Gardžiuokimės… su aktore Virginija Kochanskyte

Klaipėdos universiteto studentė Egidija savo dėstytoją V. Kochanskytę pakalbino apie tradicinius lietuvių receptus.

„Vaikystės kisieliaus paslaptis – miško raisto spanguolės“, – prisimindama mamos receptą, šypsosi Virginija. Skaniausias kisielius, jos teigimu, tada, kai spanguolės yra rinktos miške, o vėliau jau nesvarbu – šviežios jos ar šaldytos bus panaudotos receptui. Kisielius – atgaiva ne tik Kūčių, bet ir naujamečiam stalui.


Mąstydami apie šventinį stalą, daugelis virtuvės šeimininkų neapleidžia tradicinių lietuviškų receptų. Ne išimtis ir aktorės Virginijos Kochanskytės šeima, kuri kasmet džiugina svečių pilvus gardžiu spanguolių kisieliumi. „Kai buvau maža, Kūčių vakarą pagal paprotį visada ant stalo puikuodavosi 12 patiekalų ir jų visų, nors po truputį, buvo privalu paragauti“, – sakė pašnekovė. O kai galiausiai ateidavo eilė kisieliui, būdavo tikra atgaiva! Vaikystėje aktorė net naktį atsikeldavo, kad paslapčia galėtų šaukštais kabinti tą skanų tirštą drebutį. „Kol mama buvo drauge su mumis, tas kisielius kasmet turėdavo savo vietą ant stalo kartu su kūčiukais ir aguonų pienu. Ir iki pat šiol nekantriai laukiu akimirkos, kai galėsiu paskanauti to vaikystės prisiminimų kupino gardumyno“, – pasakojo Virginija. Jos namuose kisielius įprastai patiekiamas Kūčių vakarienės pabaigoje. Kas jo neskanavote per Kūčias, išsivirkite ir Naujųjų metų šventiniam stalui. Lengva, gardu, sveika.

Spanguolių kisielius
Reikės 300 g miško spanguolių, 200 g cukraus, 2 litrų vandens, 3 v. š. krakmolo ir 1 papildomos stiklinės vandens krakmolui ištirpinti.
Elektriniu trintuvu sutrinti šviežias arba šaldytas spanguoles, jų tyrę ir vandenį supilti į puodą ir užvirti. Visą masę perkošti per sietelį, kad neliktų sutrintų uogų odelių, ir toliau virti ant ugnies. Suberti cukrų ir kaitinti tol, kol jis ištirps. Stiklinėje šalto vandens išmaišyti krakmolą ir, lėtai maišant, supilti į puodą su užvirintu spanguolių skysčiu. Ant silpnos ugnies kaitinti, kol tirštėdama masė užvirs. Supilti į kalėdinius arba bet kokius turimus puodelius, kad atvėstų. Šis kisielius bus gana tirštas ir valgomas šaukšteliu. Skanaus!


Egidija
JOKUBAUSKAITĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių