Gardžiuokimės… su kuliške Snieguole Jokubauskiene
„Dukroms visada sakau, kad mano didžiausias palikimas bus kupina patirties receptų knyga, kuria jos privalės remtis ir marinuoti agurkus savo sukurtoms šeimoms“, ‒ plušėdama virtuvėje juokauja moteris.
Pražydus pirmosioms astroms, suprantame, kad artinasi ruduo. Šaltajam metų sezonui privalu tinkamai pasiruošti, o per šventes – pripildyti šeimos narių pilvus vasaros derliumi. Snieguolės konservavimo maratonas prasideda nuo vyšnių, braškių ir agrastų kompotų, rabarbarų uogienės, šparaginių pupelių, kol ateina laikas agurkams.
Ant gausaus vaišių stalo visada nugula didžiulė lėkštė su marinuotais agurkais. Kas po vieną, kas po du ir nebelieka per 15 minučių. „Marinuoti agurkus pradėjau prieš 25 metus. Rašiausi daugybę receptų, kol į mano rankas pakliuvo patikimiausias, kuriuo pasikliauju iki šių dienų. Jis neužima daug laiko ir yra itin paprastas“, ‒ atskleidė pašnekovė. Jeigu lieka marinato, Snieguolė užpila jį ant šviežių agurkų nedideliame dubenėlyje ir palieka dienai ar dviem. Po jų visa šeima mėgaujasi šviežiai raugtais agurkais. Būna ir taip, kad jų užauga tiek, jog tenka ir marinuoti, ir leisti į šulinį: jie sudedami į 3 litrų stiklainį arba 5 litrų plastikinį butelį, į kurį reikia įpilti vandens, įdėti česnako, druskos, krapų, krienų bei vyšnių lapų ir palikti šulinyje iki Kalėdų ar Velykų. Paragavus iš šulinio ištrauktus dičkius, toks ypatingas jų skonis, kad pirštelius apsilaižome.
Rugilė VASARAITĖ
Autorės nuotr.
Marinuoti agurkai
Agurkų marinatui reikės: 8 stiklinių vandens, 1 stiklinės acto, 1 stiklinės cukraus, 2 v. š. druskos, nemaltų pipirų, lauro lapų (su šiuo marinatu galima užpilti 5 l agurkų).
Pirmiausia reikia nuplauti agurkus, sudėti į puodą, užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti apie valandą laiko. Tuo metu pasiruošti stiklainius marinavimui, į jų dugną įdėti česnako (padalinti 1 česnako skiltelę į 3 dalis) ir nuplikytus krapus. Po to nuo agurkų nupilti visą vandenį ir kuo talpiau juos dėti į stiklainius, užpilant paruoštą marinatą iki viršaus.
Užsukti dangtelius, apversti stiklainius „aukštyn kojomis“ ir kišti po pledu arba stora antklode.
Palikti per naktį ir slėpti rūsyje. Skanaus!