Daržovių perdirbimo cechas Brožiuose – naujos galimybės

„Mūsų tikslas pasiektas: šeimininkės, įsigijusios mūsų paruoštų daržovių ir sultinio, per keliolika minučių galės namuose išsivirti skanią ir sveiką sriubą“, – patikino Vida Riaukienė.

Socialinį verslą sukūrusi Brožių bendruomenė garsėja šalyje. Pasinaudojusi Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis įsirengė modernią virtuvę ir išplėtojo išvežiojamojo maitinimo verslą. Pastaraisiais metais įgyvendinusi dar vieną projektą „Vietos augintojų ir bendruomenės įtraukimas kuriant trumpąją maisto tiekimo grandinę“, įrengė šiuolaikišką daržovių perdirbimo cechą.


Patirties – iš užsienio ūkininkų
Brožių bendruomenė ir VVG „Pajūrio kraštas“ praėjusią savaitę pakvietė į šio projekto pabaigtuves – „Brožių virtuvės“ naujojo daržovių perdirbimo cecho atidarymo šventę. Į ją atvyko ne tik Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas, vicemerė Violeta Riaukienė, kai kurie rajono Tarybos nariai, seniūnijų bendruomenių atstovai, bet ir tarptautinio projekto „Ekologiškas maistas ir tvarios maisto tiekimo grandinės“ partneriai iš Slovėnijos, Lenkijos, Latvijos, Italijos, Suomijos ir Švedijos.
Pasak Brožių bendruomenės pirmininkės Vidos Riaukienės, projekto tikslas – sutrumpinti produktų kelią iki vartotojo, užtikrinti, kad šie būtų pateikti kuo šviežesni. Įrengus modernų daržovių perdirbimo cechą, atsirado galimybė tai padaryti. „Mūsų bendruomenės atstovai lankėsi Švedijoje pas ūkininkus, domėjosi, kaip greitai jų užauginta produkcija pasiekia vartotoją“, – atskleidė V. Riaukienė.
Naująjį daržovių perdirbimo cechą, kuriame jau buvo pagaminti ir paragauti pirmieji gaminiai, apžiūrėjo užsieniečiai, naujove domėjosi rajono valdžios, bendruomenių atstovai. Jame paruošiamos, perdirbamos, fasuojamos daržovės, verdamas kelių rūšių sultinys. „Mūsų tikslas pasiektas: šeimininkės, įsigijusios mūsų paruoštų daržovių ir sultinio, per keliolika minučių galės namuose išsivirti skanią ir sveiką sriubą“, – patikino V. Riaukienė.

Naujose patalpose – moderni įranga
Susirinkusieji smalsiai apžiūrėjo modernaus cecho patalpas – ne tik daržovių laikymo. Visus domino šiuolaikiška įranga, kaip antai specialus katilas, kuriame, skirtingai nei paprastame, greičiau išverda morkos, burokėliai ir kitos daržovės, jos yra skanesnės. Čia verdami ir sultiniai.
Pasak VVG „Pajūrio kraštas“ pirmininkės Raimondos Damulienės, Brožių bendruomenė įsigijo dar vieną stebuk­lingą įrenginį. Tai naši intensyvaus vėsinimo ir šaldymo spinta, kurioje per maksimaliai trumpiausią laiką atvėsinami produktai iki + 30 C temperatūros ir užšaldomi iki – 180 C temperatūros. Tai pailgina produktų realizacijos laiką, žymiai geriau nei paprastame šaldiklyje išsaugomos jų skoninės ir maistinės savybės.
Vakuumavimo įranga ypatinga tuo, kad joje vakuumuojama ne tik maišeliuose, bet ir stiklainiuose. Daugkartinio naudojimo indai – ekologiškiau, tvariau. „Mes nieko neišmetame – daržovių atliekas išsiveža ūkininkas savo gyvūnams“, – pastebėjo V. Riaukienė.
Meras B. Markauskas domėjosi įranga, jos našumu, gamybos procesu. Produkcija fasuojama didesniais ir mažesniais kiekiais. Šalia įrengtas jaukus degustavimo kambarys, kuriame atvykusieji gali įsigyti įvairių rūšių sultinių ir fasuotų daržovių.
Šis projektas įgyvendintas Europos žemės ūkio plėtrai programos ir Klaipėdos rajono savivaldybės lėšomis – iš viso 137,5 tūkst. eurų. Pasak R. Damulienės, iš jų apie 60 tūkst. eurų išleista įrangai.
Šiuo metu „Brožių virtuvėje“ dirba 17 darbuotojų, ar jų gausės, priklausys, kokia bus naujojo cecho gaminamos produkcijos paklausa.

Įkurtuvėse – linkėjimai klestėti
Projekto pabaigtuvės – šventė Brožių bendruomenei, svečiams. Renginio vedėja Vėžaičių kultūros centro direktorė Diana Ciparienė sodriai žemaitiškai, o ir angliškai, kad suprastų svečiai, gyrė mažo Brožių kaimo bendruomenę, įgyvendinusią didelį projektą. „Ūkininkai tieks savo produkciją, „Brožių virtuvės“ virėjos gamins sveiką maistą, kurį valgys mokiniai ir kitų įstaigų žmonės“, – kalbėjo ji.
Meras B. Markauskas, vicemerė V. Riaukienė džiaugėsi įgyvendintu projektu, atsiradusia galimybe trumpinti maisto grandinę nuo lauko iki stalo. Jie sveikino bendruomenę, linkėjo gyvuoti ir klestėti. Vėžaičių seniūnijos seniūnas Alvydas Mockus sveikino bendruomenę, atliekančią svarbų darbą.
Užsieniečių delegacijų atstovai taip pat pasveikino brožiškius, o R. Damulienė jiems įteikė dovanėles – lietuviškų ekologiškų produktų. Brožiškė V. Riaukienė prisipažino, kad jai smagu, jog šie žinią apie Brožių bendruomenės įgyvendintą projektą parveš į savo šalis. Ji dėkojo visiems, padėjusiems tai įgyvendinti.
Šventės dalyviai vaišinosi brožiškių virėjų virtu sultiniu, veiviržėniškės Vidos Venckienės iš ekologiškų ūkininko Tado Mockaus miltų keptais vafliais. Gardžiavosi čia pat per kelias valandas grilyje iškeptu paršeliu: mėsos skonis – ypatingas. Apetitą žadino dituviškių Zapalskių ūkyje rauginti ne tik agurkai, kopūstai, kitos daržovės, bet ir obuoliai bei kiti vaisiai.
Susirinkusiuosius šildė gerai žinomo skrabalisto gargždiškio Karolio Šileikos muzikavimas, Vėžaičių kultūros centro moterų vokalinio ansamblio „Melodija“ dainos.

Virginija LAPIENĖ
Vilijos BUTKUVIENĖS nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių