkuotų bulvių cepelinai, virtų bulvių cepelinai“, – vardijo pašnekovė. Ji taip pat teigė, kad patiekalo kaina pakilo maždaug 0,50 Eur. „Galėtume mažinti svorį, tačiau tuomet vaikas neprivalgys. To tikrai nenorime, mūsų siekis – užtikrinti visavertę mitybą“, – sakė V. Gudauskienė.
Blynų su avižiniais dribsniais ir obuoliais kaina „Krante“ siekia 0,80 Eur, lietiniai blyneliai su bananais kainuoja 0,90 Eur, lietiniai su varške – jau 1,32 Eur. Varškės apkepas (200 g) – 1,77 Eur, o anksčiau būdavo 1,20 Eur. Paukštienos kepsnio kaina – 2,16 Eur, jautienos befstrogeno – 2,24 Eur.
Agnė ADOMAITĖ