Gardžiuokimės… su pedagoge Alma Vanagiene

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos anglų kalbos mokytoja Alma Vanagienė „Bangos“ darbuotojus, švenčiant Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, pakvietė į jaukų vakarą apie Daukšaičių bendruomenės sėkmingos veiklos istoriją, įprasmintą spaudoje.
Alma ne tik kūrybiška pedagogė, tačiau ir buvusi aktyvi Daukšaičių bendruomenės pirmininkė ir dabar savo entuziazmu, idėjomis gebanti prasmingai veiklai suburti žmones. Daukšaičių bendruomenės namuose projektoriuje demonstruojant straipsnius apie bendruomenės veiklą ir gausiai susirinkę daukšaitiškiai stebėjosi, kad tiek daug per pastarąjį dešimtmetį buvo nuveikta. Kai įdomi medžiaga sukoncentruota vienoje vietoje, o tai pasistengė padaryti bibliotekininkės Rasos Šlyžiuvienės ir Almos paskatinta gimnazistė savanorė Augustė Gečaitė, visiems susirinkusiems tapo akivaizdu, kaip svarbu fiksuoti įvykius būtent spaudoje. Socialinės medijos – trumpalaikės, fiksuojančios dabarties momentus, o spaudoje lieka platesnė veiklos istorija, kuri tampa neįkainojama archyvine medžiaga. Alma kiekvienam vakaro dalyviui rado gražų padėkos žodį, o „Bangos“ žurnalistams pirmiausia palinkėjo sveikatos ir padovanojo jos pačios rinktų žolelių arbatos ryšulėlių, kiekvieną jų palydėjo patarimais. „Gauromečio arbatos nauda labai didelė: stiprina imunitetą, gerina kraujo sudėtį, padeda atgauti jėgas po ligos ar išsekimo. Citrinmėčių arbata veikia raminančiai, padeda atsipalaiduoti. Tai puikus pasirinkimas po ilgos ir įtemptos dienos. Paprastasis raudonėlis – naudinga priemonė virškinamojo trakto veiklai, kadangi jis pasižymi dideliu skaidulų kiekiu. Tad šią arbatą ypatingai rekomenduoju su sveikuoliškais čeburekais, kurių receptu dalijuosi su „Bangos“ skaitytojais“, – nuotaikingai susitikimą užbaigė A. Vanagienė.
Vilija BUTKUVIENĖ
Sveikuoliški čeburekai
Čeburekų tešlai reikės 1 šaukštelio sodos, 1 šaukšto grietinės, apie 400 g varškės, 1 kiaušinio, apie 0,5 šaukštelio druskos, 1 stiklinės kefyro, 500–600 g miltų, 3–4 šaukštų aliejaus.
Įdarui – 500 g faršo arba maltos liesesnės šoninės, smulkiai supjaustyto svogūno, pipirų, druskos. Galima įpilti 3–4 šaukštus vandens, kad įdaras būtų sultingas, ne per sausas.
Gaminimas. 1 šaukštelį sodos nugesinti šaukštu grietinės, sudėti varškę ir ištrinti, įberti druskos, įmušti kiaušinį ir gerai ištrinti su varške, įpilti stiklinę kefyro ir išmaišyti.
Pamažu berti miltus ir minkyti. Subėrus pusę kiekio ar daugiau miltų, įpilti 1–2 šaukštus aliejaus, kad tešla būtų elastingesnė. Tada suberti likusius miltus (galbūt viso kiekio nereikės). Tešlą minkyti toliau, o jei limpa prie rankų, jas pasivilgyti aliejumi). Įpilti dar 1–2 šaukštus aliejaus ir baigti minkyti. Iš tešlos pasidaryti nedidelius rutuliukus (apie 22–24). Imti po 1 rutuliuką ir iškočioti (galima pasibarstyti truputį miltų, jei limpa prie stalo paviršiaus).
Iškočiojus tešlos viduryje dėti mažą šaukštelį įdaro ir jį paskleisti nuo vidurio link krašto. Dalį be įdaro užlenkti iki krašto, kad mėsa būtų apgaubta tešlos iš abiejų pusių, ir užspausti pakraščius pirštais. Į keptuvėje įkaitintą aliejų dėti čeburekus ir ant mažos liepsnos kepti iš abiejų pusių, kol tolygiai pagels. Išimtus dėti į popieriniu rankšluosčiu įklotą dubenį. Skanaus!