Gardžiuokimės su gargždiške Monika Mikašauskyte

„Tapti vegetare man nebuvo sunku – niekada nepatiko mėsos skonis“, – prisipažino gargždiškė Monika Mikašauskytė, prieš porą metų apsisprendusi maitintis vegetariškai.
Monika pastebi, kad išgirdę, jog ji nevalgo mėsos ir žuvies, žmonės klaidingai įsivaizduoja, kad merginai tenka atsisakyti labai daug ko ir maisto pasirinkimas tampa skurdus. „Stengiuosi maitintis sveikiau ir, be mėsos, kurios niekada nemėgau, be žuvies, atrandu daug naujų skonių. Domiuosi subalansuota mityba“, – šypsojosi Monika, neatsisakiusi kiaušinių, pieno produktų, kuriuos vartoja saikingai. Nors mama dukros mitybos ir filosofijos pokyčių iš pradžių nepalaikė, po kurio laiko pati ėmė domėtis vegetariškais patiekalais ir atsisakė mėsos.
Monikos pusryčiai prasideda stikline salierų sulčių (kol kas salierus perka, bet jau šią vasarą ketina užsiauginti pati), o po kurio laiko valgo kapotų avižų košę, kurią verda su obuoliu ir cinamonu. Kai turi naminių kiaušinių, mėgsta juos kepti ir valgyti kartu su grikiais. O kas pietums?
„Verdančiu pasūdytu vandeniu užsiplikau miltus japoniškų koldūnų tešlai. Iš jos išminkiusi formuoju blynelius, kuriems pasiruošiu įdarą iš to, ką randu šaldytuve: tinka paprika, pekininis ir žiedinis kopūstai bei kitos daržovės. Jas reikia smulkiai supjaustyti, užpilti sojų su medumi padažo ir patroškinti keptuvėje. Kai atvėsta, įdarą išdėlioju ant blynelių ir užlankstau“, – pasakojo Monika ir patarė šiuos koldūnus virti garuose. Prieš valgant juos galima pabarstyti sezamo sėklomis, pasidaryti padažą, bet skanu ir be jo.
Vakarienės patiekalas dažniausiai būna tas, kurį ruošia kitos dienos pietums. „Svarbu ne tik, ką valgai, bet ir kokiuose induose gamini, iš kokių valgai“, – įsitikinusi mergina, pamėgusi virti garuose bambukiniame puode, kepti orkaitėje – stikliniuose induose, o teflonines keptuves pakeitusi ketaus.
Monikai negaila laiko, kurį praleidžia virtuvėje, ir sako, kad jo gali atrasti kiekvienas – mažiau lindėjimo socialiniuose tinkluose – ir valgysime sveikesnį namuose pasigamintą maistą.
„Kuo daugiau gaminu, tuo labiau patinka“, – prisipažino Monika, mėgstanti ir pasmaližiauti. Ji pati pasidaro riešutų sviestą, augalinį riešutų gėrimą, saldumyną, panašų į „Snickers“, tik be cukraus – pavaišinusi juo draugus sulaukė didžiausių pagyrų.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Ryžių ir daržovių azijietiško skonio troškinys
2–3 porcijoms reikės 1 stiklinės ryžių; 2 mažų saldžiųjų paprikų; trečdalio pekininio kopūsto; pusės brokolio; 1 pakelio sojų varškės; sojų padažo; 1 skiltelės česnako; 1 valgomojo šaukšto medaus; sezamų sėklų.
Ryžius švariai nuplauti ir išvirti. Sojų varškę supjaustyti stačiakampiais, lengvai pamarinuoti sojų padaže ir, apkepus keptuvėje su alyvuogių aliejumi, palikti atskirai. Brokolį, pekininį kopūstą ir paprikas smulkiai supjaustyti ir paeiliui apkepti keptuvėje.
Padažui medų išmaišyti su 2 valgomaisiais šaukštais sojų padažo ir išspausti arba įtarkuoti česnako skiltelę. Paruoštas daržoves sumaišyti su ryžiais, sojų varške ir lengvai kaitinant supilti paruoštą padažą. Kaitinti, kol viskas lengvai karamelizuosis. Prieš patiekiant apibarstyti sezamų sėklomis, svogūnų laiškais, papjaustyti šviežio agurko ir morkos. Druskos nereikia, bet, jei yra poreikis, galima įberti maltų pipirų.