Gardžiuokimės… su Lvivo choriste Olena
Šią savaitę ir kitos savaitės pradžioje Klaipėdos rajone vieši 17 choro iš Lvivo dalyvių. Ukrainietės ir jaunieji choristai su didžiule pagarba atsiliepia apie Ukrainai padedančią Lietuvą, tarp jų ir mūsų rajono žmones. Susitikime Klaipėdos rajono savivaldybėje jie įteikė saldžių dovanėlių, tarp kurių ir namuose keptą tradicinį ukrainietišką meduolį.
Choristė Olena, paklausta, kaip ji kepė meduolį, labai susijaudina ir pasakoja taip nuoširdžiai, kad tas meduolis tampa geidžiamiausiu paragauti, o juk ir visiems pravartu namie mokėti tokį kepti.
Olena primena, kad meduolis atėjo iš senovės Egipto, jau tada šis gardėsis buvo kepamas su įvairias prieskoniais. Kai viduramžiais prieskoniai paplito Europoje, meduolinė tešla tapo populiari Lenkijoje, Vokietijoje, Lietuvoje.
Pašnekovė akcentuoja, kad meduolių tešlai ji naudoja miltų mišinį: ir kvietinius, ir ruginius miltus. Taip pat tešlai proporcingai ima tiek medaus, tiek cukraus – taip skaniau ir kepinys ilgiau išsilaiko. Kuo ilgiau, tuo jis tampa skanesnis ir minkštesnis. Kiekviena ukrainietė kepėja turi savo meduolių receptą. Taigi, reikia 4 kiaušinių, 200 g sviesto, 1 stiklinės medaus, 1,5 stiklinės cukraus, truputį druskos, prieskonių, miltų.
Olena maišydama pakaitina medų ir cukrų, kai susiformuoja vientisa masė, įdeda sodos, prieskonių – imbiero, kardamono, cinamono, kvapniojo pipiro – atvėsus masei, sviestą, miltus, kiaušinius. Tešla turi būti minkšta, glotni. Kepti apie 17 min., 170 °C temperatūroje.
Vilija BUTKUVIENĖ
Andriaus JOKUBAIČIO nuotr.