Gardžiuokimės… su ansamblio vadove Edita Gložaitiene

Klaipėdos rajono etninės kultūros centras pirmadienį vakare savo lankytojus pasitiko Mažosios Lietuvos giesmėmis, o rudenį įsikūrusio naujo etnografinio ansamblio vadovė Edita Gložaitienė vakaro svečius pavaišino savo rankų gardumynais.
Ansamblio vadovės keptas aguoninis pyragas su šalavijų arbata po Mažosios Lietuvos giesmių koncerto renginio dalyvius subūrė įspūdžių aptarimui, šiltai bendrystei.
Edita sako, kad įvairių skanėstų kepimas yra jos pomėgis. Kiek ji pamena, jų namai visada kvepėjo kepiniais. Gardžius Mažosios Lietuvos pyragus, specialius kalėdinius meduolinius sausainukus su aštriais prieskoniais (feferius, pipirninkus) advento metu kepdavo ir močiutė, ir mama. Iš feferių tešlos visos šeimos džiaugsmui pastatydavo ir kalėdinį namelį ant šventinio stalo.
Mažojoje Lietuvoje, evangelikų liuteronų namuose, labai svarbus Kūčių valgis buvo įvairių skanėstų rinkinys lėkštėje, vokiškai „Bunte Teller“ (marga lėkštė): saldainių, riešutų su kaupu, obuoliukų. Ją gaudavo kiekvienas namiškis. Buvo dedama ir specialių sausainukų – pipirninkų – su aštriais prieskoniais, gvazdikėliais, imbieru. Nakčiai stalą nukraustydavo, palikdavo tik trupinius, juos rytą nešdavo paukščiams.
Vilija BUTKUVIENĖ
Autorės nuotr.


Aguoninis pyragas
Aguoninio pyrago receptas: 8 kiaušiniai, 200 g sviesto, 6 šaukštai avižinių ar kitokių miltų arba 6 šaukštai manų, 500 g maltų aguonų. Jei aguonos saldžios, tai 2 šaukštai medaus, vanilinio cukraus, 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių ir 5 obuoliai, sutarkuoti burokine tarka. Jei obuoliai rūgštūs, tai reikėtų 2 šaukštų cukraus. Viską gerai suplakti ir kepti 180 0C apie 50 minučių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content